tiistai 20. marraskuuta 2012

Tilkkutöiden tutkailua taas

Vietin tänään aamupäiväni Eija E:n kanssa tietokoneeni ääressä tutkien European Art Quilts VII kokoelman töitä.  Olga Prins-Lukowski oli jälleen kerran lähettänyt Eijalle CD-levyllä kuvat kokoelman töistä.  Näyttelyn luettelon Eija oli hankkinut jo lokakuussa matkallaan ja nähnyt samalla työt.  On tosi hauskaa tutkia töitä suurentamalla ne tietokoneeni 27-tuumaiselle näytölle ja ihmetellä parityönä, miten työt on tehty.   Näyttelyyn oli ilmoitettu 141 työtä ja valittiin 44 työtä.  Valitut työt olivat tänä vuonna kovin tummasävyisiä. On vaikeaa tietää, onko kyseessä trendi vai oliko jury vaan tykästynyt tummiin töihin.  Töiden tekijät olivat eri puolilta Eurooppaa. Ainoana suomalaisena oli mukana Marita Lappalaisen työ.

Tilkkulehti tuli tänään.  Siinä on Eijan ja minun yhdessä toimittama kahden aukeaman juttu.  Muitakin värikkäitä tilkkutöiden kuvia löytyy lehdestä  Siksi ihmettelimme molemmat lehden kansikuvavalintaa, jonka tekstiili (ei varsinainen tilkkutyö) on Tilkkuyhdistyksen jäsenen tekemä ja toisen kuvaama ja kolmannen valinta kanneksi.
Tunnustan, että vaikka itse kierrätän lähes kaikkea, en todellakaan pysty näkemään mitään viehättävää, mielenkiintoista tai kaunista kannen nuhjuisessa kuvassa, joka on osa jotain kierrätysmateriaalityötä, jota ei lehdessä esitellä kokonaisuutena.  Jos vanhoille pitseille haluaa osoittaa kunnioitusta, pitäisi ne edes vaivautua silittämään :(  Käytän jatkuvasti kangasnenäliinoja ja levitän auki ja silitän aina niiden pitsitkin.  Nolottaa se väärä kuva, jonka ihmiset saavat hienosta tilkkutyöharrastuksesta, tuon kansikuvan pohjalta. Suomessa tehdään paljon upeita tilkkutöitä. Esimerkiksi ne peitot, jotka lähetimme Japanin tsunamin uhreille, olivat toinen toistaan kauniimpia ja hyvää kansainvälistä tilkkutyötasoa.15 kommenttia:

 1. Perinteisen tilkkutyön arvostajana minäkin ihmettelen nykyisen tilkkutaiteen suuntaa. No toisaalta on hyvä kun rajoja kokeillaan ja saadaan aikaan keskustelua.

  Soile

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lehden kansikuvassa oleva rätti ei ole tilkkutaidetta vaan kierrätystekstiili.

   Poista
 2. Voi elämän kevät, mikä kansikuva. Lehden tekijänä pidän ajatuksesta, että kansikuva antaa osviittaa sisällä odotteleviin juttuihin. Siksi ihmettelen, mikseivät jäsenten tekemät TILKKUtyöt sovi TILKKUlehden kanteen. Vai onko tässä pyritty LAAJENTAMAAN tilkkutyöhorisonttia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kansikuvatyö on jäsenen tekemä ja toisen jäsenen kuvaama :(

   Poista
 3. Kiva lukea että muutkin ihmettelevät samoja asioita mitä olen itsekin pitkään pohdiskellut:) En vaan ole arvannut suutani aukaista kun olen kuvitellut olevani ainoa niin ajatteleva:)

