Tilkkupeittoja

Vuonna 2017 valmistuneita tilkkupeittoja

"Tulkoon valkeus" -peitto valmistui 5.5.2017, jolloin kiinnitin työhön reunakaitaleen ja nimilapun. Peittoon käytin yksivärisiä ja itse värjäämiäni kankaita.  New York beauty blokeista tein valkovoittoiset niin, että vain sakarakaari on värikäs ja muut osat valkoisia. Peiton koko on n. 160 cm x 200 cm eli torkkupeitto.  Tikkasin kotikoneella höyhenkuvioita sekä blokkeihin, että pitkän höyhenketjun, joka kiertää koko boordin.  Välissä on bambuvanu. 
Taustapuolelta tikaus näkyy paremmin. Tikkauslankana valkoinen Aurifil 40.
Tämän peiton annoin kiitokseksi avusta auttamaan tulleille sukulaisille.  Olivat kuluttaneet edellisen tekemäni peiton ihan loppuun. Loppuun kuluttaminen on paras kiitos tekijälle.

Vuonna 2015 valmistuneita tilkkupeittoja

"Iloinen peitto" valmistui 30. heinäkuut 2015. Ensimmäiset blokit tein toukokuun lopussa.  Tekniikkana on peperiompelu.  Lisäksi blokeissa on kaksi kaarisaumaa.  Tällaisia malleja kutsutaan New York Beauty eli NYB, koska kaaressa olevat sakarat muistuttavat Vapaluden patsaan kruunua.  Käytin iloisia kirkkaita värejä ja vastapainona vaaleita ja valkopohjaisia kankaita. Tätä oli kiva tehdä ja tulen todennäköisesti tekemään jonkun toisenkin työn tällä tekniikalla. Tikkasin ojaan eli saumaan ja lisäsin vapaata höyhenkuviota L-kaariin. Peiton koko on 120 cm x 120 cm.

Vuonna 2014 valmistuneita tilkkupeittoja

"Yön kuningatar" -peiton ensimmäiset blokit ompelin marraskuussa 2013 ja pitkin talvea muutaman kerrallaan.  Blokit tein tavallisesta poiketen ompelemalla ympyräharpin avulla koristeompeleita ympyrään. Kussakin blokissa on 6 kierrosta koristeompeleita.  Käytin kaikkia ompelukoneeni valikoimassa olevia vaihtoehtoja.  Jokainen blokin ympyrä on ommeltu eri langalla. Peiton tikkauskuviona ovat ruodittomat höyhenet, jotka tein vapaalla konetikkauksella. Peiton koko on 130 cm x 196 cm.  Tekotapa oli moderni, mutta peitto näyttää perinteiseltä rekipeitolta.

"Tuulen voimalla" tuulimylly/hyrrä -mallisen tilkkupeiton olen tehnyt kokonaan vuoden 2014 aikana.  Kokeilin kaksiväristen kolmioneliöiden tekemistä uudella tekniikalla 90-luvulla hankkimistani raitakankaista.  Tekniikassa leikkasin ensin neliöt raitakankaasta ja valkoisesta. Asetin ne oikeat puolet vastakkain ja ompelin 1/4 tuuman päästä reunasta. Leikkasin palan ristiin kulmasta kulmaan ja sain kaksivärisiä neliöitä.  Koska raidat juoksivat neliöissä kahdella eri tavalla vaihdoin palat niin, että yhdessä blokissa kaikkien raitojen suunta on samalla tavalla.  Valkoista kangasta käytin  kolmea eri laatua. Koska valkoiset osat tikkasin erilaisilla kuvioilla, eivät erilaiset kankaat näy lopputuloksessa juuri lainkaan.
Valkoisissa ruuduissa on erilaisia tikkauskuvioita. Reunaa kiertävät höyhenkuviot, joissa lehdykän sisällä on pienempi lehdykkä.  Tämä on ensimmäinen iso peitto, jonka olen tikannut näyttävästi vapaalla konetikkauksella. Hyrräpalat tikkasin suoralla tikkauksella, mutta vapaasti.

Tämä on nyt kolmas valkopohjainen peitto. Välttelen ylenpalttista kirjavuutta, koska en pysty itse elämään räikeiden peittojen kanssa.

Vuonna 2013 valmistuneita tilkkupeittoja

Tähtipeitto.  Aloitin peiton blokkien ompelemisen juhannuksena 2011.  Blokit valmistuivat kesällä 2012, mutta pääsin vasta tämän vuoden puolella mittailemaan tarvittavan boordin leveyttä ja kiinnittämään sen työhön.  Tikkauksen teetin Töölön Tilkkupajalla, jotta sain kattavan, mutta pehmeän tikkauksen. Vanuna on villavanu.  Tämä on olohuoneen sohvalla torkkupeittona. Koko 155 x 195.

