Tilkkutöitä

Isojen tilkkupeittojen lisäksi olen tehnyt jonkin verran pienempiä tilkkutöitä. Yritän nyt saada töistä jonkinlaisen yhteenvedon. Rehelllisesti sanottua en itse muista kaikkia.

Vuonna 2018 valmistuneita tilkkutöitä

Muista kiireistä johtuen juuri mitään ei ole valmistunut viime aikoina.

Kolme kangaskoppaa syntyi toukokuussa. Pääsin vähän verryttelemään vapaata konetikkausta. Tikkasin ensin kankaan ja sitten leikkasin koppien muotoon. Ylimärästä syntyi pari kirjanmerkkiä.

Vuonna 2017 valmistuneita tilkkutöitä

Punarintatyynynpäällinen lahjaksi sisarelleni valmistui heinäkuussa.  Aloitin kesäkuussa sen tekemisen.  Kirjasin blogiin tekemisen vaiheet.  
Tyynyn taustapuolella on tiheää viivoitintikkausta.


Patalaput viemisiksi.  Näiden patalappujen teko oli nopeaa ja hauskaa.  Valkaisematonta puuvillakangasta, väliin 2 kerrosta puuvillavanua.  Vapaalla konetikkauksella tein höyhenkuviot vaalealla vaihtuvavärisellä langalla. 


Kassi lahjaksi on tilaustyö.  Oli vaikeaa keksiä millaisen tekisin. Löysin kivan tikkausharjoitustilkun ja siitä sain idean käyttää samaa mallia kangaskassin koristeluun.  Kankaana on musta satiini, jossa taitaa olla muutakin kuin puuvillaa.  Vuori on harmaata puuvillaa.  Suurinpiirtein samanlaiset tikkaukset on kassin molemmilla puolilla.  Hihnat ovat olalla kantamista varten ja niissä on vuorin harmaata kangasta.


Pihalinnut seinävaate valmistui perjantaina 24.2.2017.  Ensimmäisten lintujen kirjomisesta ehti kulua jokunen vuosi.  Työ on nyt täysin valmis nimilappua ja ripustuskujaa myöten.  Lintujen kuvat perustuvat itse ottamiini valokuviin.  Olen kirjonut ne ompelukoneella vapaasti eli ilman kirjontalaitetta tai digitointia liikutellut itse kangasta neulan alla. Tikkasin työn kuoliaaksi eli se on aika peltimäisen kova.  Tikkauskin on vapaata konetikkausta

Vuonna 2016 valmistuteita tilkkutöitä

Kolmikylkinen pussukka valmistui marraskuussa.  Ihan tikkaamisen halusta se syntyi.  Kylkiin tuli kolmiot, koska kesällä olin tehnyt neliökylkisen ja lokakuussa ympyräkylkisen. Tikkauslankojen väri myötäilee pinkkiä vetoketjua.  Kangas on 90-luvun värjäyksiäni.


Tikkauksin koristelemani pussukka valmistui lokakuussa.  Oma malli, jossa pikkulinnun kuvan tikkasin oman pikkulintuvalokuvan mukaan.  Ympyrän merkkasin vesiliukoisella langalla ompelukoneen ympyräharpin avulla.  Tikkaaminen kuitenkin hieman sotki ympyrän muotoa.


Sinivalkoiset mukinaluset.  Kuuden setti valmistui elokuussa, mutta kuva jäi ottamatta valmistumisen jälkeen.
Vetoketjupussukka itse värjäämästäni kankaasta.  Oma tikkausmallini.  Tikkasin pätkävärjätyllä konetikkauslangalla violetilla.  Kangas on ns. jokamiehen lakanakangasta, joka on ollut jälkivärjäysliemessä.


