tiistai 26. elokuuta 2014

Ruodittomia höyheniä

Tänään sain Yön kuningattaren tikkaukset valmiiksi. Tikkasin blokkien välikaitaleiden päältä vähän rennolla otteella ja boordikin sai samalla mallilla tehdyt tikkaukset.

Aloitin tikkaamisen lauantaina ja tänään tiistaina koko peitto on tikattu. Nopeuteen myötävaikutti tikkausmalli, jossa ei tarvinnut mittailla tai merkitä mitään eikä palata taaksepäin pitkiä matkoja.

Tikkaus pullistelee maltillisesti. Välissä on Tilkkutarhasta ostamani bambuvanu.  Vanu ei ainakaan tässä vaiheessa vuoda etu- tai takapuolelle.  Taustakankaana on violetti satiinilakana, jota oli ehditty käyttää vain jonkun  kerran ennen kuin sänky vaihtui leveämpään. 

Huomioita näkymättömästä ompelulangasta
Läpinäkyvä lanka taittaa prisman tavoin siihen osuvan valon ja säihkyy sateenkaaren väreissä.  Se toi aavistuksen verran harmautta työhön. Mutta, kun en kertakaikkiaan nähnyt mustasta langasta, mistä olin ommellut ja mistä en, niin tämä oli paras vaihtoehto.

Hannele vinkkasi, että langan pään värittäminen tussilla auttaa sen pujottamista neulansilmään. Kiitos Hannele, vinkki toimi erinomaisesti. Huomiokynän mustetta en saanut tarttumaaan, mutta tavallinen ei-vesiliukoinen huopakynä toimi hyvin.  Musta langanpää löysi neulansilmään helpommin.
Siima käpristelee kovasti. Katkaisin siiman mahdollisimman suorasta kohden ja pidin pinseteillä kiinni, niin omat käteni eivät osuneet tielle ja siima meni neulansilmään rimpuilematta.

Oma Berninani näki näkymättömän langan hyvin, mutta yhden ystävän kirjova Bernina valitti hänelle, että koneessa ei ole lankaa.  Koneet ovat siis erilaisia,

Siimaa kului tähän peittoon melkein kaksi rullaa. Rullalla on 200 m.  Kirjoitan tämän nyt tähän muistiin itseäni varten.  Alalankana on eri lanka eli musta puuvillalanka.

Liukkaan siiman päättelyjen pysyvyyteen suhtaudun hieman skeptisesti. Jätin siksi joitakin langanpäitä roikkumaan ja käsin pääteltäväksi.

Lopputyöt
Edessä on tilkkutyön työvaiheista se vähiten luova eli reunakaitaleen ompeleminen.  Nimilappu pitää tehdä.  Ripustuskujakin ilmeisesti tarvitaan, koska tätä jo kosiskeltiin näytille.

3 kommenttia:

 1. Hienot tikkaukset, kuten sinulla aina on. Jotenkin hassua, että näkymättömän langan näkee noin hyvin. En ole koskaan sellaista näkymätöntä lankaa nähnyt enkä tietenkään kokeillut.

  VastaaPoista
 2. Hienolta näyttävät tikkaukset, siimalla tikatessa hyvä, ettei ole ruotoa. Ja lankahan kimaltaa melkein kuin metallilanka, ainakin tuossa kuvassa. Ja hyvä, jos vinkistä oli apua, itse en ole vähään aikaan siimalla tikannut, niin en ole päässyt testaamaan vinkkiä käytännössä :)

  VastaaPoista
 3. Kaunis tikkaus! Muistuu myös mieleeni oma kokeluni näkymättömällä langalla vuosia sitten. Käyttämäsi siima-nimitys on kovin osuva, en näet tykännyt yhtään jäykästi käyttäytyvästä ylälangastani, mutta sisulla mentiin ja sain kuin sainkin pikkutyöni valmiiksi. Eipä ole tehnyt mieli kokeilla lankaa sen enempää . :D

  Minulla alkaa käydä tyhjäksi vanhat vanuvarastot ja olen päättänyt, että polyesteri saa riittää. Nyt sitten pitäisi päättää, ostanko seuraavaksi puuvillaa vai kenties bambua.

  Sinulla on kokemusta sekä puuvilla- että bambuvanusta. Miten vertailisit niitä. Lähinnä minua kiinnostaa tikkausominaisuudet ja käyttömukavuus, esimerkiksi pesussa. Tietysti on kiva kuulla myös, kumpi vanu on mielestäsi mukavampaa köllöttelymielessä.

  VastaaPoista