Eläimiä

Kuvaan muitakin eläimiä kuin lintuja.  Lähiympäristössä on citykaneja, rusakoita ja oravia.

Kulmakunnan otuksia

Siili Erinaceus europaeus oli ihan ulko-oven vieressä, kun lähdin asioille 30.4.2014 yhdeksältä aamulla.  Mukana oli vain kännykkä ja täytyi tyytyä kuvaamiseen sen avulla.  Paikkana siis Helsingissä Lassila. Mukavaa havaita, että nurkillamme on yhä näitä herttaisia piikkipalloja.


Kärppä Mustela erminea juoksenteli vastapäisen rivitalon pihoissa 5.3.2014. Se oli niin nopea, että sain siitä vain yhden kuvan ja sekin tarkentui huonosti pensasaidan tungettua itsensä sen eteen.  Koska maassa ei ollut lunta, erottui vitivalkea otus erinomaisesti ja sen tunnusmerkki musta hännänpääkin näkyi.

Lumikko Mustela nivalis on muutamana talvena käynyt jättämässä jalanjälkensa pihan lumeen.  Jäljistä on usein johtanut tunneli lumen alle.  Tunnelin suu on ollut parisenttinen. Itse otusta en ole onnistunut näkemään.  Jäljet ovat hyvin pienet ja loikka niiden välissä 30-40 cm.  Maaliskuussa 2016 näin lumikon kadulla.  Harakka ajoi sitä takaa mustalla asvaltilla.  Onnekseen lumivalkoinen pikkuotus pääsi pusikoiden suojaan.
Minkki uiskenteli Mätäjoessa Kannelmäen vieressä 22.4.2016.  Huono juttu. Sehän oli menossa lintujen pesimäaluetta kohden.  Minkki on kaunis turkiseläin, mutta sen paikka ei ole Suomen luonnossa etenkään vesilintulintuharvinaisuuksien pesimispaikoilla.  Minkki näyttää olevan erinomainen uimari.  Pyysin Staraa tulemaan loukuttamaan otuksen.  Toivottavasti saavat kiinni nopeasti.


Oravia Sciurus vulgaris juoksentelee pihapiirissä jatkuvasti.  Joskus ne törmäävät kohtaloonsa.  Kanahaukka nappasi oravan pihakuusessamme 16.7.2013. Parvekkeelta sain monta kivaa kuvaa haukasta.  Räkätit herättivät huomioni erikoisella metelillään ja katsoin mistä oli kyse. Kiitos niille.
 Tämä ihanainen orava löytyi Pohjois-Haagan alppiruusupuistosta eli rodopuistosta.

Liito-orava Pteromys volans on älynnyt, että rauhoitetut kaupunkimetsät ovat sille erittäin sopiva elinympäristö.  Vappuna 2017 löytyi liito-orava koivun latvasta Espoon luontotalo Villa Elfvikin metsästä. 

Venytin objektiivin maksimipituudelle ja silti kohde jäi vähän turhan kauas. 

Jäniksiä
Citykani eli kaniini Oryctolagus cuniculus ei kuulu Suomen eläimistöön, mutta jotkut ovat laskeneet niitä Helsingissä vapaaksi ja ne ovat levinneet ympäri kaupungin. Meidän nurkilla on ollut vuosia niitä.  Talvella näkee, kuinka niiden jalanjäljet johtavat pihan autojen alle. Tämän kuvasin kesällä 2014 makuuhuoneen ikkunasta.  City-kanit saivat jonkun viruksen keväällä 2016 ja ovat kutakuinkin hävinneet.

Citykanin ja lumikon jalanjäljet ristesivät hauskasti pihamme parkkipaikalla tammikuussa 2012.

Rusakoita Lepus europaeus näkee yleensä iltahämärissä. Niitä on täällä jatkuvasti.

Talvella niiden jalajälkiä näkyy hangella.  Niiden jäljet ovat huomattavasti isommat kuin kanien.
Jossain kovalevyllä on kuvia itse rusakoistakin ja alan etsiä niitä.

Hirvieläimiä
Metsäkaurisuros ja kaksi naarasta esiintyivät Espoon Laajalahden luonnonsuojelualueella Villa Elfvikin mailla 12.5.2017.  Tulivat esiin lehmiaitauksen takanurkasta ja jäivät aika kauas.  Nuo uroksen sarvet ovat erilaiset kuin muilla Suomessa esiintyvillä hirvieläimillä.  Varma tunnistus.

Käärmeitä
Rantakäärme luikerteli esiin muutaman askeleen päässä Suomenojan lintualtaiden kyltistä, jossa mainittiin rantakäärmeen kuuluvan alueen lajistoon. Vappuna 20016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti