torstai 20. helmikuuta 2014

Lättähattu

Lintulautojen lättähattu eli sinitiainen näyttää vapaasti kirjottuna tällaiselta.
Tein tämän tänään, kun odottelin toiseen työhön tarvitsemani kangaspalan kuivumista.  Olen tehnyt samasta tiaisesta liimaharsoapplikaatioita tuplakoossa.  Kokeilin ommella Nancy Princen TQS:ssä antaman ohjeen mukaan.  Toistaiseksi se ei tuntunut mukavalta. Sillä tyylillä tulee hyvää jälkeä, mutta käteni pitää enemmän ylös-alas ompelemisesta kuin sivuttaissuuntaisesta liikuttamisesta.  Tukimateriaalina käytin nyt paksua tearaway'tä.  Se on tosi jämäkkää tavaraa kuten olen jo raportoinut kirjoessani ympyröitä koneella. 
Ompelulankoina käytin nyt pääsääntöisesti Madeiran raionisia kirjontalankoja.  Löysin monta sinitiaiseen sopivaa värivaihtoehtoa laatikostani.  Ompelin välillä kahdella ja välillä yhdellä langalla.  Kun ei ollut kahta harmaata käytin puuvillalankaa toisena.  Se ei oikein toiminut, kun liukas kirjontalanka juoksee paljon sutjakammin kuin karheampi puuvillalanka.  Syntyi bukleemaisia lenkkejä. 


Punatulkku ei tykännyt konepesusta.  Yritin ensin liottaa vesiliukoisen tukimateriaalin huuhtelemalla työn.  Tälläkään kertaa oikotie ei onnistunut ja jouduin pesemään työn koneessa, jotta kova aine ymmärsi häipyä. Vaikka punatulkun kangas oli pestyä, muuttui sen muoto pesussa.  Ilmeisesti jotkut käyttämistäni langoista kutistuivat.  Langoista suurin osa oli puhtaita puuvillalankoja.

Kankaiden pesemisestä
Sain osaksi ihmettelyä, kun en pese kaikkia kankaitani heti kun tuon ne kotiin.  Etenkin valkoisia kankaita ostan pakan kerrallaan.  En ole keksinyt miten pakan saisi koneeseen ja kuivaksi ;D.  En halua pätkiä kankaita ennen, kuin tiedän, miten sitä käytän.  Kun on käyttösuunnitelma leikkaan sopivan pätkän ja pesen sen.  En ole myöskään koskaan siksakilla käsitellyt kankaiden reunoja ennen pesua.  Reunoista purkeaa vähän kudetta, mutta sen kanssa voi elää ja sehän leikkaantuu palan alusta pois, kun otan siitä kaitaleen tai kaksi.
Pestyn ja kuivatun kankaan kierrän tilkkutyöviivottimen ympärille ja se siliää siinä suurimmista rypyistä.  Rispaantuneet langat päätyvät rullan sisään ja säilyvät siellä kun leikkaan vapaasta päästä työtä varten. Silitän kankaan vasta kun käytän sitä.  Tuliko todistetuksi, että olen sittenkin boheemi tilkkuilija?

Blogissa vierailijoita
Blogin tilastoista näen, että Tilkkulehden juttujeni jälkeen on ollut tavallista vilkkaampaa.  Tulkitsen oikeiksi ihmisten käynneiksi vain Suomesta tulleet vierailut.  Kun käytte blogissani, niin jättäkää kommentteja, olkaa niin ystävällisiä. Anonyymit kommentit ovat sallittuja tällä hetkellä.  Kun kommentoitte, olisi kivaa, jos laittaisitte nimen/nimimerkin kommentin loppuun.  Toivottavasti hyvät vierailijat olette löytäneet vinkkieni avulla internetin valtaisan tilkkutyöohjemaailman.  Tulkaa ihmeessä toistekin ja käykää muidenkin tilkkutyöblogeja katsomassa.


10 kommenttia:

 1. Kaunis lättähattu, olet sinä taitava näissä!
  Mielestäni kun ostaa pakallisen kangasta ei voikaan pestä, kun vasta sitten kun sitä käyttää, tekisin itse varmasti samalla lailla, en myöskään siksakkaa kankaan reunoja, vaan leikkaan rispaantuneet langat pois pesun jälkeen ja laitan tupot jopa vielä tallelle tulevaa en vielä tiedä mitä varten!

  VastaaPoista
 2. Miksi pitäisi siksakata kankaiden reunat? Langathan voi leikata pois silityksen yhteydessä. No, pesun jälkeen tosin niitä langanpätkiä löytyy vähän aikaa sieltä sun täältä:)
  Juttusi on luettu Tilkkulehdestä ja oppia otettu;)

  VastaaPoista
 3. Kuule sinä kaikkien boheemien tilkkuilijoiden äiti, minunkin nurkissa pyörii aika paljonkin pesemättömiä kankaita. Ja se johtuu vain laiskuudesta. Mielenkiinnolla luin juttusi lehdestä. Hyviä osoitevinkkejä joissa kannattaa käydä. Varoistuksena voisi mainita, että niihin syövereihin voi myös hukkua tuntikausiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varoitus tulee nyt tässä: Netistä löytyvät tilkkutyövideot voivat aiheuttaa addiktiota ja tuhota kaiken ompeluaikasi.

   Poista
 4. Olen "oikea" kävijä ulkomaisesta osoitteesta ja innokas lintujuttujesi ihalija. Uudet tipuset on oikein onnistuneita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun käyt blogissani. On joitakin maita, kuten Yhdysvallat, joista pommitetaan ihan älyttömästi ja joita visiittejä ei esimerkiksi Analytics pidä oikeina visiitteinä.

   Poista
 5. Komea on sinitiaisesi. Mukavaa että näen niitä blogissasi, koska jostakin syystä niitä ei näy lintulaudallani. Vastaavasti tänä talvena olen saanut koko kylän punatulkut pihalleni ja niitähän on kiva katsella.
  Kyllähän sitä on aikaa kulunut netissä videoita ja blogeja katsellessa ja ompelut ovat jääneet aikomuksiksi.

  VastaaPoista
 6. Upea tintti! Punatulkkusi on ollut ruoka-aikaan lintulaudalla, minusta se on hyvä, vaikka onkin pyöristynyt.

  VastaaPoista
 7. Ei voi kun hämmästellen ihailla näitä taitojasi. Linnut syntyy niin upeina, olkoon materiaali sitten mitä vaan. Nämä vapaatikkausmaalaukset on aina ollut mieleeni. Katselin amerikkalaisen Richard Boxin töitä ja ostin kirjankin. Samoin joskus olet ostanut Allison Holtin kirjat. Taitoni vaan eivät riitä näihin, mutta ihailen.

  VastaaPoista
 8. tykkään linnuista ihan hirveesti

  VastaaPoista