Kokovalkoinen Pulu-tikkaustyö sai kesäkuussa viimein reunakaitaleen.  Työlle ei ole käyttökohdetta, mutta kaipa sitä voi käyttää liinana jossain.  Pulussa on lisävanu eli se on trapuntoa.  LIsävanu on kellertävämpää kuin varsinainen vanu ja siksi työ jäi kaappiin ihmettelemään.  Koko 60 cm x 60 cm

Viimesyksyn tikkauskurssilla tikkaamani pieni ysipalatyö sai kanttaukset kesäkuussa ja pääsi käyttöön pesukoneen pääliliinaksi. Koko 43 x 43 cm.

Lintukuvauskameraa varten reilun kokoinen suojapussi, jossa tietenkin on omista lintukuvista tekemiäni lintuapplikaatioita koristeena.  Kuvat löytyivät kaappiin unohdettuna, kun etsiskelin pussille sopivaa pintaa.  Valmistui kesäkuussa 2016.

Liimaharsoapplikaationa "Harjotelma" eli kukka-asetelma hyödyntäen aiempien projektien tiimoilta syntyneitä liimaharsolla varustettuja tilkkuja. Taustan tikkasin mustalla langalla ja höyhenkuviot näkyvät vain sivuvalossa.
Pari settiä piparkakkureunaisia mukinalusia huhtikuussa 2016.  Näiden tekeminen on ihanan rentouttavaa.  

Blogiarapajaisten palkintoalustat tammikuussa 2016. Ylemmät ovat oikeasti piparinruskeat eivätkä punaiset.


Vuonna 2015 valmistuneita tilkkutöitä

Pari vetoketjupussukkaa syntyi syksyn tikkauskurssia varten tekemistäni paloista.  Alimmaisesta tuli ihan lituska. Nämä palvelevat nyt kylpyhuoneessa pikkutavaran säilyttiminä.  Hankaluutena on tietenkin, että en tiedä mitä missäkin on sisällä.  Alimmaisesta tuli ihan lituska pussukka.Piparkakkureunaisia alustasettejä olen näköjään pyöräyttänyt aika monet syksyn 2015 aikana.  Ne ovat ihan mukava kylävieminen ja ne voi postittaa kirjeenä.


Kesäkuun alussa tein ompelukoneelleni uuden hupun. Tikkasin valkoisesta kankaasta oman suunnitelmani mukaan.  Vanuna on villavanu.  Hupussa on erilaiset kuviot etu- ja takapuolella.  Päädyt ovat keskenään identtiset.


Toukokuussa helatorstaina sain valmiiksi myös naaraspunatulkun kuvalla varustetu sohvatyynyn päällisen. Tikkauskonseptini oli edellisten tyynyjen mukainen.  Naaraspunatulkun kirjoin vapaalla konekirjonnalla sisareni ottamaa kuvaa mukaellen. Kaikki ompelutyöt tein kotikoneellani eli kirjoin, tikkasin ja ompelin kasaan.
Naaraspunatulkkutyyny edestä
Naaraspunatulkkutyyny takaa
Tyynyn takapuolelle ompelin saman punatulkkukuvan, mutta käytin vain valkoista lankaa ja ääriviivoja.  Taustasta ompelin helatorstaina lehvät/höyhenet ja edellisenä päivänä muut tikkaukset.

Toukokuussa helatorstaina sain valmiiksi urospunatulkun kuvalla varustetun sohvatyynyn päällisen.  Tikkauskonseptina sama kuin sinitiaskuvalla varustetussa tyynynpäällisessä.  Punatulkun ompelin vapaalla konekirjonnalla ja tikkauksen tein vapaalla konetikkauksella. Molemmat kotiompelukoneellani. Punatulkku perustuu sisareni ottamaan valokuvaan.  Tikkaussuunnitelma on omani.  Päällisessä on vanuna villavanu, joka antaa kuohkeutta. Taustassa on bambuvanu.
Punatulkkutyyny edestä
Punatulkkutyyny takaa
Huhtikuun lopussa valmistui sohvatyynyn päällinen. Kirjoin tyynyn keskellä olevan sinitiaiskuvan vapaalla konekirjonnalla jo keväällä 2014 ja se sai odottaa vuoden jatkojalostusta.  Kuva perustuu itse ottamaani valokuvaan.  Leikkasin lintublokin sopivan kokoiseksi ja lisäsin reunoille valkoista kangasta. Tikkasin vapaalla konetikkauksella tekemäni piirroksen mukaan.  Vanuna on ohut bambuvanu. Tyynyn taustapuolen tikkasin katedraalin ikkuna -mallilla.

