keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Beige pussukka

Vapaa konetikkaus on ihanaa, mutta siitä syntyy aina pinta, joka tulisi hyödyntää jotenkin.  Edellisessä postauksessa mainitsemaani tikkauskurssia vaten leikkaamistani paloista jäi pari kappaletta yli ja nautiskelin maanantaina tikaamalla pari niistä pussukka-aihioiksi tekemällä höyhenkuvioita.
Tänään sitten ompelin pussukan muotoonsa.  Vetoketjun kiinnityksen varmistin työväenopiston tilkkukurssin opettajalta.  En ole todellakaan haka vetoketjun kiinnittämisesssä. Se on yksinkertaisesti niin tylsää, että unohdan heti, miten sen sein.
Tässä samaisen pussukan aihio tikkausvaiheessa.  Valaistusolosuhteista johtuen väritys on erilainen.   Toiseen pussukkaan palaan, kun olen ensin ostanut siihen sopivan vetoketjun.

Aina ei onnistu
Tänään meni työväenopistolla ompelemani blokki roskiin ja lähdin tunnilta pois kesken.  Olin puhdistanut opiston ompelukoneen edellisen illan ompelukurssin siihen jättämästä valtaisasta mustasta samettipölystä, jotta valkoiseen kankaaseeni ei taas tarttuisi mustaa nöyhtää.

Ompelin muutaman palan toisiinsa kiinni ja silitin jokaisen sauman ompelun jälkeen.  Sitten yllättäin  silitysrauta tahmasikin ja valkoiset palat menivät pilalle.  Jotkut kurssilaiset tekivät liimaharsoapplikaatioita ja joku oli jättänyt raudan suojaamatta silityksen aikana ja liimaharsoa oli tarttunut raudan pohjaan. Raudan pohjasta sitä siirtyi blokkiini.

Sikäli harmittaa, että ko. valkoisen kankaan riittävyys työhöni on muutenkin tiukilla.  Ommellahan voi aina, mutta saman kankaan saaminen olisi ihme.

Ompelukoneen hoitoa
Myös ompelukoneen puhtaus on oleellista.  Ompelujälki ei voi olla hyvää, jos koneessa on paljon nöyhtää ja nöyhtä tarttuu ompeleeseen ja likaa työn.  Kävin eilen tekemässä kuuden euron hankinnan helpottamaan oman koneeni imurointia.
Musta mötikkä kiinnitetään imurin letkuun ja kirkkaaseen taipuisaan letkuun laitetaan sopiva pieni suulake.  Käytin putkea, jossa on pieni harja päässä ja ompelukoneen imurointi sujui paljon paremmin kuin suoraan imurin letkulla.  Sopivuus imuriini ei ollut aivan täydellistä, mutta kun pidin vasemmalla kädellä kiinni imurin letukun ja lisäletkun liittymiskohdasta ja liikutin oikealla kädellä harjasuutinta, niin imuteho oli erinomainen.  Vinkin tästä näppärästä lisälaitteesta sain viikonvaihteen kurssilla.  Kiitos Leena.

Vuosien ajan olen pyrkinyt puhdistamaan koneeni alasyöttäjän ympäriltä ompelukoneöljyllä kostutetulla vanupuikolla.  Otan pistolevyn pois paikoiltaan jokaisen alalangan vaihdon yhteydessä ja puhdistan paikat.   Imurointi silloin tällöin on kuitenkin paikallaan. 

11 kommenttia:

 1. Osaat tehdä niin hienoja höyheniä, voisi melkein olla kateellinen :)
  Meillä on kuulemma ollut tuollainen setti pitkään, mutta olinpaikka on arvoitus, löytyy varmaan, jos ostan uuden.

  VastaaPoista
 2. Upeat tikkaukset! Voi harmi että meni pilalle sinun kankaat. Toivottavasti ilmoitit ääneen kuinka kävi että kurssikaverit tulevaisuudessa muistaa suojata raudan. Olipa hyvä puhdistussetti löytyisiköhän Vaasasta samanlaista....hmmmm pitää tutkia tilannetta. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Upeita höyheniä ja kiva pussukka!
  Onpa mielenkiintoinen setti imuriin, en ole nähnytkään!

  VastaaPoista
 4. Hieno höyhenpussukka. Ikävää se liimasotku raudan pohjassa. Tuo imurisettti näyttää kätevältä. Pitääpä käudä hankkimassa se, vei juuri toisen ompelukoneeni huoltoon.....

  VastaaPoista
 5. Pussukasta tuli kaunis. Tuo blokkisi sotkeenuminen oli kyllä hyvin harmillinen tapaus.

  VastaaPoista
 6. Hyvin hyödynsit blokkisi, sievä! Ikäviä tuollaiset vahingot, on tapahtunut kurssilla ennenkin!

  VastaaPoista
 7. Kiva kun olet tehnyt pussukan harjoitus tikkauksista. Yleensä ne menee mappi öhön

  VastaaPoista
 8. Sinulla syntyy upeita tikkauksia, ja niistä kauniita tavaroita! Olipas kurja pilata blokki. Kiitos imurointivälinevinkistä - pitää katsella kaupoissa.

  VastaaPoista
 9. Upeat höyhenesi ovat löytäneet hyvän paikan. Kiitos kiitoksista, idea imurisetistä oli kyllä alunperin Kaisan, joka oli muistaakseni saanut sen opettajaltaan.

  VastaaPoista
 10. Hyvältä näyttää höyhenet pussin kyljessä. Harmi, että silitysrauta pilasi tärkeän kankaasi. Mistä noita ompulukoneen immurointiin sopivia lisäosia voi ostaa?

  VastaaPoista
 11. Höyhenkuvio on hurjan hieno!
  Kiva kun teit sen tuotteeksi.

  VastaaPoista