  VastaaPoista
 4. Täällä yksi toisin-(vai samoin?)ajattelija lisää. Tuo silittämättömyysa pisti todella silmään. Ajattelen, että laadukkaalla työllä lisäämme harrastuksemme arvostusta. Etsimällä etsin kuvaa koko työstä, koska palasen perusteella ei kuitenkaan voi koko työtä arvioida. Kun kerran suuni aukaisin, niin jatkan: aloittelevana tilkkuilijana kaipasin (ja kaipaan) lehteen perustilkkutöitä. Tutkiessani upeita ja taidolla tehtyjä tekstiilitaideteoksia, ja yhtään niitä väheksymättä ajattelin vain, että tällainen ei ole minua varten. Tiedän aivan liian vähän alueesta, ja on hienoa, että tilkkuilun alle mahtuu kaikenlaista, mutta ihan peruskaurakin on melko hyvää tilkkuilijan ravintoa. Saankohan potkut koko yhdistyksestä tämän purkauksien seurauksena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin puheenjohtajalle ja lehden toimittajalle sähköpostilla palautteen tuosta kannesta ja kerroin että olen kirjoittanut siitä täällä blogissani. Toivottavasti käyvät lukemassa kommentit.

   Poista
 5. Minusta on hienoa päästä lehden avulla tutustumaan näyttelyihin, mutta toivoisin myös ihan perusjuttuja. Yhdyn Tiinatein kommenttiin. Tämän lehden anti oli mekein siinä kun katseli kuvat.

  Pitäisiköhön uskaltaa tehdä juttu vaikka omasta tilkkualan yrityksestäni ;) Ups and downs

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla viimeisimmästä lehdestä. Toivoisin tunnetta WAU, kun lehti tulee, mutta useinmiten se on PLÄÄH sisältäen sivukaupalla erilaisia lomakkeita ja kiltatietoja. Tälle me emme taida mitään mahtaa.

   Soile varaudu siihen, että mitään juttua et voi yrityksestäsi tai itsestäsi tehdä, ellet maksa ilmoitusten muodossa. Näin minua kohdeltiin muutama vuosi sitten, uutena tilkkuyrittäjänä. Olen ollut huomaavinani, että vain mainostajilla on oikeus markkinoida itseään ja tuotteitaan yhdistyksemme lehdessä.

   Lehteä toki teemme yhdessä, mutta lehteä kurssilaisille esitellssäni monasti itsekin ihmetteln, että onko tilkkuilu tosiaankin näin tylsää kuin lehtemme antaa ymmärtää. En ihmettele yhtään, että jäsenmäärämme on laskussa. Jotain tarttis tehrä... jossakin, ehkä myös täällä ;-)

   terkuin paula

   Poista
 6. Soile, tee vain juttu!
  Olen lukenut lehteä vain vuoden, enkä osaa pitkästä linjasta sanoa oikein mitään, mutta toivoisin, että yhdistys lehden kautta toisi esiin myös tavallisen erityisiä (tai erityisen tavallisia) tilkkuilijoita ja heidän töitään sekä huomioisi kaikkien jäsenten tarpeet. Jos tämän lehden perusteella olisi pitänyt päättää, alanko harrastaa tilkkutöitä, niin en olisi aloittanut. Eikä se johdu siitä, etten arvostaisi esiteltyjä töitä, vaan siitä, että kuva tilkkuharrastuksesta välittyy mielestäni liian kapeana, uskallanko sanoa, jopa elitistisenä. En pysty sanomaan, minkälaisia töitä suurin osa tilkkuilijoista tekee, mutta en oikein jaksa uskoa, että esim. viimeisimmän lehden kuvat edustavat koko suuren tilkkuilijajoukon linjaa. Onko lehden linja "kaikille jotakin" vai vain tietyn tilkkugenren huiput näkyviin, tällä voidaan mielestäni aika pitkälle ohjailla/rajata myös harrastuksen leviämistä. On tärkeää, että on tavoitteita ja että esim. kilpailuissa menestytään, mutta kaikista ei tule maailmanmestareita, eivätkä kaikki edes halua sille paikalle, mutta myös heidän tapansa harrastaa ja osallistua tulee hyväksyä sekä antaa sille kuuluva arvo. Kaikille löytyy varmasti tilaa, sillä maailmaan mahtuu.
  Huh, tuli ihan hiki.
  Kiitokset Kvilttaajalle, että otit asian esille.

  VastaaPoista
 7. Palaan vielä tähän, koska olen nyt katsonut lehden läpi. Lehden saisi paremmaksi kun tosiaan tasoittaisi juttuvalikoiman harrastajien tyyppien mukaan, jokaiselle vähän jotain. Olisi aivan vasta-alkajalle jotain, sitten edistyneemmälle jne. Erilaisia juttuja. Tekstejä voisi myös toimittaa, esim lisätä väliotsikoita.

