torstai 28. marraskuuta 2013

Uusia ympyröitä

Ompelin / kirjoin kolme ympyräblokkia lisää.  Homma on helppoa ympyräharpin avulla.
Lankoina käytin taas kaikenlaisia, mitä löytyy.  Yritän edelleen kuluttaa puolanloppuja pois tilaa viemästä.  Jotkut keinokuitulangat kiiltävät hienosti.  Blokkeja on nyt 7 kpl.  Niistä ei vielä ainakaan peittoa saa. Noista kolmesta blokista tuli nyt kuvassa aika hassun naaman näköinen, jossa on silmät ja suu pyöreänä:)

Ompeleiden valinta oli välillä vaikeaa. Yritän käyttää mahdollisimman monta erilaista kuviota.  Olen huomannut että kuvioilla on kolme erilaista ilmentymistapaa 1) mallikortilla esitetty kuvio 2) koneen näytöllä näkyvä kuvio ja lopuksi 3) ommeltu kuvio.  Viimeinen vaihtoehto on se mitä tavoittelen, mutta aika usein se on kovin erilainen sitä esittävistä kuvista.

Ommelkortit
Niinpä lähdin ottamaan selvää, mitä ompeleita koneessani on.  Mallikortilla on 180 erilaista ommelta mielivaltaisessa järjestyksessä.  Tai siis ovathan ne numerojärjestyksessä ja hyötypistot ja napinlävet ovat peräkkäin.  Kaikki muu on sitten umpimähkäistä.  Manuaalin mukaan ne eivät myöskään täsmää rinnakkaismalleihin.  Logiikkaa en ole keksinyt.  Kesken leveiden koristeiden on mm. kapean kapea siksak, joka esiintyy jo hyötyompeleiden joukossa.  Onneksi osa kuvioita on ommeltuna huomattavasti upeamman näköisiä kuin mallikortilla ja näytöllä.
Olen nyt ommellut kuusi sarjaa ommelmalleja koetilkuille.  Napinläpiä en viitsinyt ommella.  Jos jossain elämänvaiheessa aion ommella napinläven, niin teen kokeiluni silloin.  Kahdella edellisellä ompelukoneellani en ommellut yhtään napinläpeä, joten saattaa mennä vuosia ennen kuin tehtävä tulee vastaan.  Ompelin ompeleen ensin koneen tarjoamalla oletusarvolla.  Sitten muuttelin pistonpituutta ja leveyttä.  Suurimmassa osassa ompeleita oletusarvot ovat aivan passelit, mikä on todella hieno juttu.  Näitä koeompeleita tehdessä käytin aika monta rullaa tyhjäksi.  Tässä kun ei ole väliä, vaikka kesken ompeleen joutuisin vaihtamaan toisen ylälangan loppuneen tilalle.

Jokaisen ompeleen alkuun merkitsin ompeleen numeron ja sen vasemmalle puolelle käyttämäni piston pituudet ja leveydet.  

Joo, melkoisen mekaanista hommaa.  Mutta uskon noista malleista olevan apua vastaisuudessa.  Ja tutustunhan koneeseeni todella hyvin.  Koetilkkujen taustalla on silitettävä tukimateriaali.  Silitettävä materiaali saa jäädä tukemaan näitä ommelkortteja.  Todennäköisesti kiinnitän aina kaksi korttia yhteen selätysten ja kokoan kirjaksi.

Annoin sisarelleni kopion kirjoittamastani vapaan konetikkauksen ohjeesta.  Hänkin joutui kaivamaan koneensa manuaalin  esille, että löysi mistä alasyöttäjän saa lasketuksi pois päältä.  Hän on kuitenkin tehnyt valtavasti vaatteita ompelukoneellaan ja osaa ne niksit. Kuinka moni meistä todella tuntee ompelukoneensa ominaisuudet laidasta laitaan?

Työväenopisto jäi 1,5 kuukauden talvilomalle.  Vaikka olen tehnyt niitä näitä enkä opettajan määräämiä töitä, niin on ollut hienoa kun voi kyselle osaavalta opelta neuvoja ja ratkaisuehdotuksia.


7 kommenttia:

 1. Ympyrät ovat upeita - tavalliselta vaikuttavat langatkin voivat yllättää koristetikkauksissa!

  VastaaPoista
 2. Kotitehtävä kiltalaisille: käy läpi koneesi koriteompeleet ja tuo ompelulappu kiltailtaan muidenkin ihasteltavaksi.

  VastaaPoista
 3. Oikein hyvä välillä muistuttaa oman koneen opiskelusta! Itselläni on viimeisin kone ollut vajaa 2,5 vuotta, yhtään napinläpeä en ole minäkään tehnyt. Aluksi ompelin koneen 104:stä ompeleesta osan epämääräisille tilkuille. Tarvetta olisi kunnollisille, mielellään valkoiselle kankaalle ommelluille A4-kokoisille tilkuille, jotka voisi laittaa muovitaskuun kansioon. Sen olen huomannut harmikseni tilkkutöihin kuviotikkausta tehdessäni, jos on vähänkin paksumpi sauma, kuvio menee sekaisin kun tikin pituus lyhenee.
  Kiitos aikaisemmistakin ohjeistasi, aion vielä joskus harjoitella vapaata tikkausta, FinnQuilt-lehdessä oli sinulta niin hyvät ohjeet.
  AnjaK Päijät-Hämeestä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentista. Vapaa tikkaus on niin kivaa, että harjoittelu kannattaa aloittaa heti.

   Poista
 4. Hienot ympyrät, varsinkin se ylärivin oikealla puolella oleva, siinä on "mun" värit ja tyylikkäät ompeleet. Napinläpi on nykyajan ompelukoneilla erittäin helppo tehdä, ei tarvi muuta kun pistää nappi paininjalassa olevaan "koloon", vetää sensorivipu alas ja ei kun kaasua ;)
  Kiva että viitsit ja jaksat tehdä juttuja Tilkkulehteen, kiitos siitä!!!!
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Kauniit kasvot vaikkakin hieman hämmästynyt ilme. Mitähän noista tulee? Ainakin ovat hyvin, hyvin hienoja. Juu, napinläpien tekeminen on helppoa. Varmasti helpompaa kuin noiden ympyröiden.

  VastaaPoista
 6. Kauniita ympyröitä ja tuli näitä katsellessa mieleen, että noista voisi tehdä vaikka peiton jos tekisi valmiit blogit ja kiinnittäisi nauhatekniikalla toisiinsa.
  Mullakin on tämä uusin kone reilu kolmevuotta vanha ja en ole sillä tehnyt yhtäkään napinläpeä, mutta vanhalla koneella tein napinläpiä vaikka kuinka paljon ja helppoa oli, pani vain paininjalan ja napin paikoilleen ja vivun alas ja eikun ompelemaan, kone tekee sen napinläven alusta loppuun! Helppoa kun mikä!
  Tälläisen koristeompele blogit pitäisi kyllä itsekin tehdä ja olen jotain silloin tehnytkin kun koneen ostin, mutta missä lienevät...
  Tilkkulehdessä olevista hyvistä ja selkeistä ohjeista kiitos!

  VastaaPoista