Huhtikuussa 2015 tikkasin pienen liinan ja  kääsin sen reunat. Nyt se on käyttökunnossa.  Kangas on valkopohjaista ja siihen on painettu pieniä valkoisia kuvioita. Sama kangas sekä edessä että tausalla. Tikkausmalli on itsesuunniteltu.  Valmistui huhtikuussa 2015.

Vuonna 2014 valmistuneita tilkkutöitä

Vaikka teen jotain viikoittain, niin ihan loppuun asti tehtyjä tilkkutöitä näyttää olevan vähänlaisesti. Olen kirjonut koneella useita lintukuvia, mutta en ole tehnyt niistä mitään valmista työtä, joten ne eivät vielä kuuulu tähän listaan, vaan saavat tyytyä näkyvyyteen blogin puolella.

Punainen sohvatyyny
Tyynyn molemmat puolet koristelin tikkauksin. Kranssikuvion piirsin valmiin sabluunan avulla. Täydensin sabluunan kuviota varsostustikkauksella ja loppuosaan ompelin höyhenkuvioita.
Tyynyn etupuolen tikkasin keltaisella ja punaisella
Tyynyn taustapuolen tikkaisn keltaisella ja sinisellä langalla
Kahden vetoketjun pussukka
valmistui lokakuussa kurssityönä.  Kangas on tyttären vanhasta kesähameesta vuosien takaa.
 Pinkki koriliina
Piirsin sabluunan avulla kranssikuvion ja tikkasin sen vapaalla konetikkauksella. Tähän käytin pienempää sabluunoistani. Häyhenkuvioiden tikkaaminen ympyrän muotoon ilman etukäteen piirtämistä olisi erittäin vaikeaa. Piirroksen avulla yllättävän helppoa.

Turkoosit mukinaluset
Kuuden kappaleen mukinalussetti. Kirjottu koneen koruompelein ympyrän muotoon.

Keltaiset mukinaluset
Kuuden piparkakkureunaisen alusen setti.  Ompelin käyttäen ympyraharppia ja joka kierroksella erilaisia ompeleita. Kaikissa on uloimpana laakapistoin ommeltua piparkakkureunaa. Leikkasin piparkakkureunaa pitkin.  Samaa marimekon kangasta on sekä päälli- että tautapuolella.  Välissä on silittämällä kiinnitetty tukimateriaali. Alustojen halkaisija on 15 cm.

 Siniset mukinaluset
Nämäkin alustet ovat marimekon kankaasta ja etu- ja taustpuoli samasta kankaasta. Välissä on silittämällä kiinnitetty tukimateriaali. Alustojen halkaisija on 15 cm.  Tässäkin setissä on 6 alustaa.

Suomalais-brittiläinen kangasvaihtotyö - The Woodpecker - Tikka
Työni valittiin edustamaan Suomea yhtenä kolmestakymmenestä ja oli elokuussa 2014  Festival of Quilts -näyttelyssä Birminghamissa. Työn koko on määrätyt 40 cm x 80 cm. Työssä piti käyttää Briteistä tulleita kankaita ja omia kankaita. Sain yhden valkoisen kankaan ja kaksi hieman erikoisen punaista ja mustapohjaisen kuvioidun kankaan. Omina käytin mustia, liki valkoisia, valkoista ja harmaita.
Työn koko on 40 cm x 80 cm. Linnun mallin sain sisareni ottamasta valokuvasta. Tikkatyössä on tietysti paljon tikkauksia. Tikan vartalo on trapuntosta pullea.  Ennen trapuntovanua, tikkasin tikan vartalon ja pään vapaalla konetikkauksella. Tikka on koottu liimaharsoapplikaationa.  Työ jää kiertämään Tilkkuyhdistyksen matkalaukkunäyttelyssä.

