maanantai 9. helmikuuta 2015

Nenäliinoja

Lea oli ajatellut minua tullessaan viime viikolla tilkkutyökurssille. Hän ojensi ilmaiseksi pussin, jossa oli vanhoja puuvillaisia ompelulankoja.  Hän koki, että tilkkutöiden saumoista ei ehkä tule käyttöä kestäviä vanhoilla langoilla.  Sain monen monta hauskaa sävyä lintutöiden kirjomiseen.  Kiitos Lea, olipa hienoja vähän murrettuja sävyjä. Oikean sävyn löytäminen on välillä vaikeaa ja siksi tarvitsen paljon erilaisia ompelulankoja.  Katsokaa kuinka kaunis kiilto on noissa laadukkaissa puuvillalangoissa.
Ompelulankavinkki
Monet tilkkuilijat käyttävät vain puuvillakankaita ja puuvillalankoja.  Tuoreimmassa TQS:n jaksossa mestaritilkkuilija Sharon Schamber opastaa, että ohut polyesterilanka on oikea valinta, kun silittää tilkkutyön saumat auki. Polyesteri on lujempaa ja kestää paremmin, kun ommel tulee avatussa saumassa enemmän näkyville.  Puuvilla ei kestä käytön rasitusta auki silitetyssä saumassa. Tiesittekö tämän? Minä en ja siksi 90-luvulla tekemässäni meren aallot-peitossa lanka katkeilee saumoissa.

Nenäliinoista
Olen kauhistellut, kun ihmiset käyttävät hyviä kangasnenäliinoja tilkkutöihin. Minä käytän liinoja alkuperäiseen tarkoitukseen. Nokkani vuotaa aina vähän ja kangasnenäliinat ovat tarpeen.  Kangasnenäliinat ovat iholle hellävaraisempia kuin paperiset, mikä on räkätaudin yllättäessä oleellista. Nenä ei ala punoittaa ja kirvellä.  Jos kangasnenäliina unohtuu vaatteen taskuun, se ei aiheuta minkäänlaista katastrofia pyykin sekaan joutuessaan. Kaikkihan me tiedämme, millaisen sotkun aiheuttaa tuman pyykin joukossa ollut paperinenäliina. Ne ovat niin viheliäisen ovelia, että pääsevät turhan usein sotkemaan pyykkiä.

Nenäliinan reunojen huolittelu
Lea toi myös kangaspalan, johon oli painettu nenäliinakuvia.  Jotenkin se vaati käsittelyä, vaikka olisi ollut oleellisempiakin hommia.  Hämmästyin, kun ompelukoneen jalkavalikoimassani ei ollutkaan jalkaa, jolla saa reunan käännetyksi sievästi (Taisin viimeksi kääntää nenäliinojen reunoja äidiltä perimälläni Elna Supermatic-koneella joskus 70-luvulla). 
Lauantaina iltapäivällä ompelukonekauppa oli jo onneksi suljettu ja täytyi löytää toinen ratkaisu eli huolitella laakapistoin.
Ajattelin, että poisrevittävä tukimateriaali tekee reunoista kovan, koska sitä jää aina vähän pistojen alle ja valitsin käyttää vesiliukoista tukimateriaalia.  Ompelin kahden liinan reunat ja pesin ne koneessa superpikaohjelmalla 30 min. 

Kuivuttuaan nenäliinojen reunat ovat kovat, kuin niissä olisi rautalankaa.  Vesiliukoinen materiaali ei liuennutkaan puolen tunnin konepesussa kokonaan.  Loput liinat ompelin poisrevittävän tukimateriaalin avulla ja niistä tuli ihan pehmeät. Tiheiden laakapistojen ansiosta materiaali repesi pois leikiten. 
Kyllä noilla vuotavaa nokkaa hoitaa, vaikka ovat kovin kirjavia makuuni. Tärkeintä on tuntuma.

Nuhatonta viikkoa

5 kommenttia:

 1. Tulipas niistä hienoja "nessuja" ja kiva kun pääsevät käyttöön.

  VastaaPoista
 2. Upeita värejä langoissa. Luulin, ettei kukaan enää käytä kangasnenäliinoja, kun Martti-setäkin kuoli jo vuosia sitten. Hän oli vankkumaton kangasnenäliinamies. Setän vaimo oli ompelija ja tarkka ihminen. Alli-tädin tuotoksiahan ne kaikki liinat olivat.

  VastaaPoista
 3. Hienosti kiiltää ompelulangat.
  Minulla on tallella joskus lahjaksi saatuja uusia kangasnenäliinoja, mutta en käytä niitä:)
  Sinun nenäliinoista tuli hienoja!

  VastaaPoista
 4. Ihania nostalgisia nenäliinoja!

  VastaaPoista