maanantai 29. toukokuuta 2017

Spiraalin tikkaaminen viivoittimen avulla

Kauniit säät ovat vieneet ulkoilemaan ja tikkausharjoitukset ovat jääneet sivuun.  Nyt kokeilin tikata spiraalin viivoittimen avulla.  Katsoin netistä pari videota aiheesta ja totesin, että nekin oli tehty pienille harjoitustilkuille kääntämällä työtä neulan alla.  Niinpä pyöritin omaa harjoitustilkkuanikin.
Tikkaus menee siis niin, että aina nurkasta lähtien tikkaan suoraa ommelta kunnes tulee vastaan aiempi tikkaus. Sitten käännyn 90 asetetta ja tikkaan seuraavaa kulmaa kohti.  Tikkaan ulkoreunoilta keskustaa kohden.
Kuten kuvasta näkyy on viivoittimeni suora osa vain 10 cm pituinen ja sitä tarvitsee siirtää eteenpäin, jotta sain edes vaatimattoman tilkkuni tikkaukset aikaan. Viivoittimen apuviivoja täytyy tarkkailla sitä siirtäessä.
Kokeilin myös olla pyörittämättä työtä ja asettaa viivoittimen eri asentoihin ja tikata muuhun kuin perinteiseen suuntaan takaa eteenpäin. Niin tein vain pariin kohtaan. Se on aikamoista akrobatiaa ja tarvitsen vielä paljon harjoitusta ennen kuin voin alkaa tikata isoa työtä, jota ei voi kääntää neulan alla. Kaikki aikanaan - tai sitten homma voi osoittautua mahdottomaksi.
Tällainen tikattu spiraali on aika hauskan näköinen.  Tämä olisi sopivan kokoinen pannulapuksi. Harjoitustilkkujeni koko on mitä sattuu.  Pyrin hyödyntämään niissä varsinaisista töistä jääneitä tilkkuja. Tähän olin koonnut villavanun suikaleista vanupalan. Tikatessa ei tunnu eikä valmiissa näy, että vanu on koottu monesta palasta.

Jos lukijalle tuli nyt tunne, että olen pahasti vinksahtanut tyypillisestä tilkkuilusta, niin hän on aivan oikeassa.  Nämä kokeilut, joista ei valmistu mitään käyttöesinettä ovat niin kiehtovia.
Ensimmäinen kokeiluni 
Välineistä

Lintuilua
Niin moni oli kysellyt, olenko jo saanut Bird Lifen 100 lintulajia tavoitteen täyteen, että alkoi olla pakko selvittää, montako lajia olen havainnut tänä vuonna.  Otin lintukirjan (Lasse J. Laine - Suomen linnut) käteeni ja kirjasin Exceliin lajit, jotka tiedän nähneeni.  Toiseen sarakkeeseen kirjasin havaintopaikan ja sitten päivämäärän. Viimeiseen sarakkeeseen kirjasin mihin laajempaan ryhmään lintu kuuluu. Listassa on nyt 75 lajia.

Havaintojen tekoalueeni on varsin suppea eli läntisin paikka on Suomenojan lintualtaat Espoossa, pohjoisin Mätäjoki Malminkartanon ja Kannelmäen välissä, itäisin Haagan Rodopuisto ja eteläisin Ryssänkärki Lauttasaaressa.  Pitäisiköhän mennä pidemmälle?

Havaintojen kirjaaminen ei ole minulle systemaattista. Pääsääntöisesti ottamani valokuvat ovat dokumentaationi. Joitakin havaintoja kirjaan havaintovihkoon ja joitakin Tiiran tietokantaan.

Suomenojalta löytyi eilen kolme vesipääskyä.  Ne eivät ole ihan tavanomaisia näillä kulmilla.

Satakielen kuvasin sunnuntaina Suomenojalla. Yllä olevan kuvan yksilö oli mestarilaulaja.
Laulurastas konsertoi lauantaina Haagan Rhodopuistossa monin kuvioin ja kovaäänisesti.  Se matki punavarpusta ja talitiasita varsin hyvin.  Alppiruusut eivät vielä ole kukassa. Atsaleoistakin vain violetit ja pari valkoista pensasta kukkivat.

