Konekirjonta

Ihan vaivihkaa olen kirjonut ompelukoneella useamman kuvan. Pääasiassa tuotokseni ovat itse ottamistani valokuvista tekemiäni lintukuvia, jotka olen kirjonut vapaasti käsin ohjaamalla. En omista kirjontalaitetta. Punatulkut ovat sisareni ottamista valokuvista, muut itse ottamistani.

Naturalististen lintujen kirjominen alkoi yhden variksen kirjomisesta vuonna 2012. 

Finn Quiltin Tilkkulehdestä 2014/2 löytyy kirjoittamani vapaan konekirjonnan ohje.  Oma tekniikkani näyttää kehittyvän työ työltä, joten ohjeeni perusteella pääsee hyvään alkuun, mutta kokeilijan kannattaa kehittää omaa  tekniikkaansa omien mieltymystensä muaisesti.

Lintuja
Blogityyliin laitan tähän tuoreimmat ensimmäisiksi ja vanhimmat viimeisiksi.  Kokosin 9 kirjomaani lintua Pihalinnut työksi talvella 2017.

Yhden linnun kirjomiseen menee 2-3 tuntia + kuvan käsittely.

Västäräkki maaliskuussa 2015
Sinitiainen maaliskuussa 2015
Pikkuvarpunen maaliskuussa 2015

Varpunen helmikuussa 2015
Kirjosieppo naaras helmikuussa 2015
Mustarastas helmikuussa 2015
Viherpeippo elokuussa 2014
Peipponen kesäkuussa 2014

Naaraspunatulkku maaliskuu 2014
Tämä päätyi sohvatyynyn koristeeksi.

Tilhi maaliskuu 2014

Talitiainen helmikuu 2014
Tämän tiaisen piirros löytyy Tilkkulehdestä 2014/2.
Urospunatulkku  helmikuu 2014
Punatulkun muoto kärsi, kun jouduin pesemään sen koneessa. Käytin tähän vesiliukoista tukimateriaalia, jonka liottamiseen tarvitaan reilusti vettä. Vadissa huuhtominen vain levitti tökötin ja teki koko työstä kovan ja peltisen, niinpä oli pakko pestä koneessa.
Tämä päätyi sohvatyynyn koristeeksi.
Sinitiainen helmikuu 2014
Tämäkin päätyi sohvatyynyn koristeeksi.

9 varista seinävaate

Uusi kirjottu varis elokuu 2012
Ensimmäinen versio kiristi liikaa, joten ompelin uuden version.  Tämä pääsi 9 varista -tilkkutyöhöni.

Tyllille kirjottu varis kesäkuu 2012
Läpinäkyvä varis ei istunut "9 varista" -tilkkutyöhön, joten se on yhä kaapissa odottamassa loistoideaa.

Toinen varis kesäkuu 2012
Tässä käytin ensimmäisen kerran siksakommelta kirjonnassa. Käytin myös kahta hieman erisävyistä lankaa neulan silmässä samanaikaisesi.  Uusi tekniikka ja taustakangas vetää rumasti.

Ensimmäinen varis kesäkuu 2012
Variksen olin kuvannut toukokuussa 2012 ja tein siitä piirroksen. Tässä kirjoin edestakaisin suoralla tikillä ikäänkuin lyijykynäpiirrosmaisesti.
Mielikuvituslintu vuodelta 2010

Kun minulla ei vielä ollut sopivaa lintukuvaa ja hinku kirjoa oli valtaisa, niin käytin mielikuvitustani ja tein tällaisen harjoituskappaleen.Muita eläimiä
Meduusa tammikuu 2013

Tyttärelle kirjoin  pyyheliinaan meduusan.  Käytin mallina Wikipediasta löydettyä vanhaa piirustusta, jonka kopiosuoja oli jo umpeutunut. Käytin vesiliukoista tukimateriaalia, kun esteitä sen käyttämiseen ei ollut eli pyyheliinahan pestään tämän tästä.
Kukkia
Vapaan konetikkauksen ja vapaan konekirjonnan väli on hieman häilyvä.  Tulkitsen niin, että konekirjonta alkaa siitä, kun tikkauskuvio on esittävä eikä pelkkä graafinen malli.

Punaisia kukkia vihreän kassin toiseen kylkeen. Kukat olen kirjonut kolmen kerroksen läpi eli päällikankaan, välivanun ja taustakankaan.  Merkkasin vain kukkien keskiympyrät ja loput ompelin täysin vapaasti - helppo tapa harjoitella vapaasti kirjomista.
Samaisen kassin toisella sivulla on keltaisia kukkia
Ruskeaa kassia koristavat vaaleanpunaiset kukat

4 kommenttia: