perjantai 30. joulukuuta 2016

Tyhjänä vai täytteellä

Aloin tehdä sisä- ja ulkokaaria New York Beauty-työhöni. Tein ensin neljään blokkiin kaaret valkoisesta kankaasta. Jotenkin valkoiset sisäkaaret näyttivät vähän tyhjältä. Niinpä tein neljään blokkiin värilliset sisäkaaret. Koska blokkeja on niin monen värisiä, käytin jompaa kumpaa väriä jota jo olin käyttänyt sakarablokissa pitääkseni kirjavuutta jotenkin aisoissa.

Yksittäisinä blokkeina värillsellä sisäkaarella varustetut näyttävät jotenkin enemmältä.  Mutta tavoitteenani on jättää tilaa tikkauksille.  Tikkaukset pääsevät parhaiten oikeuksiinsa valkoisella pohjalla.  Mitä enemmän peitossa on valkoista, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se ei päädy vain kaapin täytteeksi.  Valkoisella sisäkaarella taidan siis mennä.

Valkoista kangasta ei tunnu koskaan olevan varastossani riittävästi.  Minulla piti mielestäni olla 5 m valkoista Kona Cottonia, mutta olinkin käyttänyt sitä liki 2 metriä johonkin muuhun.  Ikean valkoista Ditteä ei ollut sen enempää. Eurokankaan valkoista lakanakangasta en viitsinyt edes mitata, kun se on niin onnettoman huonoa siliämään.  Niinpä ajoin Ikeaan ostamaan lisää Ditteä.  Mielessäni oli ne onnelliset ajat, jolloin olin ostanut hyvälaatuisia valkoisia kankaita pakoittain.  Niinpä ostaa paukautin pakan Ditteä.

Hieman hämmästyin, kun Ikean vaaka väitti pakassa olevan liki 17 metriä, mutta pakan purkaminen ja mittaaminen ja takaisin pakalle keriminen ei houkutellut. Hinnallisesti lopputulos ei olisi muuttunut, koska hinnoittelu tapahtuu painon mukaan. Kankailla on metrihinta ja metripaino. Koomisinta on että painon mukainen metrimäärä pitää syöttää laitteeseen uudelleen hintalapun tulostusta varten. Luulisi, että jättifirmalla olisi varaa hankkia kunnon laitteet metrituotteiden hinnoitteluun.

Ditteä olen käyttänyt värjäyksissä ja se ottaa värin hienosti ja siliää helposti.  Osa työssä käyttämistäni itse värjäämistäni kankaista on Ditteä. Tilkkutyön vaalea päällinen vaatii vaalean taustan, joten muutama metri tulee pääsemään taustaksi ja reunukseksi. 17 metriä hupenee todennäköisesti vauhdilla.  Ditte on hyvin lähellä Kona Cottonia tuntumaltaan ja lankatiheydeltään. Ohuemmaksi valkoiseksi sopii saman putiikin puuvillasatiinilakana.


Kaaripalojen leikkaamista tarkkaan muotoonsa helpottaa freezer paperista tehdyt kaavat. Tulostin ensin mustesuihkutulostimella kaavan freezer paperiarkille.  Sitten silitin arkin alle kaksi lisäkerrosta freezer paperia ja leikkasin muotoon.  Silitän freezerpaperikaavan kankaalle ja leikkaan saksilla kaavan reunoja pitkin. Aina tulee tarkka tulos tukevan kaavan ansiosta.

Freezer paperia ei saa laittaa lasertulostimeen, koska se voi sulaa kiinni kuumaan tulostimeen. Lasertulostinta käytän sakarakaarien mallineiden tulostamiseen tavalliselle paperille.

Kauan sitten Ikeasta ostamani silitysalusta on reilun kokoinen ja koska siinä ei ole jalkoja on se erinomainen istuviltaan silittämiseen pöydän päällä.  Työn tässä vaiheessa istuvilleen silittäminen toimii parhaiten, koska käytän vain kahta silittämällä kiinnitettävää kaavasettiä.

P.S. Paljon kiitoksia kommenteistanne.

P.S2  Onnellista Uutta vuotta 2017 kaikille.

