keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Alusia taas

Olen ommellut sentään jotain. Se on enemmän kuin ei mitään.  Pyäräytin yhden setin piparkakkureunaisia mukinalusia.  Jatkuvan niistämisen lomassa ei oikein vaativampia suorituksia ole syntynyt.
Kankaana neutraali yksivärinen beige.  Mietin ensin tekeväni viininpunaiset glögimukille sopivat alustat, mutta teinkin neutraalit.  Ehkä ne viininpunaiset syntyvät lähipäivinä.  Kangasta löytyy.   Kesällä tekemäni alustasetit ovat jo uusissa kodeissa.  Näitä on näppärää olla varastossa.  Vaikka ovat nopeatekoisia, ei kyläilykutsun tullessa aina ole sopivaa rakoa tehdä.

Tikkausvanun kutistamisesta
nousi eilen Tilkusta asiaa fb-ryhmässä todella hyvä keskustelu.  Keskustelun aloittajan vanu ei ollutkaan käyttäytynyt odotusten ja aiemmin pestyjen vanujen mukaisesti vaan oli hajonnut pesussa.  Harmi, että keskustelun avaaja poisti jutun.  Tosi harmi tietysti että kallis vanu meni piloille.

Puuvillavanuhan kehotetaan pesemään ennen käyttöä.  En ole itse koskaan rohjennut pestä vanua, koska vaatimukset sen kuivaamisesta tasaisella alustalla eivät voi toteutua kotonani.  Bambuvanullekin esitetään kehotus pestä se ensin.  Miksi ihmeessä vanuja ei ole kutistettu tehtaiden suurissa tiloissa?  Miksi meille myydään huonoja tuotteita? 

Käytän vanut sellaisenaan.  Kutistumisongelma saa tulla vastaan joskus kaukaisessa tulevaisuudessa, jos on tullakseen.  Jos oma peitto kärsii vähän, saan hyvän syyn tehdä uuden. 

Mietin kovasti, sisältävätkö vanut mahdollisesti myrkkyjäämiä, joiden takia ne pitäisi pestä ennen kuin niitä käytetään lasten peittoihin.  Jos siis teen peiton lapselle, olisi varmaan järkevämpää tehdä siihen kutistumisvaraa eikä pestä vanua etukäteen, jos ei ole pelkoa myrkkyjäämistä.

Olen todella kiinnostunut näkemyksistänne tähän asiaan.

Pian tikataan taas
Milja

6 kommenttia:

 1. Lasinalustat ovat tyylikkäät tuossakin värissä. Mutta ne viinipunaiset sitten glögilaseille on melkein pakko tehdä itsekin. Tuohon vanujuttuun sanon sen,. että kyllä se olisi kiva ostaa semmoista kutistumatonta ja myrkytöntä vanua. Kun olen pessyt koneessa valmiin puuvillavanuisen peiton, ei se vanu siellä välissä kummoiseti kutistunut.

  VastaaPoista
 2. Viininpunaisenakin aluset on varmasti komeat! En varsinaisesti pese peittojen vanuja mutta usein kastelelen sen vadissa lämpimässä vedessä ja pienimmällä kierroksella linkoan koneessa. Ullakasta ostamani puuvillametrivanu on sen kestänyt. Valmis paketti Hobbs vanu ei ole mielestäni niin kestävää.Pieni kutistuminen ei haittaa jos on tikannut tiheään. Sillä saa perinteistä tilkkupeiton ilmettä. Ei kait sentään myrkkyjä...en uskoisi...

  VastaaPoista
 3. Kyllä on hyvä olla viemisiä valmiina kun tarvitaan. Nämä ovat minusta juuri kauniin värisiä :) Ei sillä että punaiset kuuluvat kyllä jouluun.
  En tiedä vanujen myrkyllisyydestä. Bambua en ole käyttänyt. Jos puuvillainen kutistuu pari prosenttia niin se mielestäni lisää vain tilkkupeiton tilkkuilutyyliä. Pidän vanhahtavasta.

  VastaaPoista
 4. Noi aluset on kyllä kauniita ja niitä voisi tehdä varastoon muutaman setin - kun vaan muistaisi silloin, kun ehtii ommella.
  En ole kutistanut vanuja kuin yhden puuvillaisen johonkin pieneen peittoon. Nyt olisi yksi bambubanu menossa peitteeseen, mutta en ole aikonut kutistaa sitäkään, kun ei pienessä kylppärissä mahdu tasona kuivumaan. Kangaskauppias on suositellut luonnonkuituvanuille kevyttä höyrysilitystä kuumalla raudalla.

  VastaaPoista
 5. Noi aluset on kyllä kauniita ja niitä voisi tehdä varastoon muutaman setin - kun vaan muistaisi silloin, kun ehtii ommella.
  En ole kutistanut vanuja kuin yhden puuvillaisen johonkin pieneen peittoon. Nyt olisi yksi bambubanu menossa peitteeseen, mutta en ole aikonut kutistaa sitäkään, kun ei pienessä kylppärissä mahdu tasona kuivumaan. Kangaskauppias on suositellut luonnonkuituvanuille kevyttä höyrysilitystä kuumalla raudalla.

  VastaaPoista
 6. Hienot neutraalit lasinaluset, sopii kattaukseen kuin kattaukseen!
  Minä pesen tilkkupeitot vasta sitten kun ovat likaisia ja jos kutistuu voi aina vähän muotoilla peittoa ennen kuin on täysin kuivunut, toimii puuvillavanulla ainakin, bambua en ole vielä kokeillut

  VastaaPoista