maanantai 28. elokuuta 2017

Kesäterässä

Olen odottanut helteitä ja uimavesiä. Koska niitä ei ole tullut, olen edelleen kesäterässä. Yleensä olen luovimmillani kesäisin ja saan aikaan mieleisiäni tilkkutöitä.  Tänä kesänä olen saanut aikaan vain punarintatyynyn.

En yleensä tee toisintoja töistäni, mutta tuoreemman ajatuksen ollessa hukassa päätin kirjoa toisen version punarinnasta.  Vähensin linnun sinisyyttä ja tein siitä harmaamman. Aamulla katsoin suunnitteluseinälle ripustamaani aikaansaannosta ja totesin: joo ensimmäinen teos oli liian sininen, mutta oikeasti punarinta on ruskea lintu. Miksi ihmeessä säädin värityksen harmaaksi?  Ottamassani valokuvassa oli metsän hämyisyydestä johtuen sininen kajo, mutta kannattiko korjata luonnosta poikkeavaksi.
Kuvan kurtut saan hävitetyksi tikkausvaiheessa, mutta väritystä en.

En masentunut vaan otin seuraavan linnun työn alle.  Pari vuotta sitten kirjoin viherpeipon enkä ollut tyytyväinen lopputulokseen.  Nyt tarkoituksenani oli tehdä vähän kevyempi nokka. No ei tullut kevyttä nokkaa.  Siemensyöjillä on yleensä vahva nokka, mutta silti tuli liian vahva.  Luulin ostaneeni oikeanvärisiä lankoja viherpeipon kirjomiseksi. Kattia kanssa. Vain väärän värisiä.  Yhtään oikeantyyppistä vihreää ei löytynyt ja minulla on ainakin 100 eriväristä lankaa.  Korjasin tilannetta käyttämällä neulan silmässä kahta lankaa: kellertävää ja harmaata.
Onneksi olen ottanut viherpeipoista muitakin kuvia. Kolmatta kertaa en tuon valokuvan perusteella yritä kirjoa viherpeippoa.

Instagramista
Tein joskus viime vuonna itselleni Instagram-tilin ja sen käyttö jäi siihen, että järjestelmäkameralla ottamieni kuvien julkaiseminen siellä oli liian hankalaa.  Outoa, no ei. Ko. sovellus on tehty, jotta mobiililaitteilla otetut kuvat saisi helposti julkaistua.

Olen kokeillut kuvata iPadilla ja nyt iPhonella. Kuvien julkaiseminen on helppoa.  En kuitenkaan jostain syystä lämpene ko. sovellukselle. Täällä blogistaniassa kuviin liittyy aina paremmat selittävät tekstit ja hauskemmat jutut, kun instagramissa on vain viitteelliset tekstit.   Kiitos teille kaikille, jotka vielä jaksatte julkaista kivoja juttuja blogeissa.

Lintujen seurantaa
Yhtenä päivänä olin jo laittanut lintukameran reppuun, kun puiden välistä lensi sysimusta lintu pitäen kovaa meteliä.  Se lensi jonnekin vähän kauemmaksi mutta jatkoi äänen pitoa. Otin kännykän esille ja laitoin sen videoimaan ja suuntasin ääntä kohden.  Nauhoitin kolme pätkää.  Linnun tunnistus varmistui verratessani nauhoituksia palokärjen ääninäytteeseen.  Hieno homma, kännykkä siis voi nauhoittaa kauempana olevan linnun äänen.  Asialla on toinen huolestuttavampi puoli: kännykällä pystyy siis nauhoittamaan etäämpänä olevien ihmistenkin ääniä eli puhetta :(  Olen edelleen tietoturvafriikki.

14 kommenttia:

 1. Olet tosi taitava kirjomaan lintuja. Itse pidän myös blogitarinoista. Kiitos, että jaksat kirjoittaa niitä. Minä valokuvaan pääsääntöisesti järkkärillä, joskus mukana on jotain kännykän kameralla näpättyjä.

  VastaaPoista
 2. Pidän niin punarinnasta, se on niin kiva pikkulintu. Hienot kirjotut linnut. IG tili on kyllä kätevä kännykällä tai iPad:lla, mutta tietokoneella hankalampi. Pidän itsekin enemmän blogien lukemisesta. Kiitos, että myös sinä jaksat kirjoitella blogiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olet uskollisimpia kommentoijia ja se on upeaa ja antaa syyn kirjoitella blogiin.

   Poista
 3. Nuo lintukirjonnat ovat niin upeita. Tykkään kovin. Kesäterästä puheenollen täällä samat fiilikset. Ei saa oikein mistään kiinni.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos. Parhaani yritä, vaikka nyt ei syntynyt ihan haluamaani tulosta.

   Poista
 5. Koska ilmestyy se kankainen lintukirja? ajattele, miten vaikka vanhukset nauttisi sellaisen katselemisesta ja kirja tuntuisi käteen pehmeältä. Ihan vaan tässä ideoita heittelen, vaikka tiedän ettet niitä kaipaa! Ihailen yhä tuota sinun jaksamista. Lintujen kirjominen on hidasta ja tarkkuutta vaativaa hommaa. Kauniita lintuja kumpainenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasitko antamaasi piilokohteliaisuutta? Et siis ilmeisesti pidä minua vielä vanhuksena. Kuten aiemmat lintukirjonnat, syntyy näitä sattumanvaraisesti. Kun niitä on tarpeeksi niin niistä voi koota jotain. Liian suunnitelmallinen tekeminen tappaisi luovuuden ja vapaan harrastamisen ilon :D

   Poista
 6. Olen kanssasi samaa mieltä blogikirjoituksista. Näitä ja niitä on kiva lueskella. Hauskoja tarinoitakin tulee vastaan aina silloin tällöin:)

  VastaaPoista
 7. Väritys on taiteilijan näkemys:) harmaa näyttää hyvältä. Punarinta sopii hyvin kirjontaan, kun se on niin kaunis lintu. Nyt katse seuraavaan kesään ja odotukset sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saija. Nyt vasta huomasin, että harmaahan on kuin sun väripaletistasi.

   Poista
 8. Samaa mieltä Saijan kanssa, värityksen valitsee tekijä. Minusta punarintasi on todella soma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiinatei. Harmaa on niin levollinen valinta, mutta tässä tapauksessa ei ihan luonnonmukainen.

   Poista