sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Patalappuja ja visiteerausta

Juhannusaattona kävimme vierailulla Juupajoella.  Ihan uusi vierailukohde.  Emännän tiesin viihtyvän hyvin ruoanlaiton parissa ja niinpä tein viemisiksi pari patalappua.  Värimaailmasta ei ollut aavistustakaan. Niinpä päädyin luonnonvalkoiseen.  Toiset tilkkuilijat tekevät kirjavista kankaista, mutta minulta se ei nykyään luonnistu, koska vapaa konetikkaus on suosikkilajini.
Välissä on kaksi kerrosta puuvillavanua. Ompelin pussiin, jotta ei tarvinnut laittaa jäykkää kanttia. Puuvillavanu on jo vähän jäykkää, joten lisäjäykistystä ei kannattanut laittaa. Tikkasin höyhenkuvion vapaalla konetikkauksella täysin ilman merkintöjä.  Toivottavasti pääsevät käyttöön.

Kävimme paikallisessa museossa eli Kallenaution kievarissa.  Mielenkiintoinen paikka, joka liittyy tietysti Suomen vanhaan kievarijärjestelmään.  Kievareita oli parin peninkulman välimatkoin ja siellä voi yöpyä korvausta vastaan ja ruokailla. Sieltä voi ostaa hevoskyydin seuraavaan kievariin. Rakennukset olivat alkuperäisellä paikallaan. Käsinveistetty kyltti oli todella hieno.

Maantien varressa oli kaunista ja vehreää, kuten juhannuksena kuuluukin olla.

Uusia lintulajeja
on tullut vastaan jonkin verran, mutta sadan lintulajin haasteesta on vain 84 lajia plakkarissa. Tänään näin pikkutiiran elämäni ensimmäisen kerran (tietääkseni).  Se oli nopea ja vaikea kuvattava. Pää jää kuvassa siiven taakse, mutta tunnusmerkkinä oleva kellertävä mustapäinen nokka näkyy hyvin, kun katsoo kuvaa isompana.  Toisessa kuvassa näkyy valkea otsa hienosti, mutta muu onkin sitten söhryä.

Sirittäjä siritteli pihakoivussa, mutta niin lehtien suojassa, että kuvaa en saanut.  

Harvinaisempia kukkia
Luonnossa kukkii nyt niin moni laji. Tänään huomiotani kiinnitti kaksi kukkivaa kasvia. Vaaleanpunaiselle muistin nimen pienen pohdinnan jälkeen: Virmajuuri, tarkemmin lehtovirmajuuri. "Tuoreessa" muistissa kouluaikojen kasvienkeruuvuosilta.
Keltaista ei löydy värikuvakasviostani.  Siinä on maitohorsman lehdet ja pajumaiset kukat. Täysin ufo. Kerro mikä kasvi on kyseessä, jos tiedät.  Kasvoi hyvin kostealla paikalla polun vieressä.

Nautiskellaan kesästä, vaikka vähän viileää onkin
t. Milja


6 kommenttia:

 1. Varmasti oli mieluisat pannulaput. Mun lintulista on ollut jo kuukauden samoissa lukemissa elikkä 87. Joitakin aika tavallisia puuttuu, kuten palokärki, varpunen ja pikkutikka. Jos niitä vielä tässä syksymmällä sitten. Ennen aikaa ei matkanteko ollut kovin nopeaa. Nykyajan eräänlaiset kievarit taitavat olla nuo huoltamot!

  VastaaPoista
 2. Meillä oli hauska leikki naapurin nuoren lenkkikaverini kanssa. Arvuuttelimme kasvien nimiä ja voittaja sai palkinnon. Näin tämä nuori mies tänään tunnistaa hyvin kasvit. Sama muuten myös lintujen bongauksessamme.

  VastaaPoista
 3. Olisin veikannut kasvia ranta-alpiksi, mutta kukinto on vähän kummallinen. Muut merkit soveltuisivat siihen kyllä, ei ole sitten jotenkin "ylikukkinut"?

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Tiinatei, terttualpihan se on. Kyllä internet taas kerran tiesi. Löytyihän se omasta kasviostakin kun tiesi mitä etsiä. Se kasvaa lintutornille vievän kävelytien varressa.

   Poista
 5. Tykkään tuollaisista tuliaisista, ne käy joka huusholliin väriltään. Voi kun tulisi lämmintä, se kuuluu niin kesään!

  VastaaPoista