maanantai 13. helmikuuta 2017

Jämäilyä

Pyrin tekemään tilkkutyöt uusista hyvälaatuisista materiaaleista.  Jotain täytyy kuitenkin tehdä ns. jämistä. Tikkausharjoitustilkut ovat oivallinen paikka käyttää vanujämät. Haluan kokeilla tikkausta aina koetilkulle ennen varsinaiseen työhön tarttumista.

Kaivoin vanupussista kaikki villavanukaitaleet ja ompelin yhteen suurinpiirtein samanpituisten kanssa niin, että sain aikaan jotenkin suorakaidetta muistuttavia tikkausharjoituksiin sopivan kokoisia paloja.  Asetin vanuviritelmät yksi kerrallaan kankaalle, jonka olin todennut ei sittenkään sopivaksi varsinaisiin tilkkutöihin.  Käänsin kankaan kaksinkerroin ja leikkasin vanun reunan läheltä.  Ompelin kerrosleivän ympäri koneella pitkin pistoin "walking footin" avulla.  Tasasin noin 1 cm saumanvaran joka sivulle.  Ompelulankana käytin puolanloppuja ja sainkin muutaman puolan vapaaksi.  Tyhjistä puolista tuntuu aina olevan pulaa.
Nyt minulla on muutama hyvä harjoitustilkku, kun alan tikata "tulkoon valkeus" työtä.  Tietenkin ensin täytyy ommella työhön jo leikkaamani boordi ja yhdistää takakappaleen kankaat ja koota kerrokset. Flunssanpoikanen vaan tuppaa hidastuttamaan aikeita.

Hankintoja
Ostin Tilkkutarhasta taas ihanan pehmeää bambuvanua.  Neljä metriä tuli minulle.  Siinä on siis kahteen peittoon vanut.  Ostin myös Töölön Tilkkupajasta vanua. Sieltä valitsin tukevaa puuvillavanua lähinnä seinätekstiileihin.  Vanun puutteesta ei siis ainakaan johdu töiden hidas eteneminen.  Tilkkutarhasta ostin myös Aurifil-ompelulankoja.  Ja sitten ostin loput Superior Threadsin titaanivahvisteiset Top Stich -neulat.  Aiemmista kokemuksista tiedän, että ne ovat juuri minulle sopivia neuloja.

Huomenna on Ystävänpäivä.  Onnellista ystävänpäivää kaikille tilkkuilijoille ja muillekin blogini lukijoille.  Menen ystävän kanssa kahteen Helsingissä esillä olevaan näyttelyyn:  Arabianrannan asukastalolle "Lentävät hanhet"-killan tilkkutyönäyttelyyn ja Sanna Lappalaisen ommeltujen kuvien näyttelyyn Galleria Mariaan.
Kiitoksia kommenteista.

7 kommenttia:

 1. Aina tarpeellisia tikkaualustoja. Hyvää ystävänpäivää sinulle. Itse saan huomenna vieraaksi lähetyspiirin ihmiset ( ei ole mitään ompeluseurajuttuja), toivottavasti mahdollisimman monta. Olen leiponut ja siivonnut puoli päivää!

  VastaaPoista
 2. Hyvin varustauduttu :)
  Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 3. Tuohon tarkoitukseen nuo vanujämät on aivan mainioita, niitä kun tupaa tulemaan. Hyvää ystävänpäivää sinullekkin:)

  VastaaPoista
 4. Olet fiksu noiden tikkauskokeilujen kanssa. Näin myöhäisenä aijankohtana toivottelen hyvää ystävänpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 5. Huolellista valmistautumista! Mukavaa ystävänpäivän myöhäisiltaa!

  VastaaPoista
 6. Kovin myöhässä lähetän ystävänpäivätoivotukset. Kyllä näitä tarpeita ei useinkaan liikaa varastossa ole, ja kun inspiraatio iskee on oltava mistä tekee.

  VastaaPoista
 7. Minulla on vanupaloja ja kaikenlaisia kankaanpaloja korissa, josta noukin niitä tarvittaessa tikintestausta varten. Noin hienosti ja järjestelmällisesti en ole osannut toimia.

  VastaaPoista