lauantai 14. joulukuuta 2019

Kaikkein ihaninta tilkkutöissä

on tikkaaminen. Nautin suunnattomasti höyhenkuvioiden ompelemisesta ompelukoneella kankaalle. Piirtelen vapaasti täyttäen kangaspinnan noilla kuvioilla. Etenkin tällaisten pienehköjen pintojen kuvioiminen tikkaamalla on nautinnollista. Piti saada joululahjoiksi pari pientä karkkikippoa ja niinpä tikkasin yhden fat quarterin verran kangasta ja vanua. Vanuna käytin bambuvanua, johon olen kovasti tykästynyt. Kankaat ovat yksivärisiä puuvillakankaita.

En käyttänyt valmista fat quarter -palaa, vaan otin yksiväristä metritavaraa. Hetken mietin, minkä kokoinen on fat quarter, jota ohje edellytti. Vastaus oli hyvin lähellä eli leikkuualustan kääntöpuolella on tuumaruudutus, joka yllättäen on täsmälleen fat quarterin kokoinen eli 18" x 24". Fat quarterhan juontaa amerikkalaisesta kangasleveyden standardista ja jaardin mittaisesta pätkästä.

Etupuolella käytin sinisävyistä kirjavaa Sulkyn no 30 puuvillaista lankaa. Alalankana käytin vaaleansinistä Aurifilin no 40 puuvillalankaa.  Langansäädöt menivät hyvin ja taustapuolestakin tuli esittelykelpoinen. Tikkausjalkana oli suosikkini eli kärjestä avoin Berninan no 24 tikkausjalka.
Sitten pilkoin tuon kauniin pinnan ohjeen mukaisiin paloihin ja ompelin uuteen muotoon. Vähän pilkkominen otti sydämestä, mutta olinhan saanut nauttia tikkaamisesta ja sikäli elämystä rikkaampi.

Keltainen vuori antaa mukavan kontrastin siniselle ulkopinnalle. Käytin ensimmäistä kertaa kiinnityksessä wonder clipsejä ja selvisin ilman nuppineulojen pistoja ja veritahroja. Olivat todella näppäriä pitämään useita kangaskerroksia yhdessä.
Valmiit kopat ovat tällaiset. Hieman täytyy vielä asetella reunakaitaletta tyylikkäämpään asentoon ja täyttä namuilla. Nyt olen tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että sain otetuksi välivaiheistakin kuvia ja päivitettyä tänne blogiinkin. Toivottavasti sain tästä onnistumisesta vauhtia muidenkin projektien tekoon.

Tikkaaminen tuottaa nöyhtää koneeseen ja lisää alalankaa laittaessani putsasin koneen  syntyneestä nöyhtästä. Alla koneen syöttäjään kertynyttä nöyhtää.  Putsaan syöttäjän aina alalangan vaihtamisen yhteydessä ja vältyn ongelmilta.


Hyvää joulun odotusta kaikille

10 kommenttia:

 1. Osaat tikata tosi kauniisti. Minä olen käyttänyt myös klipsejä jo pari vuotta. Ostin joskus tilkkulehden, jonka kylkiäisinä sai nuo klipsit. Käteviä. Karkkikopat ovat söpöjä.

  VastaaPoista
 2. Ihanat tikkaukset! Sinulla on kyllä lehmän hermot, kun jaksat tikata noin pientä ja kaunista jälkeä. Hienot kipot teit! Olen oppinut myös tuon, että putsaan koneen pölystä aina puolan tyhjennettyä.

  VastaaPoista
 3. Tikkaaminen on kuin maalaisi taulua. Kun kone toimii hyvin, ei tarvitse hermoilla. Piirtelen vain kuvioita kankaalle. Toista oli, kun yritin aiemmilla koneillani, joilta petti pito aina kesken tikkaamisen.

  VastaaPoista
 4. Taas upeaa tikkausta ja kauniit värit kipoissa.

  VastaaPoista
 5. Taivaallisen näköistä jälkeä sinä saat tikkaamalla aikaan! Aivan mahdottoman ihanaa katsella :-)

  Oikein hyvää joulunodotusta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna. Taisin vaihteeksi innostua tikkaamisesta. Joskus ihmettelen, miksi yritän tehdä muuta kuin tikata.

   Poista
 6. Tyylikkäät kipot ja kauniit tikkaukset!

  VastaaPoista
 7. Niin kaunista tikkausta!!! Kangaskipoista tuli hienot.

  VastaaPoista