Pulu ja pulunen -sohvatyynyn päällinen
Tyynynpäällisessä on trapuntona tehty lintu sekä etu- että taustapuolella.  Kummankin puolen tikkasin vapaalla konetikkauksella yhtä huolellisesti, joten ei ole väliä kumpi puoli sattuu kulloinkin olemaan näkyvillä.

Käytin lintujen tekemiseen samaa piirrosta kuin "Tanssitaanko Pulunen" kilpailutyöhöni.  Valmiin tyynyn koko on 55 cm x 55 cm. Pulusta jouduin tekemään kaksi versiota, koska ensimmäinen oli liian suuri ja ihana bambuvanu osoitteutui liian pehmeäksi ja liian valkoiseksi verrattuna trapuntossa käyttämääni 20/80 polyester/puuvillavanuun.

Vuonna 2013 valmistuneita tilkkutöitä

Minulla on kerrallaan useita tilkkutöitä työn alla. Välillä vamistuu useita töitä ja välillä ei yhtään, kun kymmenenkin työtä on jumissa jossain vaiheessa.

Pupu piilossa pussukka
Tämä pussukka valmistui heti keltaiset-lehdet pussukan jälkeen.  Pupu perustuu city-kanista ottamaani valokuvaan.  Valmiit kaavat löytyivät mapista, jossa säilytän valokuvistani tilkkutöitä varten tekemiäni tulosteita ja piirroksia.  Tikkasin kaavan ympäiriltä pupun ääriviivat ja sitten täytin pinnan tikkaamalla lehtikuvioita. Pohjassa on tikattuna paisley-kuviota.

Keltaiset lehdet pussukka
valmistui heti itsenäisyyspäivän jälkeen.  Käytin samaa ideaa kuin vihreässä pussukassa, mutta eri mittoja.  Tämä on tikkaustyö eikä varsinainen tilkkutyö.  Quilt-sana pätee eli työssä on kolme kerrosta ja välissä puuvillavanu. Pohjassa on tikattuna paisley-kuviota.


Vihreä pussukka
Kesällä tikkaamani vihreä työ muuttui pussukaksi marraskuussa tilkkutyökurssilla. Pussukoiden ompeleminen on niin tylsää että, mutta nyt tämäkin siirtyi valmistuneiden joukkoon.  Ullan opastuksella sain tämän kasaan.


Tanssitaanko Pulunen
Osallistuin Tilkkuyhdistyksen Tilkkutanssit-kilpailuun tällä työllä syyskuussa 2013.  Tuomaristo ei oikein pitänyt siitä.  Väritys ja design eivät miellyttäneet. Puhtaasti makukysymyksiä.  Itse pelkäsin että kovettunut liimaharso pettää ja työ räjähtää ;) Linnuissa on trapuntovanu ja varsinaisena tilkkutyövanuna on 100 % puuvillavanu.  Tikkauksia tuomarit kehuivat.  Pulut kuvasin Seurasaaressa toukokuussa 2012.  Kokosin kummankin pulun erikseen leivinpaperin päällä ja asettelin pohjakankaalle.  Työn koko on noin 72 cm x 72 cm.  Työ jäi kiertämään TIlkkuyhdistyksen matkalaukkunäyttelyssä.

Tikli
Sisareni ottamaan valokuvaan perustuen tein tiklityön. Se on pieni taulu. Tikkaukset tein vapaana konetikkauksena höyhen/lehtikuviona.  Piirsin ensin sormella lehtiruodin ja omelin sitä pitkin koneella ja sitten untuvia/lehdyköitä ruodin molemmille puolilla.


