torstai 5. lokakuuta 2017

Peiton aloitusta

Olen miettinyt pitkin syksyä, miten käyttäisin kangasvarastoni printtikankaita. Jotta saan kirjavat painokuviot rauhoittumaan täytyy käyttää valkoista kangasta. Lopulta keksin, että klassinen malli Churn Dash on sopivan hillitty. 

Noita kirjavia sinipohjaisia on varastossani muutamalla eri kuviolla ja näyttävät sopivan yhteen ja kuviotkin pienentyvät leikatessa.  Löysin mallin, jossa leikataan ensin 10" x 10" palat.  20 tuumaa kuulostaa tasan puolelta metriltä, eikö vain.  Kangaspalani ovat millilleen tai vähän alle 50 cm mittaisia.  Mittanauhasta tarkistettuna 20" onkin 51 cm, joten kangas ei riitä ko. kokoisiin neliöihin.
Pienensin mallia niin, että lähtöneliön koko on 8" x 8".  Tasaisia lukuja on helppo puolittaa päässä laskien.  Valmiista blokeista tulee oikein kivan kokoisia.  Onneksi valkoista kangasta on yhtenäinen pitkä pätkä, joten sen kanssa ei ole ongelmia näkyvissä.

Nyt on vaihe 1 siis hallinnassa ja voin jatkaa meditatiivista blokkien tekoa pitkän aikaa.  Nähtäväksi jää kuinka pitkälle kankaita riittää ja minkä kokoinen lopputulos tulee olemaan.  Oleellista on taas kerran mukava tekeminen ei niinkään mikään tilkkupeiton tarve.

Tuon blokin nimestä heräsi keskustelu ja täytyi taas penkoa vähän, miksi sillä on kaksi nimeä Churn Dash ja Monkey Wrench.  Selitykseksi löysin, että Churn Dash blokki on kolmella jaollinen ja Monkeyn lasketaan olevan viidellä jaollinen, jolloin keskusneliö jää yhtä kapeaksi kuin kaitaleet.  (Tuota ei ymmärrä kukaan :)

Ruska on nyt täällä varsin kaunis. Lähdin valokuvaamaan ja juutuin työmaan aiheuttamaan ruuhkaan, jolloin alkoi sataa ja sitten kiepautin auton nokan takaisin kotia kohti. Tänään ei siis ruskakuvia tullut otetuksi. 

Käteni ovat nyt paremmassa kunnossa. Hermopistely on harventunut, mutta vielä täytyy käsiä säästellä ja tehdä käsitöitä vain varovasti.  Lasta painaa öisin ja joudun välillä ottamaan sen pois ja laittamaan vähän myöhemmin uudelleen.  Onneksi tilkkuilijana minulla on pehmikkeeksi sopivaa tikkausvanua.

Iloista loppuviikkoa
Milja

9 kommenttia:

 1. Kivan mallin olet valinnut, meillä oli tuo myös opiston ohjelmassa viime kaudella, mutta en tehnyt sitä. On kyllä teko listalla... Kiva, että kädet ovat jo paremmassa kunnossa:)

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva idea. Tuo vaalea pohja on oikein mukava tausta kirjaville. Tykkään.

  VastaaPoista
 3. kiva kuulla että kätesi ovat parantumaan päin. älä kuitenkaan rasita liikaa. perinteiset mallit on aina kauniita.

  VastaaPoista
 4. Tämä on hyvä perinteinen malli mutta sillä tulee moderni työ, tykkään.

  VastaaPoista
 5. Kiva blokki-malli ja mielenkiinnolla seuraan matkaasi tämän työn parissa. Mukava kuulla että kätesi ovat paremmassa kunnossa ♥ ♥ ♥

  VastaaPoista
 6. Pitkästä aikaa kuosillista kangasta. Valkoinen on hyvä rauhoittaja ja tekee peitosta modernin.

  VastaaPoista
 7. Hyvä alku ja todennäköisesti erinomainen tapa hävittää kirjavia kankaita. Minä ymmärsin (tai luulen ymmärtäväni) blokkien erot :D

  VastaaPoista
 8. Hienoa, että kätesi voivat paremmin!

  Aina yhtä mielenkiintoista seurata kättesi töitä :-)

  VastaaPoista
 9. Blokki näyttää sopivan hyvin kirjavien kankaiden kuluttamiseen. Tarkkaa työtä olet tehnyt mittojen tutkimisen kanssa!

  VastaaPoista