sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Tikkauksia

Varistyö odottaa loppuunviemistä.  Se vaatii kunnon tikkaukset, joten aloitin tikkausharjoitukset. En ole kesän jälkeen tikannut oikeastaan mitään.  Tein nipun kerrostilkkuja harjoituksia varten. Tilkkujen koko on 20 cm x 20 cm ja piirsin niihin liidulla 15 cm x 15 cm alueet tikkausta varten. Vanuna on 100 % puuvillavanu, josta tulee aika litteä jälki, mutta on helppo ommella.

Aloitin tikkaamisen paisley-mallista.  Olen aivan heikkona paisley-kankaisiin ja paisley-tikkauksiin.
Ompelulankana on Aurifilin valkoinen puuvillalanka sekä ylä- että alalankana.  Tätä oli ihanaa tikata ja kaikki sujui hienosti.
Seuraavaksi valitsin vähemmän tiheän lenkkimallin.  Se saattaisi sopia varisten sekaan hyvin.
Jo pitkän aikaa olen ajatellut harjoitella tekemään ruutuja, joissa ruudut täytetään edestakaisilla ompeleilla vuoronperään vaaka- ja pystysuuntaisina.  Piirsin liidulla apuruudukon, jotta saisin ompeleet pysymään samankokoisina. 
Jälki voisi olla tasaisempaakin, mutta apuruudukko auttoi selvästi.  Aivan suoraan tikkaaminen vapaalla konetikkauksella vaatii harjoittelua.

Lehtikuvio muistuttaa paisleytä.  Tätä ommellessa loppui aluslanka. Aluslangan vaihtamisen jälken syntyi yllättäviä langankireysongelmia, vaikka käytin lankaa aivan samalta rullalta.  Kun olin kolme kertaa langoittanut konee uudelleen, sain vihdoin homman rokkaamaan.
Yleensä teen harjoitustilkut epämääräisen kokoisina, mutta nyt ajattelen kokoavani jotain parhaista harjoitustilkuista. Ehkä teen uuden hupun ompelukoneelle. Nykyinenkin huppu on koottu tikkauskoetilkuista ja sen tyyli on aika boheemi.


6 kommenttia:

 1. Kivoja tikkauksia kaikki, tuo ruutukuvioinenkin näyttää tosi hyvältä samoin kuin ylimmäinen paisley-kuvioinenkin.

  VastaaPoista
 2. Tykkään noista kaikista ja se suoraommel vapaatikkauksena on kyllä vaikeeta, kokeiltu on.
  Mitenhän näistä vapaatikkauksista saisi selville sen millä nopeudella niitä pitäisi tikkailla että jälki olisi noin mestarillista. Ompelukoneissa pitäisi ehdottomasti olla nopeusmittari!!!

  VastaaPoista
 3. Hienoja ovat kaikki, eniten pidän lehdistä ja paisleystä. Ja totta tosiaan: suoraan tikkaaminen vapaalla tyylillä on kaikkein haasteellisinta, kartan sitä edelleenkin näkyvissä paikoissa - mutta jo tuo tikkausalueen reunojen rajaaminenkin on hyvää harjoitusta siihen :) Ja oikea nopeuskin löytyy harjoittelun kautta, itselläni oli aluksi vaikeutena se, että liikutin kangasta liian nopeasti koneen vauhtiin nähden. Mielestäni tähän pätee pitkälle samat säännöt kuin autolla ajoonkin: ihan hitaasti matelemalla on loppujen lopuksi aika vaikeaa edetä haluttuun suuntaan, varsinkin jos katse on kiinnittyneenä ihan auton nokan eteen... :) Vauhdin pitää olla sellainen, että tuntee vielä hallitsevansa matkantekoa eikä tarvitse tehdä paniikkiliikkeitä. Ja kilometrien myötä nopeuskin kasvaa. Vielä jos malttaa käyttää karttaa (piirtää kuviota ensin paperille), reitti perille löytyy helpommin!

  VastaaPoista
 4. Hienoja tikkauksia. Hyvä idea hyödyntää kokeilutkin, etenkin kun ovat noin kauniita.

  VastaaPoista
 5. alimmaisesta mää tykkään eniten! heips, ei muuta! :)

  VastaaPoista