torstai 20. huhtikuuta 2017

Kerralla vai kahdella

Tuumailen Tulkoon valkeus -peiton boordin tikkaamista.  Otin boordista mitat ja piirtelin koetilkuille sen tarvitsemat mitat.  Tikkasin höyheniä kahdella eri tavalla.
Ensimmäisessä testissä tikkasin höyhenen ruodin eri puolet erikseen eli silloin peitto tarvitsee kiertää kahteen kertaan.  Vaikka tikkasin ruodittomana, niin höyheneen tulee vahvasti näkyvä ruoti.
Toiseen tilkkuun piirsin nurkkakohdan ja tikkasin lehdykät aina vuoronperään ruodin eri puolille. Ruodista tulee vähemmän näkyvä.
Koetikkaukset tein tummalla langalla, jotta virheet näkyvät selvästi.  Boordi on 18 cm leveä ja kädet kipeytyvät 8 cm pitkien lehdyköiden vääntämisestä.   Minulta tikkaus luonnistuu parhaiten pienen pienissä kuvioissa, joita ompelen tiheään.  Sellaiset eivät vaan toimi peiton boordissa.  Peitonhan pitää olla taipuisa eikä tönkkö.

Taidan joutua käyttämään, vielä loputkin valmiiksi tekemäni harjoituspalat ennen kuin alan tikata boordia.  Olen tikannut muutaman työn vuoropuolin ja silloin tehnyt suoralla ruodilla, jolloin pyöreän muodon saaminen lehdyköihin on ollut helpompaa.  Taidan kokeilla sitäkin vaihtoehtoa.  Siinä on hyvänä puolena se, että kovaa ruotia ei synny.

Onneksi kiirettä ei ole. Tilkkutyöt ovat ajanviete.  Peitto pitäisi kuitenkin saada valmiiksi, jotta voin siirtyä kokeileviin juttuihin ja ehkä tehdä jonkun lintutyön.

Kiitoksia kommenteistanne. Niitä on aina kivaa lukea.

8 kommenttia:

 1. Höyhentikkaus on kaunista, kun sen vain osaa tehdä!

  VastaaPoista
 2. Kyllä se on taidetta tuo tikkaus! Kaunista jälkeä syntyy höyhenillä.

  VastaaPoista
 3. Ihanat höyhenet! Tulee hienot tikkaukset peittoon.

  VastaaPoista
 4. Hyvähän se on tehdä harjoitustikkausta, sillä reuna on aika leveä ja se vaikuttaa ulkonäköön paljon. Kauniita harjoitelmia!

  VastaaPoista
 5. Hurjan kaunista jälkeä! Teet sitten miten vaan niin varmasti on kaunis.

  VastaaPoista
 6. Ennenkin olen sanonut, että sinulta tuo tikkaus sujuu! Ihan viimesen päälle!

  VastaaPoista
 7. Kyllä sinä sitten osaat tuon tikkaamisen taidon. Minulle kelpaisivat kaikki nuo harjoitelmat.

  VastaaPoista