maanantai 17. heinäkuuta 2017

Viivoitintikkausta

Tikkasin vähän isomman pinnan, 50 cm x 50 cm,  viivoittimen avulla.  Siinä meni aikaa ja lankaa. 1000 m rulla melkein tyhjeni.  Ompelukoneessani on normaalin kokoinen kainalo ja apuna oli plexinen aputaso, jonka varassa työ oli mahdollisimman suorana.
Merkkasin tikkaamista varten 10 cm x 10 cm ruudukon ja tikkasin ruutu kerrallaan.  Kiersin vuororuuduin myötä- ja vastapäivään.  Siitä mudostui tuo viuhkakuvio.  Viuhkat voisi tehdä niin, että ei jäisi noita pieniä neliöitä, mutta minusta nuo neliöt piristävät mallia.

Viivoittimen kanssa ei ole lainkaan helppoa operoida. Suosittelen välineiden hankkimista ja yrittämistä vain sellaiselle,  joka on tikannut valtavasti vapaalla konetikkauksella.  Koska tavoitteenani on käyttää viivoitinta apuna peiton tikkaamisessa, yritin tikata eri suuntiin kääntämättä työtä.  Konetikkaaminen on jatkuvaa harjoittelua vaativampia projekteja varten. Tuskin koskaan taidot tulevat täydellisiksi.  Lähes joka kerran tikatessani kokeilen uusia malleja.

Näppivoimani eivät tunnu riittävän painamaan viivoitinta tikkausjalkaa vasten riittävällä voimalla silloin, kun viivoitin on jalan takana tai viistossa kohti luodetta.   Siitä johtui lipsumisia.  En purkanut kuin ihan kamalat lipsumiset. Jotenkin pienet horjumiset näyttävät häviävän muiden viivojen sekaan.

Oikeastaan tarvitsisin pidemmän suoran viivoittimen, mutta hankinta jäi, kun haluamani viivoitinmalli loppui tilapäisesti verkkokaupasta.  Tuntuu, että välineitä on nyt jo enemmän kuin hallitsen.

Lintuja
on nyt näkyvissä vähemmän kuin keväällä, mutta osa on jo aloittanut syysmuuton.  Kirjanpitoni mukaan olen nähnyt 88 lajia tänä vuonna.  Mahdollisesti enemmän, kun kirjanpitoni on vähän boheemia.  Lintutornilla käydessä saan ehkä yhdestä lajista kerrallaan kivoja kuvia.
Ruokokerttunen lauloi vielä 15.7. kuuluvasti ja pitkään. Juuri muita linnunääniä ei kuulunut.
Kuovisirri oli uusi tuttavuus.  Olivat niin kovin kaukana, että en  kuvasta pysty tekemään kirjontamallia. Samaa ongelmaa on tylli ja pikkutyllikuvassani.
Sikäli olen tyytyväinen tyllikuvaan, että siitä näkyy selvästi noiden kahden lajin kokoero. Pikkutylli on oikeasti paljon tylliä pienempi.
Kuvassa harmaahaikara hymyilee selvästi.  Useinhan ne ovat niin maansa myyneen näköisiä.
Jalohaikaroita on asettunut Laajalahdelle useampia.  Muoto on sama kuin harmaahaikaralla, mutta väri puhdas valkoinen.


17 kommenttia:

 1. Olet tosi taitava tikkaaja. Hieno lopputulos. Ruokokerttunen on viehättävä lintu, samoin haikarat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista. Jokaisesta, joka haluaa tosissaan voi tulla kelpo tikkaaja.

   Poista
 2. Taitavaa ja upeaa tikkaamista! Hauska tuo haikaran ilme :)

  VastaaPoista
 3. Hienoa tikkausta, upeaa, en lähtisi yrittämään:) Ne tekevät jotka osaavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illuusio synnynnäisestä osaamisesta on feikkiä :D. Innostusta ja harjoittelua tarvitaan paljon. Kiitos kehuista.

   Poista
 4. Upeaa jälkeä! Ihailuni siitä, että otat uusia haasteita ja opettelet uutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kun aloitin tämän blogin joulukuussa 2011, olin jo päättänyt etsiä ja kokeilla uusia ja mielenkiintoisia tekniikoita, joissa ei tarvitse ommella käsin. Samalla tiellä olen edelleen ja ihmettelen, miten pääsisin tyylikkäästi eroon toisten kuvioimista kankaista. Itse kuvioitua pintaa pitää syntyä.

   Poista
 5. Huh, kyllä saa tikata tuossa mallissa, mutta onpahan myös upea lopputulos!

  VastaaPoista
 6. No, ei oo helteet päässeet ahdistelemaan käsitöiden tekijöitä tänä kesänä. Komea lintusarja! Haikarat ovat olleet vähissä. Yhdestä nopeasta vierailijasta kuulin, että oli päivän viihtynyt pellolla, mutta en lähtenyt etsimään, sillä omistaja suhtautuu kuvaajiin ikävästi!

  VastaaPoista
 7. Siis......mielettömän upeat tikkaukset ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

  VastaaPoista
 8. Olet kyllä pitkällä tikkaamistaidoissa!
  Ruokokerttusen laulun voi ihan kuulla :)

  VastaaPoista
 9. Voi miten hieno tikkaustyö, tuo ei onnistu kuin todelliselta taiturilta!! Kauniita nuo lintukuvat.. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 10. Olisi hauska nähdä miten pidät viivotinta noissa hankalissa asennoissa. Viivaimen pitäisi olla siten että tikkausjalka on aina sormien välissä. Silloin se on mahdollisimman
  Tukevasti. Mitä jos käännät viivottimen toisen käden puolelle? Tai pidät kiinni molemmin käsin? Itse olen tikannut aika vähän viivottimella, mutta paras on ollut ihan tavallinen pieni ja kevyt "kouluviivotin" (siinä kyllä korkeudessa omat ongelmansa). Harkitsin sen teippaamista kiinni vasemman käden peukaloon ja etusormeen :) onneksi seuraava tikkaustyö taitaa taas vaatia viivotinta niin pääsee harjoittelemaan itsekin. -aivosolu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin blogissasi. En löytänyt mitään viivoitintikkauksen juttuja. Odotan, jotain nähtävää.

   Poista
 11. Kiva kun poikkesit :) Tein joskus ajat sitten jotain tikkauksia käyttäen apuna alumiinista L listaa. En vaan muista, että koska ja mihin työhön. Se apuväline on edelleen tallella, mutta L osa on inasen liian korkea... Tällä hetkellä neulan alla on yksi työ johon tulee suoria tikkauksia. Merkkasin ne ennen tikkausta ja koitin viivotinta ompelussa, mutta totesin, että saan paremmin ja nopeammin tikattua ne ilman. Varmaan jokunen päivä menee tässä tikkauksessa ennen kuin saan blogiin.

  VastaaPoista