sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Vähän konmarilaisittain

Japanilaisen Marien Kondon kirja "Konmari" oli viime aikoina tullut vastaan siellä sun täällä.  Ostin itselleni oman kappaleen ja luin tällä viikolla.  Mukavaa kesälukemista, ei yhtään murhaa tai muuta ahdistavaa koko kirjassa.  Kirja käsittelee turhasta tavarasta eroon hankkiutumista.

Jällleen kerran siis etsin itselleni motivaatiota tavaroista eroon pääsemiseksi.  Vaikka olen ennenkin tiennyt, että kannattaisi säilyttää vain ne tavarat, joista itse pitää ja jotka ovat merkityksellisiä itselle, en ole valmis kirjan radikaaliin otteeseen, eli viskaamaan kaikkea turhaa jätesäkkeihin.  Suomessahan tavarat pitää kierrättää ja kierrättäminen hidastaa oleelliesti tavarasta irrottautumista.

Oli ihanaa lukea, että lahjaksi saaduista tavaroista voi hankkiutua eroon, koska lahja on täyttänyt tehtävänsä jo antamishetkellä.  Turhaan olen siis vuosikausia säilyttänyt omituisia esineitä.

Konmarin tavasta taitella kaikki vaatteet hyllylle pystyyn, niin että vetäessä hyllyn esille, näkee kaiken sisällön heti, eivätkä vaatteet peity toisten alle, on ollut runsaasti referaatteja lehdissä.

Otin kohteeksi tilkkutyökankaita ja järjestin ne korihyllyyn pystyasentoon.  Eivät ne kovin siististi pysy, koska kankaat ovat erivahvuisia ja niitä on erilaiset määrät.

Ensimmäinen poikkeama ohjeesta on jo ylimmän hyllyn kohdalla.  Korissa on vain kolme kangasta, joista oikeasti välitän.  Siis sinne olisi saanut jättää vain ne kolme.   Koska tilkkutöissä kuitenkin tulee käytetyksi myös vähemmän rakkaita kankaita, päätin olla heittämättä muita pois.
Järjestin perusvärit eli keltaisen, sinisen ja punaisen yhteen koriin.  Toiseen meni sitten sekoitukset eli vihreät, ruskeat ja harmaat.  Tuosta on kyllä helppo poimia  haluamansa kangas, mutta suhtaudun hieman skeptisesti järjestyksen pysymisessä, kun ensitäyttökin oli hankalaa.

Yksiväriset ja itsevärjätyt odottavat vielä käsittelyä, myöskin valkoiset ja mustat.  Samoin järjestämistä odottaa tilkkutöihin sopimattomien kankaiden joukko.  Osa kankaistani on tyttären luona, joten niiden mahdollinen palautuminen tullee vaikuttamaan asiaan lähiaikoina.

Kankaitteni joukossa ei ole enää varsinaisesti rumia kankaita (kiitos työväenopiston ompeluluokan kangaslaareille), mutta jotenkin printtikankaista olisi kivaa päästä eroon ja säilyttää vain yksiväriset ja itse värjätyt.  Löysin hämmästyttävän määrän silppuakin, vaikka luulin hankkiutuneeni niistä eroon.  Kankaiden järjestäminen uuteen järjestykseen on siis välttämätöntä aika ajoin.

Kankaani ovat kaikki uutena ostettuja ja niistä on maksettu aika paljon.  Tämä tiedoksi ei-tilkkuilijoille.  Ne eivät siis ole mitään jämiä tai kierrätyskankaita.  Pidin markka-aikaan kirjaa kangasostoistani, mutta lopetin kun meni yli 5000 markan. Se oli silloin paljon rahaa.