Punatulkkutaulut
Sisareni ottamien valokuvien perusteella tein pienet tilkkutyötaulut 36 cm x 26 cm punatulkuista.  Molemmat olen tehnyt liimaharsoapplikaationa ja tikannut vapaalla konetikkauksella. Kaikki kankaat ovat puuvillaa ja välissä on puuvillavanu. Valmistuivat marraskuussa 2013. Taulut olivat esillä Syyringin näyttelyssä toukokuussa 2014.
Naaraspunatulkun väritys on lähempänä beigeä kuin punaista.   Kuvan otin ilman salamaa. 

Urospunatulkku on loistavan punainen. Kuvan otin salaman kanssa. Suoraan edestä tuleva salamavalo lytistää tikkauksessa syntyneet uurteet.


Sohvatyynyn päällinen
Yhdistin kesällä tikkaamani paneelit sohvatyynyksi. Tyynyn koko on 55 cm x 55 cm.  Sekä etu- että takapaneelissa on trapuntohanhia ja ne olen tikannut vapaalla konetikkauksella. Tyyny oli esillä Syyringin näyttelyssä toukokuussa 2014.Vastapäivään seinävaate
Tämä keltaoranssi kaamoksenkarkoittaja valmistui vihdoin. Tilkkutyö oli ollut valmiina jo pari vuotta, mutta tikkaus puuttui. Olen todella tyytyväinen että en lähtenyt tikkaamaan tätä valopilkkua ennen kuin sain hiotuksi tikkaustaitoni tilkkutyön tasolle.  Työssä on nyt nimilappu, kanttaus ja kolmiosainen ripustuskuja. Se on siis täysin näyttelykunnossa.  Kotoa pitäisi vielä löytää sopiva ripustuspaikka. Yhdeksän varista-työ roikkuu nyt tälle suunnitellussa kohdassa.  Työn valmis koko on 85 cm x 85 cm.  Työ oli esillä Syyringin näyttelyssä toukokuussa 2014.

Kattaustabletit 2 kpl
Lautasten alle joulunpunaiset liinat.  Varsinaista tilkkutyötä ei näissä ole, mutta nämä on tikattu kolmen kerroksen läpi vapaalla konetikkauksella. Aloitin ja sain valmiiksi lokakuussa 2013.

Kukkatikkauksin varusteltu kangaskassi
Kesällä 2012 tikkasin kassia varten kukkakoristeiset pinnat.  Toisessa pinnassa on punaiset kukat ja toisessa keltaiset. Käytin kahta erisävyistä lankaa neulan silmässä ja sen vuoksi tikkaukset erottuvat pinnasta. Tikkaukset menevät kolmen kerroksen läpi.  Silti laitoin vielä vuoriksi samaa punaista kangasta kuin on kassin henkseleissä. Kassi on kevyt ja mukavan pehmustettu esimerkiksi kameran kuljettamista varten.  Kassi valmistui kesäkuussa 2013.  Se on tarkoitettu olalla kannettavaksi.

Tähtikassi tyttärelle valmistui kesäkuussa.  Siinä ei ole vanua eikä tikkauksia.  Vuorissa on kaksi erikokoista taskua ja päällä vielä yksi nenäliinatasku.  Tämän tekeminen lienee paras kiitos, mitä ompelija voi saada.  Tyttären aiempi samanlainen kassi nimittäin oli ahkerassa käytössä niin kulunut, että sen kantokyky alkoi olla kyseenalainen.  Kun kankaita oli vielä jäljellä niin tein uuden ehomman. Plus korjasin vanhaa.
Oranssi kolmioni ei tullut valituksi EQA:n näyttelyyn.  Laitan kuitenkin kuvan tänne pienten töiden kuvien joukkoon.

