torstai 2. maaliskuuta 2017

Tästä se lähtee

"Tulkoon valkkeus" -peiton tikkaaminen nimittäin.  Sain eilen kootuksi peiton kerrokset Työväenopiston suurella ja korkealla pöydällä.  Kiinnitin hakaneuloilla.  Moni tuntuu rakastavan harsimista niin paljon, että kävi ihmettelemässä hakaneulahommaani.  Tässä taas kerran: En voi ommella käsin, en halua ommella käsin enkä tykkää ommella käsin.  Kerrokset ovat siis kiinni toisissaan kaarevilla hakaneuloilla.  Hakaneuloja olen käyttänyt vuosikausia peittojen kokoamisessa. Kerran taisin harsia kokonaisen peiton.  Harsintatekniikoita olen kokeillut pienempiin töihin.  Käsi ei tykkää.
Tikkaan siis ompelukoneellani. Minulla on vain yksi kone, jolla teen kaiken.  Tikkasin ensin pitkillä pistoilla peiton ympäri.  Jos jostain syystä olisi tarvis avata tuo tikkaus, niin viiden millin tikit on helppo purkaa.  Olisi kivaa, jos koneessa olisi sentin tikit valittavana. Kehitin taannoin systeemin sentin tikkejä varten, mutta se oli niin hidasta hommaa, että viidellä millillä mennään. Kun olen kiinnittänyt työn reunat toisiinsa tuolla koneharsinnalla, leikkaan aina pois ylimääräisen kankaan ja vanun tikkauksen ulkopuolelta. Silloin taustakankaan reuna ei voi hivuttautua salakavalasti taustapuolelle ja tarttua tikkauksiin. Sellaistakin on joskus sattunut.

Teen aina tilkkupeiton taustasta ylimittaisen ja samoin vanuksikin leikkaan reilusti päällistä isomman palan.  On helpompaa asetella kerrokset, kun on pelivaraa.  Koska käyttämäni bambuvanu on hyvin leveää jäi siitä melko pitkä pätkä päädystä. Sitä himoittiin, mutta en luopunut. Kagassilpusta luopuminen on ihan helpottavaa, mutta vanulle minulla on aina omaa käyttöä.
Kunnon vanua saa vain laadukkaista tilkkutyötarvikeliikkeistä, Eurokangas ei kuulu niihin. Vanun hankkiminen on on aina erikseen järjestettävä. Tämä bambuvanu on Tilkkutarhasta. Olen käyttänyt samaa laatua moniin projekteihin ja erittäin tyytyväinen siihen.

Nyt on vuorossa stabilointivaihe eli tikkaan walking footin eli yläsyöttäjän avulla ns. ojaan eli saumojen varjoon ja sitten käsittelen noiden tikkausten väliin jäävät alueet vapaalla konetikkauksella.

Laiska töitänsä laskee
Olen vuosien aikana kirjoittanut monen monta artikkelia Tilkkulehteen. Välillä olen unohtanut, mistä olen kirjoittanut ja juttujen löytäminen lehtiä selaamalla on aika työlästä.  Niinpä tein kerralla isomman urakan ja skannasin suurimman osan kirjoittamistani/kuvaamistani jutuista tietokoneelle. Ne ovat pdf-muodossa.  Valitettavasti niihin ei voi käyttää sanahakua, kun skannaus teki niistä kuvia. Sanahaku toimii kuitenkin alkuperäisiin tekstitiedostoihini, jotka majailevat vielä koneellani.
Joukosta puuttuu vielä. Tilastointi paljasti myös, että viime vuonna en ole saanut aikaan juuri muita juttuja kuin vakiopalstan eli "Sytykkeitä".  Tuoreimmassa Tilkkulehdessä tilanne on sama.  Pitäisi keksiä jotain uutta kirjoitettavaa, mutta myös toivoisin että lukijat puolestaan innostuisivat kirjoittamaan lehteen tilkkutyöohjeita ja muuta tilkkutöitä sivuavaa kivaa.

11 kommenttia:

 1. Hakaneuloilla minäkin olen aina kiinnittänyt kerrokset enkä ole vielä pettynyt lopputulokseen. Tikkaaminen on varmasti hankalaa kotikoneella, mutta taitava olet ja taatusti tulee hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta. Kotikoneella tuntuu peitto tarttuvan koko ajan johonkin kiinni eli ei mene ihan niin kuin haluaisin.

   Poista
 2. Tsemppiä urakkaan. Mahtava peitto!

  VastaaPoista
 3. Hakaneulat täällä myös hyväksi havaittu, ja kummasti on tuttua tuo taustakankaan kääntyminen tikkaukseen mukaankin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reunojen siistiminen vähentää joitakin ongelmia, mutta kyllä tässä on ihan reilusti haastetta vieläkin.

   Poista
 4. Tiedossa on upeita tikkauksia, mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä peittoosi ilmeistyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kunpa tulisikin upeita tikkauksia. Nyt olen stabiloinut peiton ja tikkaan sakaroiden ympäri. Upeuksia ei siis ainakaan vielä näy.

   Poista
 5. Käytän myös välillä hakaneuloja ja toisinaan harsin, miten milloinkin, molemmat hyviä. Kotikoneella tikkaaminen on haastavaa, mutta onnistuu kyllä!
  Kiitos monesta mielenkiintoisesta artikkelista tilkkulehdessä, niitä on aina kiva lukea:)

  VastaaPoista
 6. Hyviä vinkkejä, kiitos! Ympäritikkausta ja stabilointia en ole kokeillut. Laitoin korvan taakse.

  VastaaPoista
 7. Jos hakaneulat ajavat saman asian kuin harsinta, niin miksi ihmeessä harsia, ei se niin mukavaa hommaa ole. Hyvä että on ahkeria ihmisiä, jotka tuottavat tekstiä lehteen, kiitos siitä!

  VastaaPoista