perjantai 11. syyskuuta 2015

Kirkkaita värejä

Syksyn kurssit ovat alkaneet.  Keskiviikkona oli ensin tilkkutyöryhmä ja torstaina kankaanvärjäys.  Opettajana samainen Ulla, mutta vaihtelua tuli kurssipaikasta ja värjäysryhmän kurssilaisista, joista vain yksi oli ennestään tuttu.

Eilen siis värjättiin kankaita ja tänään sai avata pussit ja huuhdella ja keittää kankaat.
Pusseista voi jo päätellä, että kankaista oli tulossa värikylläisiä.  Huuhtoessa ei väri juurikaan lähtenyt eikä keittäessä.  Ripustin ne narulle kuivumaan ilman linkoamista.

Kuivuminen oli hyvin hidasta kosteahkossa syyssäässä.  Laitoin parvekkeelle kuivumaan, koska en halunnut väriä tippuvan kylpyhuoneen laattalattialle ja jäävän pysyvästi laattojen saumoihin. Tosin keitinveteen ei näyttänyt väriä juurikaan lähtevän.  Kun en jaksanut enää odottaa, niin kuivatin kankaat silitysraudan avulla. Näyttävät edelleenkin kovin kirkkailta.
Käytin keltaisiin, punaiseen ja siniseen perusvärejä sellaisinaan.  Kirjavassa punaisessa on punaista ja sitruunankeltaista.

Pusseihin jääneet väriliemien loput (paitsi sinisen) kaadoin yhteen kippoon ja siinä on nyt vetäytymässä pari kangaspalaa.  Koska liemistä oli värit jo tarttuneet erittäin hyvin ensimmäisiin paloihin, niin taidan saada kaipaamaani hillittyä oranssia noista paloista.  Saavat kuitenkin muhia vielä jonkin aikaa tai sitten otan ne kohta pois ja laitan vielä yhden kangaspalan ottamaan ihan kevyen värikylvyn.

Käytin IKEAn Ditte-puuvillaa.  Se on kudottu vähän paksummista langoista, kuin mitä oikeasti haluaisin.  Pesin kankaan 60 asteisessa pesussa pesuaineen kera.  Kuivasin, mutta en silittänyt kangasta pesun jälkeen.  Nyt märkänä kangas silisi kerrassaan loistavasti.

Värit olivat opettajan hankkimia nestemäisiä kangasvärejä.  Hän sekoitti myös värien kiinnitykseen tarvittavan liemen.  Seuraavalla kurssikerralla yritän saada aikaan kauniita vihreitä.  Olen joskus ennenkin värjännyt kankaita ja kaapista löytyy violettiin taittuvia sinisiä.  Violettia en siis tarvitse.

Kotona värjääminen askarruttaa parkettilattian ja puupintaisen tiskipöydän vuoksi.  Kylpynuonekin on kauniinpi valkoisena kuin kirjavana. Kankaiden värjääminen on kivaa ja värjäämällä itse ei tarvitsisi käyttää printtikankaita.

6 kommenttia:

 1. Kauniita kirkkaita värejä oletkin saanut aikaiseksi ja tuolla samaalla värjäystekniikalla olen myös värjännyt, värjääminen on hauskaa, mutta kotioloissa turhan sotkevaa puuhaa, minulla on kaikki tarvittava aineistokin siihen, mutta eipä ole tullut värjättyä:)

  VastaaPoista
 2. Kauniita värjäyksiä. Minulla on reaktiivivärejä jemmassa, mutta en muista sen soodajauheen määrää,( ei tavallsta soodaa vain jotain muuta. ) Kiitos Ikean kangasvinkistä. Se kauppa on tuossa kilometrin päässä ;D

  VastaaPoista
 3. Voi iiiiiik, syötävän herkullisia kankaita, nyt olen kyllä kateellinen :o)

  VastaaPoista
 4. Upeita kirkkaita värejä. Suojaa paikat muovilla, niin voit kotonakin värjäillä.

  VastaaPoista
 5. Voi mitkä värit! Tosi mahtavia. Kyllä varmasti oli kivaa puuhaa tuo. Olen joskus kokeillut pesukoneella värjäämistä, mutta värit jäivät liian pliisuiksi.

  VastaaPoista
 6. Tuo on kivaa hommaa! Hyviä värejä sait tehtyä!

  VastaaPoista