Mustekalatyynynpäällinen ei itseasiassa ole tilkkutyö vaan trapuntoa ja vapaata konetikkausta.  Mustekalan tein tyttären Messinan akvaariossa ottaman kuvan mukaan.  Mustekalan toteutin trapuntona eli siinä on lisävanua.  Muu kohoilu johtuu tikkausvanun vaikutuksesta.  Kankaana on valkoinen peruspuuvilla ja vanuna puuvillavanu.  Aloitin työn ja se valmistui toukokuussa 2013.
Mustekalatyynynpäällisen etupuoli, jossa mustekalassa trapuntovanu

Mustekalatyynynpäällisen taustapuoli, jossa L ja karsinat eri tikkaustyyleille

Yhdeksän varista tilkkutyö, jossa tein varikset käyttäen samaa valokuvaa, mutta eri tekniikoita.  Työn koko on 87 cm x 87 cm.  Aloitin varisten tekemisen kesäkuussa 2012 ja reunakaitale valmistui huhtikuussa 2013. Työ on tikattu vapaalla konetikkauksella erilaisin kuvioin hyvin tiheästi.
Sinitiainen tummalla pohjalla. Tein sinitiaisen liimaharsoapplikaationa toukokuussa 2012.  Tikkasin työn helmikuussa 2013 ja reunakaitaleen tein maaliskuussa 2013. Sinitiaiset perustuvat itse ottamaani valokuvaan.  Tämän reunakaitale on ommeltu ensin kiinni taustapuolelta ja käännetty eteen. Edestä se on kiinnitetty käytteän sikssak-ommelta ja samalla ompeleella kiinnitin 2 helmilankaa tereeksi kantin viereen. Koko 42 cm x 30 cm.
Sinitiainen vaalealla pohjalla. Tämänkin sinitiaisen tein liimaharsoapplikaationa keväällä 2012. Tikkasin helmikuussa 2013 ja työ valmistui huhtikuussa 2013. Tässä kokeilin ensimmäistä kertaa kokonaan koneompeleella kiinnitettävää reunakaitaletta, jossa on tere. Tikkasin vapaalla konetikauksella tehden pihlajanlehtiä muistuttavia lehtikuvioita. Koko 42 cm x 30 cm.
Hanhi marjapuuron värisellä taustalla.  Tämä valkoposkihanhen kuva perustuu itse ottamaani valokuvaan ja kuva on toteutettu liimaharsotekniikalla keväällä 2012. Tikkasin vapaalla konetikkauksella keväällä 2013 käyttäen Angela Waltersin karsina-tekniikkaa.  Karsinoiden sisällä käytin vaihtelevia tikkausmalleja.  Koko 40 cm x 40 cm.
Ikkuna Puu-Käpylässä.  Tämän pienen liimaharsoapplikaatiotyön tein syksyllä työväenopiston kurssilla, kun teemana oli tehdä mustat tikkaukset. Kanttauksen tein nyt keväällä ompelemalla kantin ensin koneella työn taakse ja sitten kääntämällä sen etupuolelle ja kiinnittämällä siksak-ompeleella ja ehostaen sitä kolminkertaisella helmilangalla. Koko 22 cm x 30 cm
Ympyröin koristeltu pussukka.  Vetoketjujen ja pussukoiden ompelu ei ole ihan mun juttu. Tämä pussukka syntyi, koska olin ommellut ympyräharpin avulla koristeompeleita ja tuntui fiksulta tehdä siitä jotain valmista. Ympyrät syntyivät marraskuussa viime vuonna ja pussukka valmistui huhtikuussa 2013.

Vuonna 2012 valmistuneita tilkkutöitä

Lasinaluset tähtiä ja planeettojen ratoja.  Neljän alusen setti. Näiden oli tarkoituksena mennä samasta kankaasta tekemäni viinipullon pussin mukana, mutta eivät ehtineet kyytiin. Pussista en tullut ottaneeksi kuvaa.

