keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Lintukevät

Keväällä, kun lehdet ovat vielä pieniä ja vesikasvitkin vasta aluillaan, pääsee lintuja näkemään paremmin kuin keskikesällä.  Nyt onnistuin monivuotisten ponnistelujen jälkeen saamaan kohtalaisen hyvä kuvan liejukanasta.  Sen nokka on hyvin erikoinen Suomen oloissa.  Tämä liejukana asustaa Mätäjoessa, joka virtaa Vantaalta läntisen Helsingin läpi ja laskee Huopalahteen.
Kannelmäen ja Malminkartanon väliseen Mätäjoen mutkaan on tänä keväänä muuttanut myös liejukanan serkkupariskunta eli nokikanat.  Ovat oikein tervetulleita.
Pariin otteeseen olen käynyt myös lintutorneissa.  Siellähän oikeat lintubongarit käyvät.  Itseäni en tunne oikeaksi lintubongariksi.  Yksi "oikea bongari" nimitteli kamerani objektiivia "mehupilliksi".  Totesin siihen, että minulla on takuulla hienompi ompelukone kuin hänellä.  Ei tullut vastaväitteitä.  Täydellisen objektiivin puute on tietysti ikävää, mutta ei estä minua yrittämästä ottaa hyviä lintukuvia.
Kanadanhanhilla on jo poikasia.
Peippokoiras on läheltä katsottuna värikäs.
Naaraspeippo ei väreillä koreile.
Punarinta lauleli ihanasti, mutta kaikkosi kun olin aloittamassa laulun äänittämistä.
Fasaaneja oli peräti molemmilla puolilla kävelytietä. Upeita.
Tällä tyypillä oli kiire jonnekin. 

Kaikki kuvani eivät ole läheskään tätä luokkaa.  Kun lintu on kovin kaukana kuvauspaikasta, niin kuvaa voi lähinnä käyttää lajin tunnistamiseen.  Mutta eihän ne oikeat bongaritkaan kuvaa kaikkea.  Heille riittää, että ovat tunnistaneet lajin ja kirjaavat sen vihkoonsa tai Tiiraan.  Monta lajia, joita en ole pystynyt tunnistamaan lintutornissa, olen tunnistanut ottamani kuvan avulla kotona.  
Yllä olevaa epäilen suokukkonaaraaksi. Uroksen tunnistaminen olisi paljon helpompaa, mutta niitä ei Elfvikissä sunnuntaina näkynyt. 
Nämä ovat tyllejä tai pikkutyllejä, kuvan laatu ei riitä varmaan tunnistamiseen. Olivat liian kaukana.  Onnistun tunnistamaan tai ei, lintujen tiiraileminen on hauskaa puuhaa ja antaa ulkoiluun mielekkyyttä.

3 kommenttia:

  1. Lintuja on kiva seurata, katsella ja kuunnella. Kauniita kuvia. Itse en tunnista montakaan lintua, vain ne tavalliset lajit.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kuva liejukanasta. Ja monesta muusta. Peippo on komea, samoin punarinta. Laitatko ylös, keitä olet tavannut?

    VastaaPoista
  3. Upeita luontokuvia, punarinta on suosikkini.

    VastaaPoista