keskiviikko 14. elokuuta 2013

Turistina kotikaupungissa

Viime lauantaina osallistuin sukuseuran retkelle kotikaupungissani Helsingissä. Lähin yhteinen sukulainen sukuseuran jäseniin on syntynyt 1700-luvulla :o  Sain kutsun ja tartuin tilaisuuteen.  Kävimme Suomen kaartin jalanjäljillä. Sukuun on kuulunut muutama kaartilainen ja yhden avioliiton kautta on myös kytkös kaartiin.
Suomen kaarti oli keisarin henkivartiosto ja sen majapaikka oli Kasarmin torin laidalla tuossa keltaisessa talossa ja sen takan olevissa rakennuksissa. Talo pihoineen on puolustusvoimien aluetta eikä sinne voi mennä ilman kutsua.  Edessä näkyvä Kasarmintori oli kaartin harjoituskenttä 1800-luvulla.
Kaartin pihalla on Gornyj Dubnjakin taistelun 1877 muistomerkki, ja siinä lukee taistelussa kaatuneiden nimet.   Keisari vei Kaartin taistelemaan ottomaaneja vastaan. Isäni isosetä oli yksi kaatuneista.  Olen tiennyt muistomerkistä vuosikausia, mutta en ole ennen päässyt sen lähelle.  Muistomerkille jätettiin kukkatervehdys ja lauloimme kaartilaisten laulun "Oi kallis kotimaa".   Bussimatkalla Kaartin hautausmaalle loistava oppaamme osoitteli monia rakennuksia, jotka olivat olleet Suomen Kaartin käytössä. En ollut koskaan tajunnut, miten näkyvä tuo kaarti on ollut 1800-luvulla. Keisari Aleksanterilla on päällään Suomen kaartin univormu kun hänet on kuvattu Senaatin torin keskellä olevaan patsaaseen.
Kaartin hautausmaalla on kaikkien kaartilaisten muistomerkki ja oppaamme vei  taistelussa kaatuneen sukulaisen sisaren haudalle. Sisar oli naimisissa toisen kaartilaisen kanssa.  Lisäksi löysin toisenkin sukulaisen haudan.  Vaikka jouluisin on ollut tapana käydä hautausmaalla, niin tähän nurkkaan en ollut ennen osunut.  Hietaniemen hautausmaa-alue on todella iso.
Kävimme myös Senaatintorin maisemissa.  Säätytalon kultaukset loistivat auringossa.
Museoratikka oli liikenteessä, kun sää oli hyvin lämmin niin matkustajat tarkenivat. Räntäsateella kyyti ei varmaan olisi hauska.
Kävimme vielä Santahaminassakin. Enpä ollut sielläkään aiemmin käynyt.  Matkailu avartaa, vaikkei kotikaupunkiaan kauempana kävisi.  Olipa mahtava retki ja kivoja ihmisiä.

Suomenlinna
Joku viikko aiemmin kävin Suomenlinnassa.
Ehrensvärdin muistomerkki on Ruotsin vallan ajalta, mutta kaartilaisten muistomerkissä oleva kypärä on selvä toisinto tästä kypärästä.
Suomenlinnan lautalta sain otetuksi tämän postikorttimaisen kuvan Tuomiokirkosta ja kauppatorista. Sanokaa, mitä sanotte, mutta Helsinki on kaunis.

Purjelaivat
Helsingissä järjestettiin isojen purjelaivojen purjehdus.  Tosin purjeita ei juuri näkynyt eivätkä kaikki laivat olleet isoja etenkin verrattuna Tallinnan lauttaan, joka asustelee samassa satamassa.
Pettymyksekseni paatit eivät nostaneet purjeita vaan purjehtivat moottorivoimalla. Taustalla näkyy Suomenlinnan kirkon torni / majakka.

Tässä kootut selitykset, miksi ei ole uusia tilkkutöitä esiteltäväksi.

5 kommenttia:

 1. Hyvä selitys, kelpaa:) Varmasti on ollut mielenkiintoinen retki. Kiitos kauniista kuvista ja tarinasta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä historiallisesta matkasta kotikaupungissamme. Lisätään vielä, että Suomenlinnan kirkko oli alunperin ortodoksinen kirkko, mutta muutettiin luterilaiseksi Suomen itsenäisyyden myötä. Kirkko on Suomen ainoa kirkko, johon on rakennettu majakka. Majakoita on kaksi, joihin on myöhemmin rakennettu kirkko.

  VastaaPoista
 3. Hienot kuvat! Mielenkiintoista oli lukea tätä.

  VastaaPoista
 4. Varmasti oli mielenkiintoinen retki oman suvun historiaan. Hienoja kuvia!

  VastaaPoista
 5. Mukava ja kiinnostava juttu retkestäsi. Monta kertaa mielenkiintoiset kohteet löytyvät melkein oman oven takaa tai suvun jalanjäljistä.

  VastaaPoista