maanantai 18. huhtikuuta 2016

Haahkat ja kukkatyö

Lauantaina oli ihanan aurinkoinen päivä. Ajoin Lauttasaareen ja kävelin Ryssänkärjessä.  Tavoitteena oli kuvata uroshaahkoja niiden keväisessä komeudessaam. Kesällähän ei uroshaahkoja olekaan :(  Yhden näin rannan tuntumassa ja hissuttelin sen luokse yrittäen olla säikyttämättä sitä.
Valo oli reilusti vastainen, mutta minkäs teet, kun lintu on ainut lähellä rantaa uiskenteleva.  Paras kuvani uroshaahkasta tähän asti.
Kivellä seisoi noin valkoposkihanhen kokoinen ruskea lintu sekin ihan vastavaloon.  Kuvaa käsitellessäni vasta varmistuin, että se on haahkanaaras.   Kun haahkojen näkee uivan merellä, ei niiden koosta synny oikein selvää käsitystä.  Hyvällä kuvausetäisyydellä oli myös kyhmyjoutsenia, mutta niistä olen ottanut vuosien mittaan niin paljon kuvia, että enää ei kiinnosta.

Kukka-asetelma tilkkutyö edistyy
Olen nyt huolitellut applikoidut kukat pykäpistoin.  Lankavarastostani ei löytynyt sopivan värisiä ohuita kirjontalankoja, joten päädyin käyttämään väritöntä monofilamenttia.  Ompeleet eivät juurikaan näy, mutta tuntuvat kovin karheilta.  Toivottavasti pistot pitävät palat kiinni työssä, sillä
liimaharso ei pidä oikein hyvin.  Joko se on liian vanhaa tai heikkolaatuista.  Käytin kankaita, joihin olen silittänyt liimaharson 1-3 vuotta sitten.   Voisikohan pitkä aika ensimmäisen silityskiinnityksen ja lopullisen kiinnityksen välillä aiheuttaa huonon kiinnittymisen?

Seuraavaksi on vuorossa tikkaaminen.  En ole oikein hahmottanut vielä, miten tikkaan työn.  Aina riittää pohdittavaa, mutta sehän on tarkoituskin.  Työ tulee jäämään tällaiseksi pieneksi tauluksi.

Valokuvien käsittelystä
Photoshop Elements 11 käyttäytyy kummallisesti tekstiä kirjoittaessa.  Jos rajaan kuvan käyttäen valokuvan mittasuhteita, niin kirjasinten pistekoko pitää kutinsa.  Jos rajaan kuvan vapaasti, niin kirjasimista tuleekin moninkertaisen kokoiset.  Esim. 20 px tuleekin kuvaan yli 100 px korkeana, vaikka kooksi olen asettantu tuon 20.  Sitten korjailen. 

Mietin kovasti Lightroomin hankintaa, mutta haluaisin varmistua ennen hankintaa, että saisin sen avulla siirretyksi kuvat kamerasta usb-johdon avulla.  Nyt kuvien siirtämisessä on turhia kommervenkkejä, kun Apple Photos rynnistää käyntiin ihan turhan panttina heti kun laitan kortin lukijaan.  Lisäksi joudun tekemään itse hakemiston kuville.  Vanha hyvä Adobe Bridge lakkasi toimimasta El Capitaniin päivittämisen myötä, huoh.

3 kommenttia:

 1. Ihanat haahkakuvat :-)

  Lightroomia voin vain suositella. Applesta ei ole kokemuksia, mutta onkohan tuo jokin oletusohjelmakysymys, jonka voisi muuttaa asetuksista?

  VastaaPoista
 2. Koirashaahkan kuvaus minuakin kiinnostaisi. Olen saanut niistä joskus kuvia vain kaukana merellä. Lightroomista olen haaveillut myös. Oikeat lintukuvaajat tuntuvat käyttävän sitä.

  VastaaPoista
 3. Hienot lintukuvat, etenkin herra Haahka on upea vastavalosta huolimatta. Huomasin, että olit käynyt tänään Humalistonkadulla Eijan kanssa.

  VastaaPoista