perjantai 21. marraskuuta 2014

Katoavat kankaat

Tarkoituksenani ei ollut ryhtyä tekemään peittoa tai muutakaan "Katoava tiimalasi" -mallilla, mutta opettaja esitteli mallin kurssilla  ja kiltin oppilaan tulee tehdä sitä mitä kurssilla tehdään. Tein yhden blokin ja sitten pari muuta.
Päädyin tekemään 20 x 20 cm paloista, koska sen kokoisia valkoisia paloja sain taloudellisesti leikattua kaapista löytämistäni valkoisista kangaspaloista. Leikkasin ensin pienimmät löytämäni valkoiset kangaspalat ja sitten vasta isommat.  Erilaisia punaisia kankaita kaapista löytyi pienellä penkomisella toistakymmentä enkä vielä edes kaivanut yksivärisiä kankaita esiin.  Blokin nurkissa olevat kolmiot tulevat jäämään hyvin pieniksi käyttämilläni mitoilla.

Kun sitten katselin valmiita blokkeja, niin niiden koko on irtonaisina n. 22 cm x 22 cm. Eli melkein puolet kankaasta on hävinnyt saumanvaroihin. Mitään ei ole poisleikattu. Siitä otsiko "katoavat kankaat".
Rationalisoidakseni silittämistyötä ompelin ensin nivaskan kahden kankaan neliöitä ja sitten leikkasin ne ristiin ja sain jokaisesta neljä kaksiväristä kolmioneliötä, jotka silitän auki ja ompelen tiimalasiblokeiksi.  Silitettyäni tiimalasiblokkien nipun leikkaan ne seuraavaa vaihetta varten.
Laskeskelen tarvitsevani 63 blokkia eli peiton leveydeksi tulisi 7 blokkia ja pituudeksi 9 blokkia. Saas nähdä kuinka käy. Tälle työlle ei ole kohdetta eli kiirettä ei ole.

Meillä sataa nyt lunta ja maa on valkoisena. Mukavaa valkoista viikonloppua kaikille.

8 kommenttia:

 1. Tämä on kiva tähtimalli, tulee kiva peitto!

  VastaaPoista
 2. Just hetki sitten katselin valmista työtä tuolla blokilla ja ajattelin, että pitäisköhän kokeilla. Kun luin tuon sun jutun, niin aika paljon monimutkaisemmin olisin yrittänyt aloitella.
  Jos nyt oikein ymmärsin, niin tämä aloitetaan neliöistä ja sit vaan ommellaan ja leikellään vuorotellen. Vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin. Tämä on pikatekniikka, jossa ommellaan aina yksi vaihe ja leikataan sitten ja käännetään paloja ja ommellaan taas

   Poista
 3. Tulossa kaunis peitto. Sinä käytät usein valkeaa kangasta ja sen takia kaikki työsi on rauhallisia ja selkeitä. Pitäisi ottaa oppia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikea havainto. Joskus valkoisen sekaan eksyy värillisiä kankaita, vaikka eniten tykkään tikata valkoisella valkoiselle. Pyrin tekemään sellaisa, minkä kanssa itse voin asua.

   Poista
 4. Tykkään mallista, laitan "jonoon" odottamaan toteutusta. Kiva väritys!

  VastaaPoista
 5. Joskus kokeiltavien jonoon menee minullakin.

  VastaaPoista
 6. Malli on niin näppärä, mutta kylläpäs kangas katosi! Kaunis tähti siitä kuitenkin tulee. Jonoon menee täälläkin.

  VastaaPoista