torstai 16. elokuuta 2012

Trapuntovaris sai väriä

Valkoinen trapuntovaris vaikutti hieman vaisulta, joten päätin maalata sen akryyliväreillä. Kokeilin ensin värejä valkoiselle kankaalle ja heti perään trapuntolle.  Ajattelin, että jos työ menee pilalle, niin äkkiä teen uuden trapuntovariksen. 
Värien sekoittaminen ei ollut ihan helppoa. Siveltimestä tuli ensin mustaraitaista harmaata väriä. Sekoitin siis valkoista ja mustaa saadakseni eri tummuusasteisia harmaita.  Myös täysin mustalta vaikuttavat kohdat ovat siis harmaita.

Koska työssä on ommelta ja pullistelevaa vanua, oli värin saaminen siveltimellä ihan kiinni tikkauskohtiin aika vaikeaa.  Lisäämällä vettä olisin saanut värin lähemmäksi, mutta itse asiassa tykästyin siihen, että valkoista pilkottaa sieltä täältä.  Tämähän on tilkkutyövaris eikä lintukirjan kuvituskuva.  Maalaavia tilkkutaiteilijoita löytyy kahdenlaisia: 1) osa maalaa ensin valmiin taideteoksen ja tikkaa sen sitten 2) osa tekee ensin kankaalle mestarilliset tikkaukset ja maalaa valmiiksi tikatun työn. 

Akryylivärien halpissetti on ollut kaapissa jo vuoden tai kaksi. Tiistaina kävin taiteilijatarvikeliikkeessä hankkimassa akryylivärien maalaamiseen soveltuvia siveltimiä ja tosiaan tarvitsin teräväkärkisiä siveltimiä päästäkseni maalaamaan tikkauksen vierestä. 

Suomalaisen kirjakaupan heinäkuisesta alennusmyynnistä olin ostanut puoli-ilmaiseksi Phyllis McDowellin kirjan Akryylimaalauksen käsikirjan. Hintalappu näkyy kirjan kannessa ja alen loppurysäyksessä tuosta hinnasta sain vielä 40 % alennusta.
Kirjan aloittelijaohjeet sopivat hyvin minulle, avasinhan ensimmäistä kertaa eläissäni akryylivärituubin.  En aio ruveta maalaamaan tauluja, vaan tavoitteenani on edelleenkin löytää ja käyttää tilkkutöiden jalostamiseen soveltuvia tekniikoita.

Jos maalattavaa työtä on tarkoitus käyttää käyttötekstiilinä, niin akryylivärit eivät ole oikea valinta. Teen variksista seinätekstiilin ja laitan taakse kiellon pestä työtä kemiallisesti tai vesipesussa.


3 kommenttia:

 1. Tästä tulikin kivan näköinen varis! Tykkään laillasi siitä, että valkoista pilkistelee. Tulee jotenkin kolmiulotteisemman näköinen tai valoa tai jotain. Mutta hyvä.

  VastaaPoista
 2. Kunnioitettavaa sitkeyttä osoitat uusille tekniikoille. Varis näyttää hyvältä. ... Tiesitkö muuten, että varikset käyvät myös töissä ja paavat illaksi kotiin. Lähde Timo Törmälän väitöskirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vuosikausia seurannut varisten meluisaa töistäpaluuta iltahämärissä. Ne tulevat lännestä ja asettuvat yöpuulle Pohjois-Haagan metsiin. Parvissa on myös paljon naakkoja. En tiennyt, että joku on tutkinut asiaa väitöskirjatasolla.

   Poista