lauantai 8. syyskuuta 2012

Varjotrapuntoa

Vihdoin voimat ovat palanneet niin, että jaksoin ompelukoneelle. Tein pienen harjoitustyön Greta Graman varjotrapuntotekniikalla.  Vaikka kirjassa on paljon upeita, mutta suuritöisiä malleja, piirsin itse pienen lumisen kuusen mallin. Tämä minä itte-kausi näyttää jatkuvan.

Olin lukenut kirjan ja tein jopa tekniikasta suomenkielisen käännöksen. Käännös on tässä vaiheessa lyijykynällä kirjoitettuna vihkossa. Oli fiksua lukea kirja ensin ja antaa hautua aivoissa pari päivää ja sitten vasta ryhtyä kokeilemaan.
Tämä kuva on otettu skannerilla.  Käytin tekemiseen kaapeista löytyneitä aineksia ja sain tuntuman eli opin paljon.  Listaan alle asioita, joista tein havainnon. En tee tähän opasta siitä, miten kirjailijan kehittämä tekniikka täydellisesti menee.
 1. Olin jättänyt mallissa liian vähän tyhjää lumisten oksien väliin, mikä vaikeutti trapuntovanun leikkaamista pois niistä kohdista, joihin se ei kuulu
 2. Kaapista löytynyt paksu polyesterivanu oli lähes mahdotonta leikata selkeärajaiseksi. Haituvia levisi koko ajan.  Tuska oli suuri verrattuna siihen miten selkeän leikkauspinnan saan tavallisesti käyttämästäni puuvilla/polyesteri sekoitevanusta ja puhtaasta puuvillavanusta.
 3. Lopullinen tikkaus ei olisi saanut osua vanun päälle lainkaan
 4. Kirjassa kehotettiin käyttämään myös alalankana vesiliukoista lankaa.  Vesiliukoisen langan puolaaminen osoittautui tavallista hankalammaksi. 
 5. Ensimmäisessä ompeluvaiheessa ompelin piirroksen läpi vesiliukoisella langalla niin että organza ja trapuntovanu olivat piirroksen alla.  Piirroksesta kulkeutui lyijyä neulanpistojen mukana työhön.
 6. Kaapistani löytynyt organza heijasti valoa kiusallisen paljon, kun tikkasin työtä ja lopputuloksessa se kiiltelee niin, että katsoja näkee heti, että kankaan ja vanun päällä on organzaa. Hieman peitellympi vaikutelma olisi parempi.
 7. Taustakangas saisi ehdottomasti olla tummempi paremman kontrastin saavuttamiseksi. Päällimmäisenä oleva valkoinen organza vaalentaa vaikutelmaa oleellisesti.

Kirjan arviointia

Kirja on kirjoitettu insinöörimäisellä tarkkuudella.  Alussa on selkeä kuvitettu kuvaus tekniikasta. Kaikkien mallien työpiirrokset löytyvät mukana tulevalta CD-levyltä. Ne ovat PDF-muodossa ja ne voi tulostaa tulostimella tarvitsematta säätää kokoa.  Isot mallit kootaan yhdistämällä useita arkkeja ja jopa arkkien marginaalien leikkkaamiseen on tarkat ohjeet.  Kirjoittaja on itse piirtänyt mallit EQ:lla.
Mallit muistuttavat virkattuja pitsiliinoja ja ovat vähän itäeurooppalaisen oloisia.  Kirjoittaja on romanialainen ja tietysti ammentaa omasta taustastaan.  Amerikkaisten yliedustukseen tilkkutyömarkkinoilla tämä on tervetullutta vastapainoa.
Materiaalien suhteen kirjoittaja kehottaa kokeilemaan ja etsimään parhaita, mitä on paikallisesti saatavilla, hän on itse elänyt sen kanssa että kaikkea ei ole Romaniasta saatavilla.  Taitto on selkeä levollinen.

3 kommenttia:

 1. Onnea kivasta kuusesta. Itse en ole tuota tekniikkaa koskaan kokeillut ja tuskin koskaan kokeilenkaan, kuulostaa niin vaikealta ja monimutkaiselta. Hienoja ovat kyllä sillä tehdyt työt.

  VastaaPoista
 2. Luin hieman väärin, varjoraputuntoa ja ajattelin, että kuume taitaa olla aika korkealla. Vika olikin minun päässä, mutta sehän on normaalia. Soma kuusi suoraan sairasvuoteelta ja nuo muistiinpanosikin ovat oivaltavia. Paranemaan päin siis ja hyvä niin.

  VastaaPoista