Keltavioletti nuppupeitto syntyi pikamatka maailman ympäri työtä varten leikkaamistani kaitaleista.  Tikkasin peittoon vapaalla konetikkauksella päivänkakkaroita.  Välissä ohut polyesterivanu. 60 cm x 60 cm.
Sinivihreä nuppupeitto syntyi pikamatka maailman ympäri työtä varten leikkaamistani kaitaleista.  Taustalla puuvillaflanellei, ei vanua välissä. Koko 49 cm x 49 cm.

 Vuonna 2012 valmistuneita tilkkupeittoja

Hanhi-nuppupeitto valmistui syyskuussa 2012. Tein Geese on the pond-nimisen blokin työväenopiston kurssilla valiten siihen tietoisesti vauvamaiset värit ja viimeistelin sen nuppupeitoksi. Vapaalla konetikkauksella syntyi sydämiä ja yksi valkoposkihanhi. 45 cm x 45 cm


Syyringin Lapsettaa näyttelyä varten (kevät 2012) tein muumi-peito, jossa ei ole yhtään muumia. Kangas on Kuka lohduttaisi Nyytiä kirjan kuvituksesta.Valkoinen kangas on marimekon painopohjaa ja raidallinen myös marimekon Fujiwo Ishimoton Aita-kangasta. Nyytin ja tuitun olen ommellut vapaalla konekirjonnalla. Keskusneliössä on trapuntoa ja tiheää konetikkausta. Päissä on hattivatteja vapaalla konetikkauksella.  Työ oli esillä myös heinäkuussa 2012 Tilkkuyhdistys Finn Quiltin valtakunnallisessa tilkkutyönayttelyssä.

 Aikaisempina vuosina valmistuneita tilkkupeittoja


Aloitin tilkkutöiden tekemisen 1990-luvun alkupuolella. Listasin töitä nettisivustooni 2000-luvun alussa, sitten listaaminen lopahti.  Poimin tähän nyt vanhimmasta päästä peittoja. Pienemmistä tilkkutöistä tein oman sivun.  Vanhoista peitoista ei ole tällä hetkellä käytettävissä suuria kuvia, mutta aloitan näillä pienillä ja toivon täydentäväni jossain vaiheessa.  Tämä tilkkuiluhistoriani on varmaan hyvin lähellä muiden suomalaisten tilkkuilijoiden tilkkupolkua.

Hirsimökkipeitot
Oman parivuoteen päälle hirsimökki-tekniikalla erilaisista vihreistä kankaista. Peitosta tuli ihan kiva, vaikka se olikin lähes tasaista vihreää. Kuviolliset kankaat luovat mukavan vihreän keitaan. Vuosi oli 1993.
Tyttären sänkyyn lasten kankaista hirsimökkitekniikalla tehty peitto.  Säästin vielä kangashankinnoissa tässä vaiheessa niin, että en ole tyytyväinen lopputulokseen.  Täkki on nyt parveketuolissa taiteltuna ja tausta puoli päällepäin.  Täkki syntyi melkein heti vihreän täkin perään 1993.


