torstai 3. marraskuuta 2016

Pyörittelyä ja twistausta

Oli taas henkinen pakko tikata.  Jotain pienehköä ja suhteellisen nopeata.  Kokosin pussukkaa varten kangaskerrokset.  Välivanun yhdistin parista palasta. Nyt sekin ohut vanu on hyödynnetty melkein kokonaan.  Pienempää pussukkaa varten jäi vielä jäljelle yksi pala.

Kankaana käytin itse värjäämääni jokamiehen lakanakangasta.  Vaikka sen väri on mukavan pehmeä violetti, niin pinnan rosoisuus ei oikein istu muihin kankaisiin tilkkutöissä.  Parasta siis käyttää erikseen.  Mitaksi valitsin vanupalan koon ja kaapista löytyneen pinkin vetoketjun mitan. Piirsin viivotimella rajat käyttäen pinkkiä liitua kynässä.  Kun sitten tikkasin päälle pinkillä langalla, ei liitupiirrosta havaitse juuri lainkaan.  Liitu rapisee pois ajan myötä eikä tarvitse erillistä poistamista.

Merkkasin vain suorat viivat.  Kaikki muu on ihan vapaata pyörittelyä ompelukoneella.  Suorien linjojen tikkaamiseen käytin "walking foot" -jalkaa.  Sen avulla saan suorimman jäljen.  Jalan laittaminen paikoilleen on vähän hankalaa, mutta nyt helpotin hommaa irrottamalla neulan asennuksen ajaksi. Kun jalka oli paikoillaan, laitoin neulan koneeseen.  Berninassa tavallisten jalkojen  ja neulan vaihtaminen ovat todella helppoja.

Käytin vaihteen vuoksi piston pituutta säätelevää BSR-jalkaa vapaassa tikkaamisessa.  Yleensä tikkaan ihan vapaasti, jolloin piston pituudet vaihtelevat hieman.  BSR:llä tikkaaminen on äänekkäämpää ja nyt sain todistetuksi itselleni toisen hankaluuden.  BSR vaatii kankaan reilua liikauttamista pysähdyksen jälkeen.  Terävissä käännöksissä joutuu aina pysäyttämään ja liikkeelle lähtö ei ole yhtä sujuvaa kuin normaalilla jalalla.

Twistausta
Tilkkutyökurssilla oli vuorossa twister-malli.  Kuvittelin ottaneeni sopivat kankaat mukaani. Mutta taas olin väärässä.  Siksi tyydyin tekemään vain yhden blokin.  Tekniikka on noita, joissa ommellaan tilkut yhteen ensin yhdellä tavalla ja sitten leikataan ja käännetään ja ommellaan uudelleen yhteen.
Lopputulos on ihan kivan näköinen.  Vai onko se sittenkin poliittisesti epäkorrekti eli muistuttaa hakaristiä?  Tästäkin mallista löytyy tietenkin Missouri Star Quiltin video YouTubesta.  Leikkaamiseen tarvitaan läpinäkyvä sabluuna, jossa on vinossa oleva risti keskellä.  Sellaisen voi tehdä itsekin.


6 kommenttia:

 1. Upeaa tikkausta taas jälleen!
  Twisteri-blokki on kuulunut tekolistalleni jo kauan, ehkä joskus kokeilen:)

  VastaaPoista
 2. Taidokasta tikkausta jälleen! Twister on kiva malli. Hakaristi ei tullut mieleen mutta jokin kunniamerkin kuvio se voisi olla!

  VastaaPoista
 3. Saat sen kuulostamaan niin helpolta, vaan ei onnistuisi minulta =D.

  VastaaPoista
 4. Ihana tuo "henkinen pakko tikata". Jos siitä pakosta syntyy noin kauniita kuvia, niin toivottavasti usein tulee pakotukseen.

  VastaaPoista
 5. Pakko sai aikaan hienoa jälkeä!

  VastaaPoista
 6. Voi miten hyvin ymmärrän tuon henkisen pakon, vaikka minulla se ei kanavoidukaan vapaaseentikkaukseen :) Hienoa jälkeä tuli! Mielestäni twisterin hakaristimäisyys häviää kangasvalinnoin.

  VastaaPoista