sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Tikattiin taas

Osallistuin viikonvaihteessa Suomen ensimmäiselle vapaan konetikkauksen jatkokurssille.  Keväällä oli ilo osallistua ensimmäiselle alkeiskutssille.  Aivan mahtava viikonloppu Päivölässä.  Tilkkutaiwas-blogin Hannele oli opettajana ja osallistujat olivat tikkauksesta innostuneita kokeneita tilkkuilijoita.

Kokeiltiin kaikenlaisia tikkausmalleja. Osa lähti sujumaan heti, mutta toisia täytyy työstää kotona, jotta saan ne käyttökelpoiselle asteelle.   Kotityönä oli tehdä ysiblokki ja siihen reunat.  Kurssilla sitten suunniteltiin siihen tikkaus ja toteutettiin se.  Hyvin erilaisia lopputuloksia syntyi.
Tikkausharjoituksissa kuluu paitsi kangasta, myös paljon vanua.  Opettajalta loppui vanu kesken ja hän kehitti luovan ratkaisun:
Vanhan tikkausharjoitustilkun päälle uusi kangas ja uusia malleja tikkaamaan puhtaalle pinnalle.  Nyt, kun näin tämän toimivan, aion käyttää kaapissa lojuvia harjoitustilkkuja uusiin harjoituksiin laittamalla päälle uuden kankaan.

Joitakin tarviketäydennyksiä tein.  Tilkkutarhan kauppa oli paikalla ja hankin bambuvanua, tikkauksen harjoituskankaan, johon on painettu valmiiksi tikkauskuvioita, kapeaa jälkeä tekevän liitutäytekynän liituinen, uudet tikkaushanskat ja kaupanpäällisiksi tuli yksi fat quarteri kangasta.  Eli moninaista kivaa.

Tutustuin uusiin kasvoihin, joiden nimet olivat tuttuja Tilkusta asiaa -fb-ryhmästä.  Olipa mukavaa saada nimelle tai blogille kasvot.

Millaisilla koneilla tikataan
Kaikilla osallistujilla oli ns. paremman pään ompelukone.  En kirjannut ylös tyyppejä, mutta merkit menivät seuraavasti: Pfaff 5, Husqvarna 4, Bernina 3 ja Janome 2.  Monella osallistujalla oli kotona vielä muita ompelukoneita.  Isoimmaksi määräksi yhden tikkaajan omistamia koneita mainittiin 9.  Suurimmalla osalla oli myös iso pleksinen tikkaustaso koneeseensa.

Tikataan taas
Milja

16 kommenttia:

 1. Tuolla olisikin kiva olla mukana, mutta ehkä sitten joskus...
  Kiva keksintö, käyttää vanhaa tikkausharjoitustilkkua ja uusi kangas päälle, tuota pitää kokeilla myös:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kivasta tikkausseurasta. Opettelua on kovasti tiedossa, mutta kivaa oli. Pitää nyt harjoitella paljon ja yritttää käyttä hyödyksi kursseilla opittu teoria yms.

  VastaaPoista
 3. Kiitos seurasta! Tuli taas rautaisannos tikkausta ja taitokin hieman karttui!

  VastaaPoista
 4. hei,
  olen aloittamassa tilkkuilua ja vanha Bernina, jolla olen ommellut vaatteita, verhoja ym. on saanut kelvata. Jos ja siis jos ostaisin uuden koneen tilkkuilua varten, minkälainen kone kannattaisi hankkia? En ihan usko myyjiä, he saattavat myydä "liian varustellun" koneen. Minulle tärkeää on hyvä ompelujälki, helpot toiminnot ja vipstaakit, kunnollinen valo, asiallinen paino, kuljetuskärrykin olisi hyvä olla olemassa. Ja tietty hinta! Kun halvalla ei saa hyvää ja Masserati-konetta en tarvitse, mitä suosittelet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osta ompelukone ompelevalta naiselta. Miesmyyjät eivät ole ompelun asiantuntijaoita. Varmista, että huolto toimii kotipaikkakunnallasi tai muuten lähellä. Minulla on tilkkuiluun suunnattu kallis Bernina. Rajasin netistä löytämieni tietojen perusteella mahdolliset koneet ja vertasin ominaisuuksia. Hae siis netistä, mitä malleja on Suomessa tarjolla seuraavista merkeistä: Bernina, Pfaff, Husqvarna ja Janome. Vertaa mallien tiettoja toisiinsa. Aseta budjettisi. Mene liikkeeseen mukanasi valmiiksi leikatut palat muutamaan tilkkublokkiin ja tikkausvalmis koetilkku. Kokeile konetta niihin ja kysy myyjältä lisätietoja. Jos et saa kokeilla konetta, niin karsi se listaltasi. Kädentaitomessuilla on aina useampia merkkejä koeajettavana. Messuja kannattaa hyödyntää.

   Poista
 5. Kiitos nopeasta ja asiantuntevasta vastauksesta. Tuota ompelevaa naismyyjä -seikkaa en edes tullut ajatelleeksi. se on hyvä pointti. Samoin tuo valmistautuminen liikkeessä. Tampereen messuilla ajattelin käydä, saas nähdä.
  Kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysy myös koneen käyttöön perehdyttämisestä. Missä ja miten saisit opetusta.

   Poista
  2. Hei Ebba, ota yhteyttä, jos voin auttaa ompelukonehankinnassa. Palvelu pelaa kotiin saakka ja opastus kuuluu aina kaupantekoon meilläT. Ompeleva ompelukonekauppias Kouvolasta p. 044 312 1915

   Poista
 6. Voi teitä onnellisia tikkaajia! Perustatte varmaan jonkun Taitotikkaajat-ryhmän. Tuo Hannelen hieno oivallus on mahtava! Jossainhan se raja sitten tulee vastaan, mutta useamman kankaan voi varmaankin tikata jäljen ja koneen kärsimättä.

  VastaaPoista
 7. Jeskamandeeraa, todellinen tilkkuilun eliitti paikalla!
  olisi tosiaan ollut kiva tulla ihastelemaan paikan päälle, mutta sattuneesta syystä mökillä menikin vielä vähän aiottua pidempään...

  VastaaPoista
 8. Kiva lukea tällaista todellisen virtuoosin blogia. Hienoja töitä ja hauskaa tekstiä :)))
  Nähdään kursseilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos virtuoosi-maininnasta. En tunne itseäni virtuoosiksi, mutta tunnen kehittyväni koko ajan teknisesti taitavammaksi. En tiedä yhtään, kuka on nimimerkkisi takana. Olemmeko siis olleet samalla kurssilla?

   Poista
  2. Kyllä. Nyt keskiviikkoisin. Olen kyllä lukenut bogiasi jo aiemmin, nyt vasta sain kasvotkin kirjoittajalle.

   Poista
  3. Esittäydypä keskiviikkona. Minulla ei ole aavistustakaan, kuka olet.

   Poista
 9. Teistä kasvaakin aivan supertikkaajien joukko!

  VastaaPoista
 10. Kuulosti hyödylliseltä kurssilta. Vapaatikkaus on kaunista, kun sen osaa.

  VastaaPoista