Vanhempieni mökki oli sisustettu pääasiassa punaisella, joka sopii hyvin luonnonväristen hirsiseinien kanssa. Räsymatot olivat siniset. Otin nämä värit vuodepeitteiden väreiksi ja tein hirsimökkitekniikalla vanhemmilleni joululahjaksi peitot mökille 1993.
 Osittain samoista materiaaleista kuin vanhempieni täkit tein vielä kaksi muuta omien sänkyjemme päälle.
Ostin vihdoinkin kunnon opaskirjan ja pääsin kokeilemaan muitakin tekniikoita. Ostin myös kunnon leikkausvälineet eli pyöröleikkurin, leikkausalustan ja viivaimen. Nyt syntyi ensimmäinen "Hidden Wells" -täkki. Mallissa käytetään 7 erilaista kangasta ja tekniikka on kaitaletekniikkaa. Tämä oli jotain uutta. Täkin väritys lähti Pyryn mustista kalusteista. Tikkasin täkin koneella käyttäen ohutta nailonlankaa (monofilamet), näin tikkaus ei ole minkään värinen. Nailon langan käyttäminen ei kuitenkaan ollut miellyttävä kokemus ja toistaiseksi tämä on ainoa täkki, jonka olen tikannut sillä. Täkki valmistui 1994 ja Pyry tuli puolen tunnin sisällä soitostani hakemaan vastavalmistuneen täkkinsä ja otti heti torkut sen alla. Täkki muutti Englantiin ja Pyry otti siitä kuvan kännykän kameralla. Suurensin kuvan kuvankäsittelyohjelmalla ja siksi laatu on heikko.
 Hidden Wells -malli oli sen verran kiva, että tein samantien sillä turkoosin peiton olohuoneeseen.  Olohuoneessahan on turkoosit dhurrie-matot ja turkoosit verhot.  Peitossa on olohuoneen verhokangasta, joka näkyy taustalla. Sopivien turkoosien kankaiden löytäminen ei ollut ihan helppoa.
Hidden wells-mallia ei ollut ihan helppo jättää ja niin tein Elinalle pastellisävyisen täkin sillä.  Pienikuvioiset pastellisävyiset kankaat valkoiseen yhdistettyinä sopivat silloin 14 vuotta täyttäneen neidon täkkiin oikein hyvin.
Koska edellinen tyttärelleni tekemäni peitto ei tyydyttänyt silmääni, tein hänelle uuden peiton valkoiselle pohjalle pastellisävyisillä tähdillä.   Peitto on nykyään lisäpeittona ja liikkuu huoneesta toiseen tarpeen mukaan.  Peiton koko 240 cm x 150 cm.  Peitto valmistui tammikuussa 1995.
Tässä täkissä on hyvin paksu vanu.  Siksi tikkasin sen käsin.  Tytär ei välittänyt tähtipeitosta vaan halusi värikkäämmän ja vähemmän säännölliseltä vaikuttavan.  No, minullehan on tärkeää että saan tehdä käsitöitä, joten ihan mukavaa tehdä tälläkin mallilla.
Tähän peittoon on käytetty muun muassa Marimekon ananas-kangasta.  Tämä on tehty "hidden wells" mallilla ja tarkoitettu torkkutäkiksi.
Riitalle tekemäni peitto on tehty meren aallot mallilla.  Koska laitoin siihen punakeltaisia paloja kutsuin sitä itse 'Majakat merellä' -nimellä.  Ainakin näin valokuvan perusteella olen vieläkin tyytyväinen tähän peittoon. Se valmistui lokakuussa 1995.
Täkkiin käytin kirpparilta ostamani mallikirjan kankaat.  Kangasmallit olivat samaa satiinipintaista materiaalia, mutta väritys oli erilainen.   Sommittelin niistä tuulimylly-mallilla tosi kauniin täkin.  Käyttämäni kangas on huonekalukangasta ja sen metrihinta oli noin 500 markan paikkeilla.  Mallitilkuista en tietenkään maksanut niin paljon, mutta tämä täkki osoittaa että huippukankaista saa tosi upean tuloksen yksinkertaisellakin mallilla. 1995.
Tein kaksi Hidden wells täkkiä leikkaamalla ne yhtä aikaa.  Mallin tavallisesta toteutuksesta poiketen yhdistin kuitenkin palat niin, että valmiista täkeistä tuli eri väriset.  Toisesta tuli roosan värinen ja toisesta beigen sävyinen.  Täkit olivat tyttären luokan  joulujuhlien arpajaisvoittoina 1995 ja 1997.

Kaitaletekniikalla tehty sinikeltainen täkki oli minulle hyvin mieluisa.  Olin luvannut sen luokan arpajaisiin ja lupaushan oli pidettävä.  En ottanut kuvaa täkistä sen valmistuttua, koska päättelin viimeiset langanpätkät korkeassa kuumeessa.  Kuvaaminen olisi ollut liikaa. Kokosin muutaman jämäpalan värityksen näyttämiseksi. Täkissä palat on aseteltu niin, että keskiosa on vaaleampi kuin reunat. Reunakaitaleet ovat myös keskenään erilaiset niin, että toinen pitkäsivu ja pääty ovat siniset ja toiset taas keltaiset. Käytettynä sängyn päällä saa täkistä esiin talvikyljen ja kesäkyljen.
  
Äidin 80-vuotistäkki 1998. Äiti on aina pitänyt kukista ja niitä tässä kukkakankaista tehdyssä täkissä on.  Täkki on oikeastaan kaksipuolinen.  Tausta on vaaleapohjaista ruusukangasta ja taustan jakaa boordikankaasta tehty raita.  Keksin leventää taustakankaan sopivan kokoiseksi leikkaamalla sen keskeltä kahtia ja lisäämällä väliin sopivaa boordikangasta.  Täkin melko tiuha ruututikkaus näkyy kauniisti vaalealla kankaalla.  Täkin puna-valkea väritys lähtee punaisista huonekaluista.
Tehdessäni Riitalle meren aallot -peiton jäi pikkupaloja yli.  Olin myös ostanut jossain vaiheessa kauniin kalakuvioisen kankaan.  Tein lisää pikkupaloja ja kokosin itselleni peiton.  Peiton taustaksi leikkasin kalakankaan lopun 20 cm korkeiksi suikaleiksi, jotka vielä pätkin.  Kalakankaan palojen väliin ompelin 6 cm leveät vihreät kaitaleet.  Vihreät kankaat ovat samoja, joista olin leikannut paloja meren aallot -kuviota varten.