14 kommenttia:

 1. Kauniita blokkeja sekä valko- että värillisellä sisäosalla. Tuo tukeva kaava on varmasti hyvä muistaa varsinkin kaarevissa saumoissa. Täytyypä käydä minunkin ostamassa Ikeasta tuota valkoista kangasta, sitä tarvitsee niin usein.

  VastaaPoista
 2. Koko pakan! No tiedän, mistä kysyn apuja, jos tulee joskus hätätapaus. En ole koskaan ostanut tuota Ikean kangasta, mutta taidan kipaista pakalle tässä jonain päivänä. Ehdottomasti valkoinen sisäpala, jo tikkausten vuoksi.

  VastaaPoista
 3. Sama ongelma. Hyvä valkoinen on aina loppu. Myös hyvä musta. Muita kankaita löytyy, mutta tukeva valkoinen ja musta ovat harvinaisia.

  Hyvä vinkki tuo Ditte. Kiitos! Täytyy käydä heti hakemassa.

  Tyhjä New York Beauty on minunkin suosikkini. Kuin tiara!

  VastaaPoista
 4. Ihastuttavia blokkeja, sekä värillisellä että valkoisella keskiosalla. Kiitos Ikean kangasvinkistä!

  VastaaPoista
 5. Mielestäni nyt tikkaamattomina värilliset keskustat miellyttävät silmää, tikkaukset tietty muuttavat asian. :o)
  Ikeassa on yllättävän hyvälaatuisia kankaita, tosin laatu vaihtelee - samaa kangasta tehdään useammissa tehtaissa (ja ehkä siis eri maissakin täysin erilaatuisista puuvilloista). Siksi metrihintakin on täysin ohjeellinen, kankaan vahvuudessa ja siten painossa saattaa olla huomattavia eroja!!
  Viimeksi käydessäni pyörittelin näpeissäni valmiita tilkkupaloja, mutta kun tiedän etten ehtisi vielä aikoihin koneelle, sinne jäivät. :o(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio. Tarkastin kankaan, että se on samantuntuista kuin aiempi hankinta. Oletko joskus saanut Eurokankaassa lisää samaa laatua? Minä en. Kankaat kannattaa ostaa hyppysillä tunnustellen. Valmiit tilkkupalat eivät ole minua varten. Teen tilkkutöitä hitaasti nautiskellen ja itse suunnitellen.

   Poista
  2. Ostan harvoin samaa laatua useampaan kertaan - paitsi Ikean patjaraitaa ja Eurokankaan ruutua. Eroja on, moilemmilla. :o)

   Poista
 6. Hienot blokit, sekä valkoisella tai värillisellä keskuksella.
  Valoista ja mustaa kangasta ei ole koskaan liikaa, kiitos vinkistä, täytyy ostaa seuraavan kerran, kun menen Ikeaan:)

  Hyvää Uuutta Vuotta 2017!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Ikea-vinkistä. Täytyypä tehdä tutkimusmatka. Voimakkaat värit on kivoimmat.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Ikea-vinkistä! Blokit ovat kauniita. Minä tykkään enemmän värikkäistä mutta ymmärrän kyllä kun sinä osaat niin hienosti tikata, niin siihen sopii valkoiset. Hyviä tikkejä tulevanakin vuonna!

  VastaaPoista
 9. Onnea alkaneelle uudelle vuodelle 2017! Kiitos lukuisista vihjeistä ja ennen kaikkea upeista töistäsi menneen vuoden aikana.

  VastaaPoista
 10. Nuo värilliset sisäkulmat sopii hyvin ja antaa ilmettä! Ensi kerralla Ikeassa täytyy katsoa tuo Ditte kangas. Oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 11. Aloittelija tässä kysyy, mitä on freezer-paperi?
  -Hannele

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Freezer paperista käytetään Suomessa usein nimitystä "lihakaupan paperi". Se on vahvaa paperia, jossa on toisella puolella ohut muovikalvo. Tuo muovikalvo tarttuu silittämällä kiinni kevyesti kankaan pintaan. Muihin materiaaleihin kuten paperiin se tarttuu pysyvästi. Kiinni silitettynä kaava pysyy hyvin paikoillaan palan leikkaamisen ajan. Freezer paperille voi tulostaa kaavoja mustesuihkutulostimessa, mutta lasertulostimen kuumuus polttaisi sen pysyvästi tulostimeen.

   Poista