tiistai 23. toukokuuta 2017

Tikkaamista viivoittimen avulla

Lähtökohtana tikkausviivoittimen ja sellaisten käyttöön tarkoitetun ompelukoneen jalan hankintaan oli minulla tyytymättömyys siihen, että NYB-tötteni tikkaukset eivät sakaroissa menneet niin suoraan kuin halusin. Ison peiton liikutteleminen vaihtuviin tikkaussuuntiin ei suju kotikoneella tikattaessa ihan leikiten.  Hankin siis "apupyörät" kun en muuten pysynyt suorassa.

Käsieni ongelmat vaikuttavat kaikkiin tilkkutöihini.  Sairastuin 30-vuotiaana mystiseen niveltulehdukseen ja mm. keilaaminen jäi sen takia.  Kun olin viisikymppinen totesi työpaikkalääkäri, että todennäköisesti joudun ennenaikaiselle eläkkeelle sormien artroosin takia.  Sitten iskivät jännetupen ongelmat, mutta jäin eläkkeelle vasta eläkeiän koitettua.  Nyt ikäännyn koko ajan.  Tämän kerron taustaksi nyt, koska sain toisella palstalla keljuja kommentteja, joissa kommentoija mollasi hankintojani ja kehui pystyvänsä tikkaamaan suoraan ilman apuvälineitä.  Olen monta vuotta etsinyt tapoja tehdä tilkkutöitä ompelukoneen avulla säästäen käsiäni.
Umpimähkäistä harjoittelua viivoittimen eri reunojen muukaan
Viivoittimen kanssa tikkaamiseen tarvittavat välineet
Ompelukone, joka soveltuu konetikkaukseen, esim Bernina Aurora QE
Paksuja 1/4" tikkausviivoittimia esim. Handi Versa Tool
Paksujen viivaimien kanssa käytettäväksi tarkoitettu ompelukoneen jalka esim Bernina no 72
Pleksinen työtaso ompelukoneeseen esim. 60 cm x 60 cm
Suoran ompeleen pistolevy parantaa tikkien laatua
Supreme Slider teflonlevy tasaamaan koneen ja tason välisiä rakoja ja helpottamaan tikattavan kohteen liikuttelua
Harjoittelua varten vanulla varustettuja n. 30 cm x 30 cm kokoisia kolmikerroksisia tikkaustilkkuja
Samaa hyvälaatuista ompelulankaa sekä sukkulassa että ylälankana.

Turha hankinta
oli Handi Grip liukuesteteipit.  Ne ovat niin karheita, että jos niitä laittaa viivoittimen alle, niin viivoitin naarmuttaa pahasti kaiken, mihin teippi osuu.  Pakkauksessa varoitetaan laittamasta naarmuttavalle teipillä varustettuja viivoittimia päällekkäin, mutta etenkin akryylitaso on niin kallis, että sitä en halua naarmuttaa.  The Quilt Showssa esiintynyt huipputikkaaja totesi, että tavallinen Scotch kirjastoteippi riittää estämään liukumista.

Kokeilu NYB-blokilla
Kuvan blokin väritys on ällö ja lisäsin siihen vielä sinistä reunoille kasvattamaan blokkia. Pahoitteluni väreistä.  Kuvassa näkyy kuitenkin tikkausviivain ja tikkausjalka oikeassa asennossa. Ensin siis asetetaan työ neulan alle niin, että tikkaus osuu haluttuun kohtaan.  Sitten asetetaan viivain jalkaa vasten niin että sen reuna on jalan leveyden päässä halutusta tikkauskohdasta.  Jotta virheeni erottuvat mahdollisimman hyvin, käytin lankaa, joka erottuu hyvin.  Työtä liikutetaan haluttuun suuntaan painamalla tikkausviivoitinta työtä vasten vasemmalla kädellä ja auttamalla oikealla kädellä.

Huolimaton silitttäminen paljastui heti ongelmaksi.  En ollut viitsinyt silittää jokaisen sauman ompelun jälkeen (polven kipeyden takia olin vältellyt jatkuvaa tuolista ylösnousemista).  Jotta koristetikkaukset onnistuvat täydellisesti, pitää saumojen olla kunnolla silitettyjä eikä vain kynnellä painettuja.

Tikkausten suunnittelu
Tilkkutyön tikkaamisessa ei riitä pelkkä mekaaninen vapaa konetikkaus.  Etenkin näiden viivoittimien kanssa pitää tikkaus suunnitella etukäteen ja stabiloida tikattava työ.  Suunnittelu edellyttää riittävää perehtymistä tikkaamiseen.

Stabilointi tarkoittaa sitä, että tilkkutyön kerrokset kiinnitetään toisiinsa ensin harvakseltaan.  Bernina näyttää suosittavan harsintaa koneella.  Kotikoneellani ei harsiminen onnistu.  Pisimmät pistot ovat 5,5 mm.  Harsimisen voi kuitenkin tehdä vesiliukoisella langalla blokkien reunojen mukaan.  Lanka häivytetään kostuttamalla tikkaamisen jälkeen.

Lisää harjoituksia
on tarpeen suorittaa ennen kuin käyn tikkausta odottavan NYB-tilkkutyöni kimppuun.  Minusta näillä välineillä leikkiminen on kivaa. Jos joku innostuu tästä, niin mukavaa.  Kaikkien ei tarvitse lähteä tälle tielle.

14 kommenttia:

 1. Kiitos siitä, että valaisit muillekin , miten noita apuvälineitä käytetään. Itse olen sairastanut tenniskyynärpään monta kertaa molemmissa käsissä, golfkyynärpään, jäätyneen olkapään molemmin puolin ja kiertäjäkalvosinoireyhtymän, joten tiedän, miten hankalaa on välistä, kun ei voi tehdä kaikkea. Siksi olen vienyt isot työt Töölön tilkkupajaan, pieniä töitä tikkaan pienissä erissä ja vapaata tikkausta harjoittelen "vapisevalla" käsialalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mieltä lämmittävästä kommentista. Ison peiton tikkaaminen tavallisella ompelukoneella on tiukkaa vääntämistä. Kivaa, kun tikkautat ne Soilella.

   Poista
 2. Niin rakettitiedettä minulle... Mutta ilolla seuraan tikkailujasi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Tämänkertainen tekniikka onkin juuri rakettitiedettä ja hypetystä. :D

   Poista
 3. Jaaha, meniköhän nyt viivaimet hankintalistalle.Pitää kai ensin varmistaa tikkauskoneen jalan soveltuvuus. Jos olen oikein ymmärtänyt, jalan reunan pitää olla niin korkea, ettei jalka pääse hyppäämään viivaimen päälle? Miten paksu viivain on? Hyvää jälkeä tuolla saa aikaan, viivat on niin suoria ja kaaret kauniin kaarevia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta kommentista. Hyvänä tikkaajana tunnistit heti viivaimen vaikutuksen suoriin ja kaariin. Älähän hätäile vielä lelujen ostamisen kanssa. Raportoin lisää kokemuksistani. Viivaimet ovat yleensä 1/4 " paksua läpinäkyvää pleksiä. Joudut ostamaan lajiin sopivan jalan koneeseesi (katsoin äsken blogistasi kuvaa) Jalan reunan tulee olla vähintään tuo samainen 1/4 " paksu.

   Poista
 4. Ihanaa kun kirjoitat näin yksityiskohtaisesti testailuistasi! Mielenkiinnolla seuraan ja jatkan harkintaa moisen hankinnasta edelleen...

  Tiinatei: Viivainten kanssa tikkaamiseen pitää olla erikoisjalka jonka alaosa on normia vapaatikkausjalkaa korkeampi.

  VastaaPoista
 5. Mukavaa, kun arvostat testailujani. Lisää testausta on tulossa. Tämä laji antaa aivoille pähkinöitä purtavaksi.

  VastaaPoista
 6. Onpa mielenkiintoisia nämä uudet vempeleesi ja hyvin olet jo päässyt juonesta kiinni niiden kanssa. Seuraan testailujasi.

  VastaaPoista
 7. Tunnustaudun välineompelijaksi :) Varmasti hyvä apuväline kun saa homman luistamaan. Ehkä Pfaffiinkin löytyy vastaavaa!

  VastaaPoista
 8. Näyttää niin mielenkiintoiselta ja hienoa, että jaat testailut meille muillekin. Tuossakin pitää olla taitoa ja uskallusta kokeilla ja päästä asian ytimeen.
  Käsivaivat ovat tuttuja minullekin ja jotain ei vain voi tehdä, vaikka kuinka haluaisi. Silloin lähtee etsimään asialle vaihtoehtoja ja se on kiva, että harrastuksemme sen sallii tänä päivänä. Tilkkuilu on niin monipuolista.

  VastaaPoista
 9. Ompelutekniikan kunniamaisteri asialla. Kiva että kerrot näistä kokemuksistasi meille.

  VastaaPoista
 10. Kiinnostavaa ja jännittävää! Olen kyllä huomannut, että suoraan tikkaaminen on vaikeaa, aina tulee pieniä mutkia, vaikka olisi kuinka tarkkana.

  VastaaPoista
 11. Kunnioitan sinnikkyyttäsi! Kyllä se on tunnustettava että ei tule kunnollista ilman harjoittelua, sanokoon kuka mitä tahtoo. Kiitos kun kerrot miten homma etenee!

  VastaaPoista