Silmissä vilisee lasinaluset.  Setissä on 6 kpl.  Kirjoin ympyrät koneella harpin avulla. Annoin naapurille kiitokseksi parkkiruudun lainasta jouluna. 
Punaiset lemmikit lasinaluset.  Setissä 6 kpl. Tikattu vapaalla konetikkauksella.  Sopivat ystävän uusiin punaisiin verhoihin, joten menivät sinne.
Punaiset lemmikit sinisellä reunalla lasinaluset. Setissä 6 kpl.  Tikkauksen sijasta koristeompeleet tehty ompelukoneella ympyrän muotoon.
Hanhi ja kultainen muna. Liimaharsoapplikaationa toteuttamani valkoposkihanhen kuva perustuu ottamaani valokuvaan.  Tikkasin vapaalla konetikkauksella erilaisia kuvioita. 30 cm x 40 cm
Hanhi kaak.  Tein tämän hanhen esimerkiksi Syyringin kurssille "valokuvasta kangaskuvaksi" huhtikuussa 2012.  Työ perustuu itse ottamaani valokuvaan.  Vaaleanpunainen pitsi on itse tekemääni frivolite-pitsiä.  Hanhi ja kaak on tehty paintstikeillä kirjainsabluunan avulla.  Taustan tikkasin vapaalla konetikkauksella tylsällä mutta varmalla kuviolla. 40 cm x 30 cm
Pääsiäisliinat . Oman pihan city-kanista ottamastani valokuvasta tein sabluunat paintstikeillä maalaamista varten.  Tein neljä tablettia pääsiäispöytään.  Jokaisen pupun maalasin yksilöllisesti trapunton päälle.  Pupujen ympäristön tikkasin vaihtuvavärisillä langoilla lehtikuvioin.
Vuonna 2011 valmistuneita tilkkutöitä
Lasinalusia jokunen sarja joulukuussa 2011. Omena-raitakangas alusia valmistui 5-6 settiä. Niissä on kaikissa vapaata konetikkausta + nimikirjaimeni ja vuosiluku.
Omenakangasta ja marimekon raitakangasta

Kukkakangasta ja violettia reunaa

Aikaisempina vuosina valmistuneita tilkkutöitä


Barbien peitto
Barbien peitto
Nine patch tekniikalla tein pienen peiton Barbie-nukelle.  Väritys mustavalkoinen ja tausta muratti-kuvioista kangasta.  Peiton koko 50cm x 50 cm.  1994.
Sailalle punaiset teet
Tämä on pieni seinävaate.  Kuvan ottovaiheessa siinä ei vielä ole vanua ja taustakangasta.
T-peitto
Revontulet
Kyllikin täkin kankaiden lopuista tein seinävaatteen, jonka tikkasin taas nailonsiimalla.   Taulun koko on 81 cm x 60 cm.  Taulun kehykset ompelin samasta kankaasta asetellen jäljellä olevat keltaiset palat nurkiksi.  Musta kaitale erottaa tauluosan kehyksestään.  Ompelin pienet tilkut värien mukaan kaitaleiksi ja yhdistin ne.   Esikuvaa tälle toteutukselle ei ollut vaan lähtökohtana oli rajallinen määrä hienoja tilkkuja.
Revontulet
Häälahjaksi tehdystä peitosta jäi yli kolmioita.  Kokosin niistä kaksi koristetyynyä joululahjaksi.  Mallina meren aallot ja kulmapaloina delfiinikankaasta jääneitä paloja. 2002.
Meren aallot tyynyt
Tilkkukillassa opin tämän mallin ja kokeilin, miltä malli näyttää Sellgrenin kankaista toteutettuna. Työtä saa katsella vähän pitempään ennen kuin rohkeilta kuvioilta erottaa mallin. Tikkasin toisen pään ruudukoksi ja toisessa on raidat. Näin pienen työn tikkaaminen koneella menee todella sujuvasti kokonaisen täkin tikkaamiseen verrattuna. Valmiin työn mitat 56 cm x 82 cm. 2003.
Tiimalasi 70-luvun retrokankaista