Ehkä ensi viikolla sitten alkaa varsinainen väriloisto.  Kannattaa lähteä katsomaan.
Loistomagnolia kukkii ja hämmästyttää ohikulkijoita Käpylässä.  Toivottavasti viimeöinen rankka ukkossade ei kohdellut sitä kaltoin.

Tikataan ja nautiskellaan keväästä, Milja

15 kommenttia:

 1. Kyllä on hienon näköistä tikkausta:) Selityksestä miten tuo saadaan aikaseksi en sitten ymmärtänyt mitään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma. Täsmensin selitystä. Mukavaa saada rehellinen lukijapalaute.

   Poista
 2. Taitavasti tikattu spiraali. Sinun lintutietämyksesi on huimaa ja voin vain hämmästellä, miten pääset niin lähelle lintuja, että saat tuollaisia kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helena. Lintujen kuvaaminen on välineurheilua eli minulla on kameraani pitkä objektiivi tuomassa lintuja lähemmäs. Aina sekään ei riitä.

   Poista
 3. Wow mitä jälkeä olet saanut ompelemalla aikaiseksi! Minä en onnistuisi iki maailmassa. Lintubongailussa minulla on vasta 56 lajia. Uusimmat viime viikonlopulta ovat merihanhi, harmaahaikara ja laulujoutsen =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä spiraali kuuluu kastiin: ei varsinaista hyötyä, mutta tekeminen on kivaa. Totesin lintujen kuvaamisessa että on oikeastaan ihan hyvä vaihe, kun vielä on niin monta lajia, joita en ole kuvannut. Sadan linnun haaste alkaa vaatia töitä, kun lähilinnut on bongattu.

   Poista
 4. Ihana spiraali. Tulee kaunista jälkeä.

  Hurjasti bongattuja lintulajeja. Itse en osaisi edes nimetä noin montaa, saati tunnistaa.

  VastaaPoista
 5. Hieno on tikkaus. Kyllä mulle tuollainen patalappu kelpaisi! 84. lajia lintuja nähty ja suurin osa kuvattu myös. Nyt tulee enää hitaasti uusia.

  VastaaPoista
 6. Spiraali on kyllä hieno, vaikka sille ei olisi suoranaista käyttöä. Mallikappaleet ovat jotenkin kivoja. Vesipääskyt näyttävät hauskoilta veikoilta ja paljon olet jo ehtinyt lintuja havaita.

  VastaaPoista
 7. Tuo on upea tikkaus mutta aika tavalla aikaa ja energiaa sen tekeminen vaatii. Sillä tekisi kyllä hienoja yksityiskohtia johonkin isompaankin työhön! Mistä päin käpylää noita Mangoldioita löytyy?

  VastaaPoista
 8. Upea tikkausmalli!
  En voi kuin ihailla lintubongareiden tietämystä ja tarkkanäköisyyttä! Itse hädin tuskin erotan harakan ja variksen toisitaan. Pihaamme on pesiytynyt jokin kaunis punertava tirppa, aika isokokoinen. Päätin, että se on tilhi - enkä edes yritä selvittää asiaa sen paremmin. :o)

  VastaaPoista
 9. Upea tikkausmalli ja laadukasta jälkeä. Yritin juuri saada kuvaan kahta palokärkeä jotka kaivelivat samaa haapaa.Niitä harvoin näkee päivällä, mutta aikaisina aamuina silloin tällöin.

  VastaaPoista
 10. Kyllä on hienoa tikkausta. Ja tuon teet viivottimen avulla, uskomatonta.

  VastaaPoista
 11. Minunkin pitänee tehdä kuten sinä: katsoa, onko jo 100 lintua nähtynä tälle vuodelle.
  Taas tuli tuo taikasana "Suomenoja". Se tuntuu olevan hyvä lintubongauspaikka, mainitaan monissa blogeissa. En muistanutkaan sitä, kun kävimme niillä nurkilla, täytyy laittaa korvan taakse seuraavaa kertaa varten.
  Ja taas on niin upeita tikkauksia. En muista tällaista nähneenikään ennen.

  VastaaPoista
 12. Käsittämättömän taitavaa tikkausta!
  Hienoa että olet niin lähellä 100 linnun bongausta. Siihenkään en pystyisi osallistumaan :(
  En tiennytkään että joku on onnistunut magnolian kanssa Suomessa. Houkuttelee kokeilemaan - se on niin kaunis!

  VastaaPoista