Antin peitto on tehty 5 cm x 5 cm kokoisista paloista.   Keskusta on colour wash tekniikalla tehty ja sen ympärillä on keltaisista paloista tehty Hannun vaakuna.  Reunat taas tummista paloista.  Tämä oli ihan oma malli. 

Matan peiton suunnittelin mustavalkoiselle sohvalle.  Huoneessa ei ole mitään suuria värikkäitä kalusteita vaan kaikki on mustaa ja luonnonvalkoista.  Valmistunut 2000.
Sauli ja Tuija vihittiin 24.11.2001.  Tuija oli jo pari vuotta aikaisemmin pyytänyt häälahjaksi parivuoteen peitettä.  Toive täsmentyi niin, että peitteessä tuli olla vettä ja delfiinejä.   Käpylän Pala-Pajasta löytyi delfiinikangasta.  Koska kuviota olisi ollut sääli rikkoa leikkaamalla, tein siitä reunuksen täkkiin. Täkin päällinen on meren aallot -mallilla täyttämässä toivetta vedestä.  Tässäkin täkissä on osittain aiempia täkkejä varten valmistamiani paloja antamassa lisäväriä.   2001
Kauan. Järjestin blokit niin että ne kulkevat väreittäin kulmasta kulmaan.  Keskellä ovat vaaleimmat palat ja reunoilla tummimmat.  Kukikkaiden pikkupalojen järjestäminen niin, että kukka useassa paikassa jatkuu toisesta kankaasta leikatun palan kukkaan oli tosi hauskaa.    Tällä peitolla ei ole nimettyä vastaanottajaa.  Tikkasin käsin ja sain hirveän kivuliaan jännettuppitulehduksen. Aloitetttu 2001. Täkki valmistui kesällä 2010 ja pääsi esille Syyringin näyttelyyn Villit ja vapaat maaliskuussa 2011.
Isän 85-vuotispeitto Äidin peitosta jääneisiin puna- ja vaaleapohjaisiin kankaisiin lisäsin joitakin uusia löytöjä.  Tässä yhdistin palat niin, että muodostuu ruutuja raitojen sijasta.   Koska isä oli pitkä oli hän erittäin tyytyväinen kerrankin tarpeeksi pitkään peittoon.  Peiton koko on 255 x 160. 2001.
Yhteiseksi lahjaksi 120 vuotta lähes samanaikaisesti täyttävälle pariskunnalle taas kerran hidden wells mallilla.  Värityksen lähtökohtana makuuhuoneen maton väri ja Heikin haluama savunsininen. 2002. Mata käytti kaikki ylitse jääneet palat tyynyihin. Tässä kuvassa tyynyjen taustakangas on näkyvissä. Taustakangas on samaa kukkakangasta, jota täkissäkin on.
Meren aallot taas kerran ystävien parisängyn päälle. Tällä kertaa värityksenä on valkoinen ja beige. Roosasta ja vihreästä muodostuu tähdet palojen kulmiin. Täkki valmistui 2.5.2003. Kyllä tässä oli urakkaa kerrakseen. Koska palat ovat pieniä, niin saumoja on paljon ja täkki painaa neljättä kiloa. Kuvassa täkki on vielä kokoamisvaiheessa. Täkin koko on 265 x 265 cm. 2003.
 Eijalta sain  hänen äitinsä vintillä käyttöä odottaneita 70-luvun kankaita, joiden ulkoasua kuvaa ehkä parhaiten sana dramaattinen. . Nämä kankaat ovat aika vaateliaita räikeine vastaväreineen ja voimakkaine kontrasteineen. Mustat keskipalat sain saman aikakauden kankaasta, joka on samaa paksuuttakin. Musta reunus oli aivan pakon sanelema rauhoittamaan kokonaisuutta.  Taustana on Marimekon mustavalkoista tasaraitaista kangasta. Tämä löysi kodin Sarin perheen takkahuoneesta. 2003.
Eevan peitto valmistui vihdoin 2008.  Ensimmäiset palat kokosin jo vuonna 2004.

 "Kun lampi jäätyy" peitto syntyi osittain Eevan peitosta yli jääneistä paloista vuonna 2010.  Se oli esillä Syyringin "Talvisia tarinoita" näyttelyssä. Lentävien hanhien välisissä nurkissa on 70-luvulla tekemiäni frivolite-tähtiä, jotka olivat alunperin joulukuusen koristeina.  Peiton koko 150 x 150 cm
Kun lampi jäätyy
Tässä ei taida olla vielä kaikki tekemäni tilkkutäkit. Näiden kuvat löytyivät helposti.

5 kommenttia: