sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Vanha tilkkutyökirja

Työviksen tilkkutyökurssilla Lea esitteli vanhaa tilkkutyökirja-aarrettaan. Katselin sitä kateellisena. Seuraavalla kerralla tilkkuilija S toi nipun kirjoja ja sanoi, että saa ottaa. Huusin heti itselleni päällimmäisen kirjan, joka oli sama kirja, jota Lea oli esitellyt.

Tilkkumosaiikkia kirja perustuu Mirja Vasaman tilkkutöinä tekemiin seinätekstiileihin ja on Opetushallituksen julkaisema käsi- ja taideteollisuuden alan oppikirja vuodelta 1991.   Tilkkutyöt on ommeltu 1958-1991. Vanha on siis suhteellinen käsite.  Kirjan tilkkutöihin käyteyt kankaat ovat niin raskaan värisiä, että vaikuttavat vanhemmilta kuin ovatkaan.

Mielenkiintoisinta kirjassa on, että tilkkutyöt heijastavat niin paljon suomalaisten ryijytaiteilijoiden tyyliä.  Materiaali vain on eri. Amerikkalaiset vaikutteet puuttuvat lähes täysin. Jotkut työt ovat modernistisia, mutta aivan erilaisia kuin nykyiset modernit tilkkutyöt.  Kankaissa on hyvin paksut värit.  Työt ovat tummia.  Harva tekee nykyään niin tummia töitä.
Yllä esimerkki modernista tilkkutyöstä, joka kuitenkin on erilainen kuin nykyisen modernin suuntauksen työt.  Tämä työ on kirjan vaalein työ.

Nyt pitäisi keksiä, mitä antaisin S:lle korvaukseksi kirjasta. En yhtään tiedä mitä kirjoja hänen kokoelmissaan on.  Hän on perfektionisti, joka ei kerää kangasvarastoa, vaan ostaa kankaat töihinsä tarkkojen suunnitelmien mukaan ja ajaa kangaskaupasta toiseen pitkin Etelä-Suomea.  Umpimähkäinen fat quarter ei välttämättä osuisi ollenkaan kohdalle.

7 kommenttia:

 1. Onnittelut kirjasta, mitähän muuta kivaa siellä on ollut jaossa kun en ollut paikalla tsiigailemassa. Terv. puolukkamättäillä oleillut.

  VastaaPoista
 2. Kiva kun sait mieleisen kirjan!
  Mitä jos tarjoat tilkkuilun lomassa opistolla kahvit, jos teillä siis keitetään.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen kirja. Olisko ompelulanka hyvä vaihtoehto S:lle. Sitä kuluu ja sama lanka käy moniin töihin.

  VastaaPoista
 4. Hyvä, kun sait mielenkiintoisen kirjan!

  VastaaPoista
 5. Kansikin on jo todella tumma väritykseltään. Ehdotan suklaata vastineeksi,

  VastaaPoista
 6. Vaikka kirjan kannen työ on tumma, niin se kolahti minuun heti! Kirja taitaa siis olla jo harvinaisuus!

  VastaaPoista
 7. Tuo on ensimmäinen tilkkukirja, jonka olen ostanut :)

  VastaaPoista