tiistai 15. tammikuuta 2013

Viuhkoja ympyräharpilla

Työväenopiston kurssilla aloitetaan kassin teko viuhkanmallisista blokeista.  Tekniikkaan kuuluu tehdä freezer paperista kaava, jonka mukaan sitten leikataan viuhkat.  Heti kun näin mallin, niin minulla leikkasi.  Työhän suorastaan huutaa ympyräharpin käyttöä.

Niinpä rupesin itsekseni kokeilemaan.  Valitsin mustan taustakankaan ja otin esiin kaikki mustapohjaiset kankaat, niitä olikin toistakymmentä erilaista. Tästä paisley-kankaasta oli valmiina sopivanlevyistä kaitaletta.  Kun olin ommellut ensimmäisen ympyrän, pistin muut kankaat kaappiin. Tämä on täysosuma kassiin.  Jokaisesta palasta tulee yksilöllinen, koska kuvio on niin laaja.

Ensin ompelin käyttäen paksua pois revittävää (tear away) tukimateriaalia. Se ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta ja sitten otin silittämällä kiinnitettävää tukimateriaalia.  Silitin sen kuviokankaan taakse, jotta se jäisi kerrosten väliin lopputuloksessa.  Varastoistani löytyi vain valkoista.  Tämäkään ei tuntunut ihaanteelliselta ratkaisulta.  Vaikuttaa siltä, että paras tapa käyttää tukimateriaalia olisi käyttää mustaa tai tumman harmaata materiaalia, jonka silittäisin mustan kankaan taustapuolelle.  Tästähän tulee kassi, jolloin tukimateriaalia ei voi olla liikaa.  Tumma tukimateriaali tekisi mustasta puuvillakankaasta läpinäkymättömän.


Prosessi menee siis niin, että leikkaan samankokoiset neliöt kaikista materiaaleista, silitän tukimateriaalin kankaaseen ja laitan neliöt päällekkiäin. Merkitsen palan keskikohdan ja pistän sen harpin piikkiin.  Asetin harpin piikin 4 cm päähän neulasta ja tikkasin suoralla tikillä.  Sitten tikkasin toisen isomman ympyrän jälleen suoralla tikillä.  Leikkasin viuhkaan kuulumattoman kankaan isomman ympyrän ulkopuolelta ja pienemmän ympyrän sisäpuolelta käyttäen kaarevateräisiä saksia.
Sitten ompelin 4 mm leveillä laakapistoilla (tiheys 0,5 mm) suoran ompeleen päälle peittäen paisley-kankaan reunat.  Koska ympyräharpissa on pykälät, asettuu ommel peittämään reunan.  Lopuksi leikkasin palan neljäksi neliöksi, joihin jokaiseen muodostui viuhkakuvio.

Ostin eilen Eurokankaasta ruudullista kaavapaperia.  Se on arkkeina lituskassa pakkauksessa.  Tässä kaavapaperissa on ruudut sentin välein.  Vaikuttaa ihan hyvältä tarpeeseeni.  Odottelen vielä Amazonilta tilaamiani tikkauskirjoja ja sitten pääsen toivon mukaan varisten tikkausten pariin.

8 kommenttia:

 1. Oot viksu! Tuo isokuvioisen kankaan käyttö tähän on vielä viksumpaa. Taidanpa matkia sinua tässä hommassa.

  VastaaPoista
 2. Vau! Hieno oivallus! Kankaat pelittävät loistavasi yhteen ja paisley toimii todella hyvin.

  VastaaPoista
 3. Samaa olen miettinyt, mutten vielä kokeillut - näköjään toimii! Voisiko tuossa kohteessa vaateompelussa käytettävä, kiinni silitettävä tukikangas olla sopiva tukimateriaali? Sitähän on harmaana ja mustana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaateompelun kiinnisilitettävä kuitukankainen tukimateriaali on hyvä. Tummaa sellaista kaipaan nyt. Puuvillainen tukikangas, joka silitetään kiinni, joustaa aivan liikaa eikä toimi.

   Poista
 4. Hyvä oivallus ja käyttökelpoinen! Samalla teolla tulee neljä blokkia, tuo harppi on kyllä tosi hyvä työväline ompelukoneessa.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Olin nettiostoksilla ja huomasin, että Hyvinkään Kangastukku myy mustaa, kuitukankaista tukikangasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Hannele. Täytyypä vilkaista mitä muuta mielenkiintoista sieltä löytyisi.

   Poista
 6. Hyvä oivallus! Tulossa on upea kassi. Hhieno sattuma, että olet juuri tehnyt useita kokeiluja ja töitä tuon harpin kanssa ja nyt se pääsi jälleen hommiin.

  VastaaPoista