Kasveja

Haagan alppiruusupuiston uudella puolella kasvaa tuhansia atsaleoita ja keltaisia alppiruusuja. Kukinta ajoittuu kesäkuun alkupuolelle.  Suomen oloissa aivan uskomaton näkymä, kun eriväriset atsaleat kilpailevat huomiosta. Puiston atsaleapuoli muuttuu vuosi vuodelta upeammaksi. Puistossa on useita risteytyksiä, joita ei muualta löydä.  Rodopuolella on alppiruusukokeiluja, joista suurimmat ovat jo nelimetrisiä. Itse löysin paikan koiraa ulkoiluttaessani 80-luvun alussa enkä voinut ymmärtää, miksi joku oli istuttanut valtavan määrän alppiruusuja haagalaiselle suolle.  Sitten selvisi, että yliopistohan se siellä teki kasvikokeiluja.
Tässä pitäisi olla diaesityksenä atsaleoja, mutta tällä hetkellä Googlesta johtuen diaesitykset eivät toimi blogeissa eikä googlesites sivuilla. Odottelen korjausta. 21.9.2013
Puu-Käpylässä kasvaa mielestäni Stadin ihanin kasvi eli loistomagnolia Magnolia x soulangiana. Se kukkii toukokuussa. Muutama vuosi sitten, kun olimme menossa kiltaan, sanoi Irja: "mitä ihmeen rusetteja on tuossa puussa". Menimme lähemmäksi ja tunnistin puun magnoliaksi. En voinut uskoa silmiäni, eihän magnolian pitäisi pärjätä Suomessa.  Joskus on mukavaa huomata olleensa väärässä. Siitä lähtien olen joka vuosi käynyt toukokuussa katsomassa sen kukintaa.  Jopa siitä ottamani kuvat ovat henkeäsalpaavia.
Loistomagnolia Käpylässä 21.5.2011

Turun Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa kukki äitienpäivänä 13.5.2012 kolme magnoliaa, joista vaaleanpunainen Magnolia x loebeneri "Leonard Messel" oli erittäin hienosti kukassa. Valkeat olivat jo lähes ohikukkineet.

Tähtimagnolia Helsingin yliopiston Kaisaniemen puutarhassa.  Tämä on pieni pensas, joka kasvaa kasvihuoneen eteläpuolella seinän vieressä.
Tähtimagnolia, Kaisaniemi, 10.5.2009
Kultasade Laburnum x watereri kukkii juhannuksen tienoolla.  Rauhallinen juhannusaamu on hyvä aika käydä kuvaamassa näitä ihanuuksia.  Kultasateen löytää Espan puistosta, Tähtitorninmäeltä, Kuusisaaresta Munkkiniemen päästä  ja Lassilasta ja Brahenkadulta . Kultasateen kaikki osat ovat myrkyllisiä. Älä siis poimi sitä maljakkoon vaan ihaile kaukaa.
Toukokuussa 2012 tuomi on kukkinut stadissa todelle runsain kukinnoin. Tuomi on varsin vaatimattoman näköinen puu, mutta yhtäkkiä kun monimetrinen varsi peittyy tuuheaan kukintoon ne huomaa. Toinen vaihe on aavevaihe, jolloin tuomikehrääjäkoit ovat verhonneet puut harmaaseen seittiin. Tuomet kuuluvat Suomen luontoon ja ovat yleensä villejä yksilöitä. Linnut levittävät niiden siemeniä. Tuomen marja on myrkyllinen ihmiselle, mutta jotenkin linnut selviävät niistä.
Hurmehappomarja on upea kukkiessaan.  Muina aikoina se on lähinnä kiusallinen, kun sen piikit ovat pistävät ja myrkylliset ja se peittyy helposti harmaaseen homeeseen. Pihatalkoissakaan kukaan ei halua hoitaa noita piikkipensaita. Liian varjoon istutetut pensaat vain kituvat eivätkä kuki koskaan kuten aurinkoisessa paikassa kasvavat.
Syreeni on yleinen pihakasvi, joka sekä kukillaan että tuoksullaan hurmaa ihmiset. Tämä syreeni kasvaa vanhassa pihassa Puu-Käpylässä.  Kuvattu 29.5.2012.
Jalavat kasvavat valtaviksi puiksi puistoissa. Tämä jalava oli vielä nuori ja villi eli ei istutettu vaan siemenestä Mätäjoen varteen levinnyt. Valkoiset eivät ole kukintoja vaan siemenet ovat jo kehittymässä.  Niitä oli aivan valtavasti. Vuorijalava ei kuulu alunperin Suomen luontoon vaan on levinnyt lehtoihin puistopuista.  Kuvattu 31.5.2012.
Pihlaja leviää tehokkaasti marjoista, joita linnut ensin syövät ja sitten levittävät lentoreitillään.  Pihlaja kukkii Helsingissä touko- ja kesäkuun vaihteessa.
Tammi kukkii toukokuussa pitkin norkoin. Kuvan yksilö on Kannelmäessä puistokäytävän varressa Mätäjoen tuntumassa.

Jättiläislumme kasvaa Suomessa vain Kaisaniemen puutarhan kasvihuoneessa ja on kasvanut jo vuosikymmeniä.
Jättiläislumpeen nuppu ja lehtiä 10.5.2009, Kaisaniemi

2 kommenttia:

  1. Hei Milja!Miltähän kadulta loistomagnolia löytyy Käpylässä?Rakastan magnolioita ja joka kevät käyn moikkaamassa Talvipuutarhan mäessä olevaa japaninmagnoliaa sekä juhannuksen tienoilla Kumpulassa Kymintiellä iki-ihanaa suurta pensasmagnoliaa.Olisi ihanaa lisätä tämä loistomagnolia keväiseen kukkaseikkailuun.Kaija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalervonkadulta. En pysty vastaamaan ed. kysymykseen muuten kuin tänne blogiin. Kukki toukokuun puolivälissä.

      Poista