torstai 11. kesäkuuta 2015

Tavoite saavutettu.

Mitä ihmettä tehdä, kun saavuttaa tavoitteensa? Muutaman vuoden olen yrittänyt saada hyvää kuvaa Mätäjoessa asuvasta liejukanasta. Nyt sain uudella objektiivillani mieleiseni kuvan.
Liejukanalla on kolme poikasta. Kuvassa se lepää poikastensa kanssa pesällä.  Huomasin ne, kun ne olivat uimassa osmankäämien seassa. Seurasin niitä ja lopulta ne menivät pesälle lepäämään.  En ollut nähnyt noin pieniä liejukanan poikasia. Keskikesällä näkemäni poikaset ovat olleet rusehtavia nokkaa myöten.
Mätäjokeen asettuneet nokikanat yllättivät esittelemällä kaksi poikasta.  Toinen uiskenteli jo vähän kauemmaksi, mutta toinen pysytteli emon vierellä.
Elfvikissä seurailin kameralla kottaraisparvea. Kun ne pysähtyivät puun oksalle, sain pari kuvaa. Kuvassa olikin outo aikuisen kottaraisen kokoinen lintu, mutta vauvamaisen näköinen.  Jouduin kysymään apua tunnistukseen. "Kottaraisen tämänvuotinen poikanen" oli asiantuntijan lausunto.
Kottaraisia näkee kaupungissa harvoin.  Elfvikin lehmihaka on ilmeisesti niille hyvä paikka, kun kiiltelevät noin ihanasti.

Tämä melske tapahtui vähän turhan kaukana terävän kuvan saamiseksi näin tuulisena päivänä. Laulujoutsen kävi pikkujoutsenen kimppuun.  Kuvasin Maarin lintutornissa, jossa oli asiantuntevia lintuharrastajia paikalla.  Laulujoutsenia oli kaksi ja ne jahtasivat pikkujoutsenparkaa useaan otteeseen.  Sorsan kokoisista linnuista joutsenet eivät piittaa, mutta hanhetkin saavat kyytiä.

Pikkujoutsen on melkein samannäköinen kuin laulujoutsen. Vähän pienempi vain.  Erittäin iso lintu kuitenkin verrattuna kuvan sorsiin.

Voihan uudella objektiivilla näköjään kuvata muutakin kuin liejukanaa.  Kun latasin tämänpäiväiset Maarissa ottamani kuvat tietokoneelle, löysin aika monta lajia, jota en rannassa huomannut: räyskiä, harmaasorsia, lapasorsan, taveja, haapanoita, nuoria merilokkeja, lapintiiran ja harmaahaikaran, joka seisoskeli kaislikon reunassa.

7 kommenttia:

 1. Upeita kuvia - kottaraisen musta on kaikkea muuta kuin mustaa, en tiennytkään! Ihan uusi maailma avautuu putkesi kautta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kottaraisia on nykyään sen verran vähän, että nimi on tuttu, mutta lintu ei. Tytär kysyi kauan sitten: Mikä on sellainen mustarastas, jolla on helmiä? Kottarainenhan se.

   Poista
 2. Liejukana on komean näköinen. Tuliko nyt semmoinen voittajafiilis, kun sait mitä hait? Kuvasin Vasikkasaaressa laulujoutsenen ja valkoposkihanhen tappelua. Seurailin niiden käyttäytymistä ennen varisnaisen tappelun alkua ja se oli kyllä mielenkiintoista seurattavaa. Semmoista kiusaamista joutsenen puolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli vähän tyhjä olo. Liejukana on noin mustarastaan kokoinen. Se näyttää kuvissa isommalta hienon nokkansa ansiosta.

   Poista
 3. Komeita kuvia ja liejukana on ihan outolintu minulle, en ole koskaan nähnyt:) Varmaan oli ryskettä isojen lintujen taistossa.

  VastaaPoista
 4. Hienoja kuvia linnuista. Liejukanan olen nähnyt vain kuvissa ja pientä poikasta en edes niissä, Ihana punapää. Eipä näy kottaraisia täällä maallakaan, ei kyllä lehmiäkään, joiden laitumilla ja pihatoissa niitä näki ennen, kauan sitten.

  VastaaPoista
 5. Päämäärän jälkeen tulee tyhjiö ja sitten uusi päämäärä. Hienoja kuvia.

  VastaaPoista