tiistai 1. syyskuuta 2015

Sain kiinni langanpäästä

eli löytyi oikea ompelulanka kahdeksansakaraisten NYB-blokkien ompeluun.  Kyselin jo ohutta puuvillalankaa muualta, mutta oikea ompelulanka olikin oman lipaston laatikossa.  Just niin, nyt nolottaa.   Kyseessä on Superior Threadsin Master Piece by Alex Anderson.  Lanka on suunniteltu tilkkutöiden ompelemiseen ja on vahvuudeltaan no 50.  Sen avulla olen saanut aikaan lisää sakarablokkeja ongelmitta.
Koska lanka on tavallista ohuempaa, tulee saumoista ohuita.  Lanka on myös hivenen karheaa, mikä on ylivoimainen etu ompelupaperia irroittaessa.

Vaihdoin neulaksi taas no 90 top stich neulan, joka tekee suuremmat reiät paperiin. Pistonpituus Berninassani on  nyt 1,5.  Ompelupaperin repimisessä maltti on hyvä sääntö.  Kannattaa irrottaa paperi ensin molemmista päistä ja edetä keskelle irrottaen sen, mikä lähtee helpoiten.  Kun ensimmäisen palan on repinyt irti, niin seuraavan etureuna vapautuu ja nousee ylös sormella työntäen.  Pienet hituset lähtevät terävien pinsettien kärjillä.

Myös purkaessa kannattaa katkaista ensin ne tikit, joihin saa helpoiten ratkojan sauman päältä.  Jokainen ratkottu tikki höllää naapuritikkejä ja ne lähtevät helpommin.  Paljastinko salaisuuden -  öö - olen siis joutunut ratkomaan.

Työ etenee, mutta maaliin on pitkä matka.  Olen leikannut tilkkuja noin 20 sakarakaareen ja lisää leikkaan, kun ne loppuvat.  Valkoiset satiinitilkut olen leikannut aiempien projektien jämistä.  Seuraavat täytyy leikata metritavarasta, josta leikkaan myös L-kaaret.  L-kaarien leveydestä en haluaisi vielä tehdä päätöstä, mutta sillä on olennainen vaikutus kankaan menekkiin. L-kaaret tulevat sakarakaaren pitkälle reunalle.

Harppaus 4-sakaraisesta 8-sakaraisiin blokkeihin oli yllättävän iso.  Kunnioitukseni 16-sakaraisten blokkien tekijöitä kohtaan on kasvanut kohisten.

Ensi viikolla alkavat Työväenopiston kurssit.  Kankaanvärjäyskurssia varten kävin tänään ostamassa valkoisia kankaita.  Ostin ensin oikein reilusti metritavaraa ja sitten valkoisen pussilakanasetin.  Milloinkohan pääsisin eroon tästä tuplamäärän ostamistaudista?  Tai etten vaan ostanut triplamäärää sittenkin.

Aiemmin aiheesta mm seuraavissa:
Mikä voisi mennä pieleen
Haasteita ja haasteita
Tikkasin taas

4 kommenttia:

 1. Hyvä, että löytyi oikeanlainen lanka näiden tekemiseen, ovat niin hienoja!

  VastaaPoista
 2. Ihmettelen ja ihailen sinun kärsivällisyyttä! En ikinä osaisi etsiä mitään erityisiä lankoja enkä ikinä saisi ommeltua yhtäkään sakaraa.

  VastaaPoista
 3. Välillä sitä tulee lähdettyä merta edemmäs kalaan =D. Hienoa että sinulla oli lankaa jo entuudestaan.

  VastaaPoista
 4. Nyt tulee kyllä viimeisen päälle taidokasta jälkeä!

  VastaaPoista