torstai 22. marraskuuta 2012

Blogger ja levytila

Moni Vuodatuksesta Blogspotiin siirtynyt on törmännyt levytilan loppumisongelmaan.  Olen autellut sähköposteilla muutamaa kysyjää ja eilen tulin luvanneeksi kirjoittaa asiasta tänne blogiini.

Seuraavat asiat ovat voimassa nyt, mutta ilmaispalveluissa palveluntarjoaja voi muuttaa asioita miten haluaa.

Kaikki blogspot-blogeihin liitetyt kuvat tallentuvat Picasa-kuvapalveluun, ellei bloggaaja ole tallentanut kuvia johonkin muuhun palveluun ja linkitä sinne.  Picasaan syntyy automaattisesti albuumi, jolla on blogin nimi ja albuumin tunnistaa Bloggerin B-ikonista.  Käytän itse myös paria muuta Picasa-albumia, jotta saan sivuihin liittyvät kuvat pidetyksi ryhminä.  Muita albumeja käytettäessä, pitää ne asettaa julkisesti näkyviksi, jotta kuva näkyisi blogissa muillekin.
Albumin tiedoista näkee sen perustamispäivän ja kuvien lukumäärän.

Kun netti oli nuori ja tietoliikenneyhteydet hitaita, opetettiin sivujen tekijät pienentämään kuvat ja pakkaamaan ne nettiä varten.  Jotkut palvelut tekevät pienentämisen ja pakkaamisen automaattisesti, mutta Blogger ei tee niin. Niinpä suoraan kamerasta siirretyt kuvat ovat usein 5-10 MB kokoisia ja täyttävät käytettävissä olevan levytilan hyvin nopeasti. Ennen kuvien liittämistä blogiin täytyy niistä siis tehdä nettiin sopivan kokoinen versio.  Kuvan suurin sivupituus olisi hyvä pitää korkeintaan 800 pikselissä, jolloin sitä ei lasketa levytilan käytöksi. 600 pikseliä on yleensä varsin riittävä, jotta katsoja kuvan avatessaan pääsee tutustumaan sen yksityiskohtiin. Kuvankäsittelyohjelmassa kuva pakataan "save for web" tai vastaavan toiminnon avulla pienemmäksi.   Lopputuloksen olisi hyvä olla alle 200 KB, mutta usein riittää 20-50 KB koko.

Kun Picasassa avaa albuumin ja klikkaa aktiiviseksi ensimmäisen kuvan, avautuu kuva näytölle ja sen oikealla puolella olevalla harmaataustaisella alueella näkyy ylhäällä kuvan tietoja.  Kuvien koot pystyy tarkastamaan etenemällä nuolen avulla kuvasta toiseen.
Käytettävissä olevan levytilan tarkastamiseen olen löytänyt yhden tien:
 1. Avaa albumi
 2. Valitse "Lisää valokuvia"
 3. Ruudulle avautuu ikkuna, johon voit vetää lisättäviä kuvia tietokoneeltasi.
 4. Ikkunan oikealla puolella näkyy graafi, jossa on käyttämäsi levytilan tilanne.
Vuodessa olen siis käyttänyt alle 10 % ilmaisesta kuvatilasta, koska pienennän kuvani ennen blogiin viemistä.

Picasan albumeja voi käyttää myös diaesityksen tekoon. Diaesityksissä tosin on jonkinasteinen tietoturvaongelma, josta kirjoittelen joskus toiste.

P.S. Matin kysymykseen, missä on "Lisää valokuvia"
Tuossahan se on keskellä kuvaa. Kun sitä klikkaa aukeaa näytölle muurahaisenpolulla rajattu tila, johon voi vetää valokuvia. Tuon tilan oikealla puolella näkyy graafi tilankäytöstä.
Tämän enempää en voi auttaa, roolini täsää on vain tilkkutyöblogin pitäjä.

10 kommenttia:

 1. Kiitos paljon ohjeestasi. Pitää alkaa opettelemaan.

  VastaaPoista
 2. Kiitän myös ohjeesta ja käyn myös tarkistamassa illalla oman levytilani, että ei tule sitten yllätystä, olen joskus pakkaamista opetellut ja tehnyt, mutta en nyt vähään aikaan tehnyt, täytyy uudestaan opetella.

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että joku ymmärtää näiden ohjelmien taustojen päälle. Itse kun olen vähän pihalla niiden kanssa. Hyvä selostuksesi antaa minulle aiheen minulle pariin lisäkysymykseen.

  Sanot, että KAIKKI blogeissa käytetyt kuvat kirjautuvat Picasaan ja vähentävät kuvatilaa. Siis myös ne, jotka haetaan koneen tiedostokansioista? (En käytä muita kuvaohjelmia kuin Photoshopia ja sitäkin vain kuvien käsittelyyn.)

  Ehkä tästä syystä en löydä Picasasta blogeissa käyttämiäni kuvia. Niinkö?
  En myöskään osaa suorittaa ohjeesi mukaista kuvatilan tarkistamista, esim. "Lisää valokuvia" en tunnista mistään???

  Neuvoisitko minulle vielä, miten voisin näillä eväillä tarkistaa blogissani käytössä olevan kuvatilan. Olen kiitollinen, jos teet sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaa Picasassa albumi, jolla on blogisi nimi ja bloggerin b-ikoni. Siellä kaikkien kuviesi pitäisi näkyä. Lisäsin postaukseen kuvan, jossa näkyy "Lisää valokuvia"-toiminto.

   Poista
  2. Kiitos! Onnistuihan se lopulta.

   Katselin aamusella noita tietojamme ja huomasin, että tilankäyttö löytyy kätevästi myös Tili/Tuotteet/Kirjaudu hallintapaneeliin/Picasan kautta.

   Vähäisellä ymmärrykselläni aavistelen, etteivät suoraan koneen tiedostokansioista siirretyt kuvat sittenkään rasita blogien tilankäyttöä. Olenko ihan metsässä?

   Poista
  3. Jälkimmäinen arvailu on ihan metsässä. Sillä, mistä kuvat on siirretty ei ole merkitystä vaan sillä minne ne ovat päätyneet eli ovatko ne Picasassa vai jossain muussa palvelussa. http://support.google.com/picasa/bin/answer.py?hl=en&answer=1224181

   Poista
 4. Iso kiitos sinulle ja lämmin halaus! Ihanaa saada selväsanaiset ohjeet kokeneelta käyttäjältä. Meidän muiden ei tarvitse ihan niin paljon opetella kantapään kautta. Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Milja. Minulla on kuvat ollu Picasassa jo vuodatuksen aikoina. Inhoan kaikkea tuollaista kokojen tarkastelua ja pakkailua. Kuvaton blogi on kyllä aika tyhmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on laiska ja tallentaa kuvat isoina, niin ilmainen tila loppuu mahdollisesti nopeastikin;=) Sitten täytyy maksaa lisätilasta tai ottaa kuvankäsittelyohjelma avuksi ja tehdä kuvista pieniä. Arvostuskysymys. Itse katson blogeista kuvat. Jos kuva on mielenkiintoinen, saatan jopa lukea ainakin osan tekstistä.

   Poista
 6. Kiitos tosi paljon näistä ohjeista. Kyllä taas tuli opittua paljon näistä koukeroista.

  VastaaPoista