tiistai 19. marraskuuta 2013

Sydän ja renkaita

Taas iski tarve tikata, mutta ei ollut sopivaa kohdetta.  Isomman kohteen suunnittelu olisi kestänyt liian kauan, niinpä otin kaapista vaihteeksi mustan kangaspalan ja leikkasin siitä tikkaamiseen sopivat palat.  Edessä ja takana on samaa kangasta ja välissä valkoinen puuvillavanu.
Piirsin paperille sydämen ja leikkasin kahtia ja käytin puoliskoja kaavoina.  Idea sydämeen tuli Sharon Schamberin videoiden katsomisesta (videot ovat katsottavissa 15.12.2013 asti).  Tämä ei ole yhtä täynnä kaikenlaista piperrystä kuin hänen tekemänsä.  Reunat vedin muutamaan kertaan siksakilla.  Nyt ei ollut inspiraatiota kantata työtä.  Mikä tämä kappale on?  Jaa-a, sasse.

Mustasta kangaspalasta riitti vielä neljään ympyräkirjontatilkkuun.  Kulutin taas langanjämiä.  Langan menekkiä on aika vaikeaa arvata enkä siksi saanut tyhjennetyksi rullia siihen tahtiin kuin olisin toivonut.  Langat ovat pääsääntöisesti äidiltäni vaateompeluprojekteista jääneitä lankoja.  Ei mitään huippukirjontalankoja, mutta kivaa jälkeä noillakin saa. 
Kun lankarullassa lukee Made in West Germany, on jo aika käyttää se johonkin. Tällaisessa työssä lanka ei joudu rasitukselle eikä kulumiselle alttiiksi, joten haurastuva lankakin kestää.  Viisaat sanovat, että ompelulangat haurastuvat iän myötä.  En ole huomannus sitä itse ja valikoimissani on 50 vuotta vanhoja rulliakin mm. no 80 aluslankaa, jonka äiti taisi hankkia 50-luvulla.  Hyvin se toimii vieläkin. 
Paloja on nyt neljä.  Mitä niistä tulee, jää nähtäväksi.  Taustalla on vielä jäljellä poisrevittävä kovikekangas siltä varalta, että haluaisin lisätä jotain noihin.  Moni ommelkuvio yllätti iloisesti. Kortilla olevista kuvista on hankala nähdä, millaista jälkeä todella tulee.  Kun ompelee kaksi vaisua kuviota rinnakkain, niiden yhdistelmä onkin näyttävä.  Pääsääntöisesti käytin valmistajan oletusarvoja leveydeksi ja piston pituudeksi, mutta parissa piston pituuden kasvattaminen antoi paremman lopputuloksen.  Ensimmäinen ympyrä on harpin sallima mininimi, sitten lisäsin aina kaksi pykälää seuraavaan ympyrään.

Ympyräharpin nuppi, se peijooni, lähti taas karkuteille eikä suostu tulemaan esille.  Kokeilin piikkiin pinssin nipistettävää taustakappaletta. Halleluja, sehän toimii paljon paremmin kuin alkuperäinen väritön ja karkaileva silikoninuppi.  Se pysyy paikoillaan, vaikka käsi osuisi siihen.


8 kommenttia:

 1. Hyvä vinkki tuo pinssin nuppi! Ja hienoja tikkauksia - tekisi mieli ottaa harppi pitkästä aikaa esille :)

  VastaaPoista
 2. Hienoja tikkauksia ja ympyrätikkauksia, kauniit koristetikkaukset!

  VastaaPoista
 3. Sydän on sydän mutta nuo ympyrät on kyllä herkulliset.

  VastaaPoista
 4. Kauniita tikkauksia. Noista neljästä ympyräisestä tulisi kauniit lasinaluset. Video on varmaan katsottavissa ensi vuoden tammikuuhun asti, eikö niin?

  VastaaPoista
 5. Kivoja tikkauksia, näin ne heti laukun tai pussukan sivuilla:)

  VastaaPoista
 6. Minäkin harjoittelen tikkauksia se on hauskaa puuhaa.

  VastaaPoista
 7. Rinkulat ovat täydellisiä esim kukkaruukkujen alle, mutta taitavat olla liian hienoja. Sidän on ihana.

  VastaaPoista
 8. Ai niin, minullakin on tuo ympyräharppi. Kivoja ympyröitä, ja noitahan voi käyttää ihan mihin vaan!

  VastaaPoista