tiistai 29. heinäkuuta 2014

Reunakaitaletta vailla + tärkkäyksestä

Valkopohjainen hyrräpeitto on nyt saanut tikkauksensa ja leikkasin ylimääräiset kankaat sen reunoiltakin jo pois.  Nyt se saa jäädä pariksi päiväksi odottamaan reunakaitaletta.  Lupasin avustaa Tilkkulehteä ainakin yhdellä jutulla, joka on vielä keskeneräinen. Huomenna on aineiston jättöpäivä - kiirehtikää siis tilkkuystävät juttujenne kanssa.

Valkoiset tikkaukset eivät juurikaan näy kohtisuoraan otetussa kuvassa.

Tässä kuvassa saa vähän paremman näkymän tikkauksiin. Tämä ei siis ole "puhkitikattu" tilkkutyö vaan "hypertikattu". Tämä on ensimmäinen peitto, jonka olen kokonaan tikannut muulla tavalla kuin pelkällä suoralla tikkauksella.  Itsevarmuus kasvoi työn myötä. Tässä vaiheessa peiton korkeus on 197 cm ja leveys 147 cm. Jokunen sentti hävisi tikkauksiin.  Jätin peiton vähän turhan pieneksi, kun pelkäsin liikaa että isompi olisi vaikea tikata koneellani.

Käytin aivan tavallista tikkausjalkaa. Vaikka BSR eli tikinpituuden säätöjalka tekee tasaisempaa jälkeä, niin se on mielestäni äänekkäämpi. 

Kiitoksia kommenteistanne edelliseen postaukseen. Kun tikkaa vapaasti, ei kukaan toinen voi sanoa, että "uups, tikkasit liian kaukana merkkiviivasta". Kun käyttää pohjakankaan väristä lankaa, eivät vaihtelevat pistonpituudet pistä silmään.  En tunne tarkkuuteni olevan sitä luokkaa, että voisin tikata piirroksen mukaan samankokoisia vierekkäisiä kuvioita. Mutta olen onnellinen siitä, missä pisteessä tikkaustaitoni on tällä hetkellä.  Kauas olen tullut 90-luvun ensimmäisistä harjoituksista.

Tärkkäyksestä
Peiton taustakankaan tärkkäsin spray-tärkillä kahteen kertaan.  Tärkkäys kovetti taustakankaan ja teki siitä aavistuksen verran liukkaamman.  Taustakankaaseen ei tullur tikatessa vekkejä, vaan se pysyi suorana!  Ison työn liikuttaminen kotiompelukoneen pienessä aukossa on aina vaikeaa, kun työn pitää olla samanaikaisesti rutattuna ja suorana.

Silitysraudan pohja likaantui tärkistä ja huomasin vasta päällistä silittäessäni että päälliseen tuli ruskeaa töhnää.  Tärkin käyttämisen jälkeen kannattaa siis puhdistaa silitysrauda pohja kunnolla, ennenkuin sitä käyttää arvokohteeseen. On peitossa muutama veritahrakin hakaneulojen käsittelystä :(

Sen verran raskasta peiton liikuttaminen kuitenkin oli, että Surpreme Slider-alusta repesi käyttökelvottomaan kuntoon.
Tämä vaaleanpunainen puoli on ompelutasoon tarttuva taustapuoli. Liukas etupuoli on valkoinen. Onneksi minulla oli jo uusi hankittuna ja saatoin jatkaa ompelemista.  Alustaan syntyi ompeluaukon viereen repeämä taannoin, kun nostin alustaa ja neula oli paljaana ilman jalan antamaa suojaa.

7 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä kerta kaikkiaan upea! Taitosi on tosiaan karttunut, ja voit olla ylpeä tuloksista. Moni kysyy, onko jotain vinkkejä siihen, miten tikkaaminen sujuisi paremmin - en minä siihen ainakaan muuta "oikotietä" tiedä kuin harjoittelu, harjoittelu, harjoittelu.
  Tuo tärkkiasia minua edelleen ihmetyttää, kun itselläni ei ole ollut tuollaisia ongelmia. Annan aina tärkin imeytyä hetken kankaaseen ennen kuin alan silittää.
  Minulla on vastaava liukualusta, ainoastaan eri merkkinen. Siinä tuo aukko on paljon isompi ja suorakaiteen muotoinen. Se takertui minulla kerran paininjalan taakse ja jouduin suurentamaan aukkoa vielä pari milliä.

  VastaaPoista
 2. Kertakaikkiaan upeaa jälkeä, menee aivan sananattomaksi, osaisipa joskus tehdä näin hienoa jälkeä omalla koneella!
  Aivan mahtava peitto!

  VastaaPoista
 3. Työsi on kyllä kauneimpia näkemiäni töitä:) Aivan ihastuttava!

  VastaaPoista
 4. Kaunis! Hienosti hypertikattu ja ns. harjoittelusi on tuottanut loistotuloksen.

  VastaaPoista
 5. Aivan ihanat tikkaukset. Tuo kuviomuutos on niin sopiva tähän ja korostaa vaaleaa peittoa tosi upeesti.

  VastaaPoista
 6. Peitto on niin kaunis! Taitavat, runsaat tikkaukset, mutta kokonaisuus on hillitty. Voit onnitella itseäsi hienosta työstä!

  VastaaPoista
 7. Niin kaunis peitto ja hienot tikkaukset! Täytyy vain ihailla taitojasi!

  VastaaPoista