Syyringin "Kahvihetkiä" matkalaukkunäyttelyyn vuonna 2004 tein kaksi työtä, joissa molemmissa tulostin valokuvia kankaalle.  Jälkimmäinen työ on koottu blokkiarpajaisvoitoista. Yritin valokuvian ja pitsein pelastaa sen mikä pelastettavissa oli ;D
Kahvihetki Kumpulan siirtolapuutarhassa 1930-luvulla

Kahvihetkiä perhealbumista arpajaisvoittoblokeilla
Vuoden 2005 Tilkkutalkoiden yhteydessä oli työpaja, jossa opelteltiin Ricky Timsin luomaa kaitaletekniikkaa.  Näin syntyi "Paista puutarhaani" työ. Yritin parantaa applikoinnilla työn liian kontrastitonta vaikutelmaa.  Keltaiset sädetikkauksetkaan eivät riittäneet pelastamaan.
Paista puutarhaani

Kävin tutustumassa kankaan painantaan ja painoin Murun kuvia. Muru oli newfoundlandin koirani, joka eli 1971-1983.  Kuvista muodostin seinävaatteet Syyringin näyttelyyn 2005.
Chess Muru I
Chess Muru 2

Syyringin "Käsilaukkuja ei ole koskaan liikaa" matkalaukkunäyttelyyn vuonna 2005 tein kolme työtä.   Hohto-työni haluttiin ostaa Kustaankartanossa pitämästämme näyttelystä, jossa käsilaukut olivat viimeisen kerran esillä. Myin sen.
Hohto

Kevytmielisyys

Loisto
Helsingin NQT-kokousta varten 2006 tein pyöreän työn osaksi banderollia. Väriksi valitsin keltaoranssin.  Koska työstä oli tarkoitus tulla istuinalusta, tein tilkkutyönä sekä päällipuolen että taustan.
Etupuoli hirsimökkiä epäsäännöllisen palan ympärillä
Tausta
Syyringin rasiakurssilla 2006 tein kuusikulmaisen avautuvan ompelurasian.
Ompelurasia


Sinien kassi syntyi kokeilusta, jossa blokit muodostavat yhdessä suuren blokin samalla asettelulla. Kassiin mahtuu leikkuualusta.  Valmistui ehkä 2007.
Suuri kangaskassi, johon mahtuu leikkuualusta
Vuoritettu tilkkutyökassi.  Valmistumisvuosi ehkä 2007-2008.  Tikattu metallilangalla.  Vuori ommeltu 5 cm x 5 cm tilkuista.

Puikkopussin rakensin puikkojen ympärille 2009 syyskuussa lähtien puikkojen koosta. Ensin käännetään läppä puikkojen päälle ja sitten taitetaan kahteen kertaan sivuista keskelle ja solmitaan nauhalla kiinni. Varsinaista tilkkutyötä ei tähän tullut. Pieni ja kätevä juttu kuitenkin.


Ruskea kassi syntyi, kun oli valtava tarve tikata vapaalla konetikkauksella jotain.  Piirsin ensin paperille kukat ja köynnökset. Molempia puolia varten tein omat piirrokset. Sitten kopioin kukkien keskikohdat ja köynnösten viivan kankaalle.  Ompelu tapahtui täysin käsivaraisesti.
Trapuntokokeiluna Murun kuva, 2010. Pieni seinävaate.

Vapaan konetikkauksen harjoituksena syntyi Satulintu, josta tuli pieni seinävaate, 2010.


Syyrinki teki töitä Aikuinen nainen teemalla.  Yllättäin monikaan ei saanut työtä aikaiseksi. Minä kuitenkin tein työn.  Työ on yhdestä marimekon kangaspalasta ja siinä on trapuntoa ja konetikkausta.  Työn tausta on samaa kangasta eli siellä on vastaava keltainen holvikaari. Työni ideana on se kuinka aikuinen nainen muuttuu iän myötä näkymättömäksi ja sulautuu taustaan.
2 kommenttia: