perjantai 14. lokakuuta 2016

Hawaijilaista applikointia

Tilkkutyökurssilla oli viikolla vuorossa applikointi havaijilaiseen malliin.  Se oli hauskaa vaihtelua. Vaikka olen ollu tietoinen tuosta tyylistä ainakin parikymmentä vuotta, kokeileminen on jäänyt aina sitten joskus tehtäväksi.  Ideana hommassa on että piirretään paperille 1/8 tai1/4 mallista ja leikataan taitetusta paperista monistaen samalla.

Opettaja oli tuonut asiaa koskevia kirjoja ja niistä kävikin äkkiä ilmi, että oikeasti tekniikka taitaakin olla Tahitilta.  Niin tai näin, niin hauskaa oli että luokassa vallitsi harvinainen hiljaisuus, kun tädit keskittyivät paperileikkelyyn.  Tein oman mallini tahitilaiskirjan mallia mukailleen.
Toteutin applikaation liimaharson avulla ja ompelin reunat napinläpisiksakilla.  Yleensä ompelen risareunat pykäpistoilla, mutta nyt päädyin kokeilemaan tätä.  Kokeilut, joista oppii, ovat niitä parhaita.  Tästä opin

 • Olisi tullut hirveän paljon hienompi, jos olisin voinut ommella käsin ja kääntää reunat alle.
 • Kovin ohuet kohdat eivät pysyneet kiltisti paikoillaan  leivinpaperin välissä silittäessä. Niiden kannattaisi olla vähemmän taipuisia.
 • Tyyliin kuuluu käyttää yksivärisiä kankaita.  Valkoisen kankaan valkoinen painokuvio näyttää tyyliin sopimattoman pitsiseltä, kun taustakangas kuultaa läpi kuviottomista kohdista.
 • Kuvioni oli turhan suuri ensikosketukseksi tekniikkaan.  
 • Ohuempi ompelulanka olisi ollut sopivampi. Nyt reunustin suosikkilangallani eli valkoisella Aurifilin puuvillalangalla no 40 vahvuisena.
 • Tukikangas taustalla olisi ollut ihan fiksu juttu.   Tavoittelin pehmeää lopputulosta ja siksi jätin sen pois.  Mahdolliseen seuraavaan koetilkkuun laitan alle joko vesiliukoisen tai poisrevittävän tukimateriaalin.
 • Kuviosta olisi kannattanut leikata kaarevammiksi kaikki terävät kohdat.  Kaarevaan reunaan saa helpommin huolitelluksi siistein pistoin.
Quilting Arts lehti
on ollut vakiolukemistani yli 10 vuotta.  Sen ostaminen on vaan nykyään kovin vaikeaa.  Tänään onnistuin hankkimaan sen Stockmannin ruokaosastolta.  Ei se ole syötävän hyvää, mutta herkullinen lukea ja katsella.  Ja kannessakin oli lintuvkuva, ihan minua varten.:)

Voisin tilata sen, mutta luottokorttini tiedot on kaapattu kaksi kertaa ulkomaisissa nettikaupoissa ja välttelen ei-pakollisia ostoksia.  Noista kahdesta kerrasta selvisin ilman menetyksiä, mutta pankille niistä koitui vaivaa ja harmia.  

Urpiaiset 
eivät syö pihlajanmarjoja vaan koivusta jotakin.  Niitä lehahti parvi pihakoivuun. Kuvasin vastavaloon ja sain säätää kuvia kovasti, että sain varmistuksen lajista.  Punainen päälaki ja viirullinen selkä ovat tunnusmerkkejä.

Punarinta näyttäytyy päivittäin ja etenkin silloin, kun kädessäni on muuta kuin kamera.  Kun otan kameran käteen, se livahtaa tiehensä.

7 kommenttia:

 1. Kaunis applikointi! Tulisi varmasti hieno peitto. Punarinta on kiva pikkulintu.

  VastaaPoista
 2. Jotenkin jouluinen tahitilainen. Kaunis siitä tuli. Olen joskus tuota kokeillut, mutta en muista siitä edes kuviota tai värejä. Lehden kansikuva ainakin lupaa hyvää! Minä näin tänään punatulkun. Sulokin oikein istui sitä katsomaan. Olimme jyrkässä rinteessä aika korkealla ja lintu alhaalta kasvavan puun latvustossa, siinä Sulon silmien korkeudella. Hauska seurata, kun Sulo ihmettelee kaikkea.

  VastaaPoista
 3. OMG! Just tajusin työsi nähdessäni että mulla on 1 keskeneräinen työ... jossain..! OMG, mun pitää löytää se ja ommella valmiiksi ennen joulua, koska värit ovat samat kuin sulla :)

  VastaaPoista
 4. Hieno aplikointi! Minusta tuo pitsimäisyys sopii hyvin, ainakaan kuvassa se ei hypi silmille, mutta antaa eloa. Minulta tuollainen aplikointi jäisi kyllä tekemättä.

  VastaaPoista
 5. Olen nähnyt mahdottoman hienoja töitä tällä tekniikalla. Kivan näköinen blokki tästäkin tuli ja pitkä lista hyviä huomioita!

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkeistä, tämäkin malli on vielä kokeilematta minulla. Kaunis sinun kuviostasi tuli!

  VastaaPoista
 7. Jännä tekniikka tuo hawajilainen. Noita tilkkulehtiä kyllä tulee ihmeellisesti kauppoihin. Esim. toisissa Prismoissa on, toisissa ei ja jos on, ovat ikivanhoja.

  VastaaPoista