Konmari-kirja avaa hauskasti japanilaista arkielämää.  Osittain se on vähän naiivi, mutta pistän hassuimmat jutut kaksinkertaisen käännöksen piikkiin. Kirja on käännetty ensin japanista englanniksi ja sitten englannista suomeksi.  Kirjoittaja mainitsee useaan otteeseen, kuinka japanilaisissa huoneissa on valtavan suuri kaappi antamatta mittoja.  Kysyin Japani-asiantuntijalta niiden kokoa ja sain todeta, että tuollaiset koko seinän mittaiset lattiasta kattoon ulottuvat kaapit löytyvät omasta kodistanikin.  Siksi kai tavaraa on kertynyt tännekin turhan paljon.  Siivous jatkukoon.

11 kommenttia:

 1. Turhasta tavarasta pyristelen eroon minäkin, mutta Konmari on kyllä TODELLA kaukana vielä minun arjestani ;-) Suunta kuitenkin melkein sama :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Jatketaan tavaroista irtaantumista tahoillamme.

   Poista
 2. Tuosta kirjasta olen kuullut blokeissa, mutta en ole itse sitä lukenut, mutta totta, että tavaraa kertyy ja sellaiset tavarat joilla ei ole itselle käyttöarvoa enää pitäisi poistaa, mutta helpommin sanottu kuin tehty. Hienosti sinulla kuitenkin kankaat järjestyksessä, pitäisi itsekin samoin järjestellä tai ainakin ajatus on sellainen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ennätin jo järjestämään yksivärisetkin ja käsin värjätyt. Niissä silmä lepää.

   Poista
 3. Samalla vähentämisen tiellä yritän pysyä minäkin! Koska minulla on nyt tilapäinen ompeluhuone ja kankaat on muovilaatikoissa, järjestelin ne myös noin pystyasentoon. Tykkään siitä kun kaikki näkyy. Kohtalaisen hyvin on järjestys pysynyt. Isot palat ovat erikseen! Vetokorisysteemisi näyttää kätevältä!

  VastaaPoista
 4. Kangasvarastosi on hienossa järjestyksessä!

  Minulla ei ole kirjaa, mutta blogin ohjeiden mukaan olen konmarittanut mm t-paintoja rullalle. Pystyssä eivät ole, kun kaapit ovat väärän malliset, vaan pinossa. Rullapinoista näkee paremmin kuin päällekkäin viikatuista vaatteista.

  Tilkkupuolta en ole rullannut enkä laittanut pystyyn samasta syystä, pitäisi uusia kaapit.

  Ehkä tärkeintä on kuitenkin kierrättää tai heittää pois itselle turha tavara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin. Turhasta tavarasta eroon hankkiutuminen on a ja o. Kun nyt näen kankaani paremmin, voin poimia sieltä pois turhimmat ja viedä syyskuussa opiston laariin.

   Poista
 5. Hidasta on käsittely, kun ei kykene sitä jätesäkkimenetelmää käyttämään. Kierrätykseen, pikkuhiljaa, vaikka tuntuu että ei näy missään se siivoaminen...

  VastaaPoista
 6. Haastetta meillä luo se, että minä olen hävittäjä ja mies säilyttäjä. Tosin harvoin käytettäviä tavaroita kyllä "häviää" omituisesti, mielestäni jos jonkun olemassa oloa ei edes muista, sitä ei tarvitsekaan. Mutta tämä ei koske kankaita!

  VastaaPoista
 7. Tavarapaljoudesta yritin päästä eroon heittämällä pois, kirpparilla, myymällä, antamalla jne. Ei mennyt kuin viikko, kun etsin kuumeisesti tavaraa, jonka tiesin minulla olevan tai olleen. Ei löytynyt kolmen päivän etsimisen jälkeen, koska olin heittänyt sen pois!! Tässä sitä sitten ollaan, mutta kyllä sinulla on hieno kangaskaappi.

  VastaaPoista
 8. Sama homma minunkin pitää tehdä, onneksi vain lankojen osalta, kankaita sain häviämään ison pinon pyytämällä tyttären kavereineen hakemaan kankaita ja osan langoista. Puikoissa ja virkkuukoukuissakin on vielä mahdollista harjoittaa vähentämistä.
  Hienosti sulla on nyt kankaat järjestyksessä.

  VastaaPoista