  Mies ehdotti, että vertailisi 5v sitten ilmestynyttä ja uusinta numeroa ja todentaisi, miten asiat ovat kehittyneet, vai ovatko?! Eivät varmaan ole.

  Kaipaisin teräviä, selkeävärisiä kuvia. Välillä koko sivunkin. Kirkkaampia värejä - nyt on aika suneita. Ohjeissa voisi olla piirroksia seassa, ei pelkkiä valokuvia.

  Voi kun päätoimittaja olisi listannut keksimiään tilkkuiluhenkisiä kirosanojen kiertoilmaisuja! Ne olisivat kiinnostaneet.

  Tilkkulehdestä voisi päätellä, ettei Suomessa ole yhtään alle 70-vuotiasta tilkkuharrastajaa. Anteeksi, nyt alkaa mennä haukkumisen puolelle. Lopetan.

  VastaaPoista
 8. Tilkkulehden kanteen toivotaan värikästä, hillittyä, perinteistä ja modernia. Nämä samat asiat ärsyttävät lukijoita palautteeksi asti. Tästä kyseisestä kannesta olen saanut myös useita positiivisia palautteita.
  Lehden kannen valitsen aina siitä materiaalista mitä ko. lehteen on tarjolla. Arkistossani on paljon kuvia näyttelyistä, mutta niitä koskevat eri säännöt kuin uutisointia. Arkistokuvia voin käyttää, jos niistä on työn tekijän kanssa tehty sopimus.

  Tavallisten tilkkuilijoiden haastatteluja olen yrittänyt saada, mutta niissä törmään aina samaan muuriin. Niihin ei uskalleta suostua; muut killassa ovat kateellisia, joku heistä suuttuu/ivailee ym. Liian monet kokevat turhaan olevansa ”vääriä haastateltavia”. Negatiivisia syitä olen kuullut valitettavan paljon.

  Tilkkupäivillä ja lehdessä on lukuisia kertoja pyydetty jäseniä tekemään juttuja kiltojen toiminnasta, näyttelyistä ja henkilöistä. On toivottu ohjeita ja vinkkejä. Syyringiltä onkin tullut kiitettävästi materiaalia, mutta sitä olisi varmaan monella muullakin killalla ja jäsenellä.

  Päätoimittajavuosieni aikana olen jättänyt julkaisematta ainoastaan kaksi toista henkilöä herjannutta tekstiä.
  Lehden tekevät yhdistyksen jäsenet - sinä, minä, me.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija. Ymmärrän nyt, että tuo oli ainoa käytettävissä ollut kuva. Kyllä on aika jäsenten ryhdistäytyä ja toimittaa kunnon materiaalia. Syyrinki ei varmaan aio lopettaa materiaalitoimituksiaan lehdelle.

   Poista
 9. Minusta Tiinatein ja Tilkunviilaajan mielipiteitä kannattaisi miettiä tulevaisuudessa:)

  VastaaPoista
 10. Minusta uusimman Tilkkulehden kansi on vuodenaikaan nähden varsin sopiva. Se on sumuinen, utuisa, lumikelejä odottava.
  Jätän kuvassa olevan tilkkutyön arvostelun sikseen, totean vain että kyllä jäsenlehdessä pitää voida olla töitä laidasta laitaan - kannessakin, taidetilkuista kierrätystilkkuihin - jokaiselle jotakin.
  Siihen olen kiinnittänyt huomiota, että lehden artikkelit ovat paljolti samojen aktiivisten jäsenten harteilla. Jäsenistön olisikin aika aktivoitua ja esitellä enemmän omia töitään.

  Heitänpä tässä nyt blogikävijöille haasteen: ...ota seuraavasta työstäsi kuvia ...anna työllesi nimi ...kerro työn syntyvaiheista tarina. Kuvaile työsi ja tekovaiheet niin tarkkaan että kuunnellessaan tarinaa sokeakin näkee sen.

  Näitä tarinoita voisimme sitten nauttien lukea seuraavista Tilkkulehdistä.

  VastaaPoista