sunnuntai 26. elokuuta 2012

Luovutan - ei tuu paperitekniikalla varista

Leikkasin äsken väärin juuri ompelemani palan peperiompeluvariksessa. Piti kaventaa saumanvaraa ja menikin koko kappale.  Nyt menee roskiin kaikki.  Minusta ei yksinkertaisesti ole noin takaperoiseen menetelmään. Sehän on kuin ajaisi autoa, jossa tuulilasi on maalattu mustalla maalilla ja yrittäisi kurkkia peileistä onko vielä tien päällä.
Sain piirretyksi variksen kaikkien osien kaavat ja skannasin ne pdf:ksi ja tulostin. Näin alkuperäiset kaavat säilyivät ompelemattomina.  Kuvittelin vielä siinä vaiheessa harhaisesti, että voisin joskus tehdä toisenkin variksen paper piecing menetelmällä. Olinpa väärässä.

Olin ompelemassa kuudetta osaa variksesta. Kangasta on mennyt silpuksi tavalla, jollaista en ole eläissäni nähnyt.  Olisin voinut pilkkoa nuokin kankaat saksilla tai leikkurilla suoraan roskiksen päällä niin olisi siistimpää.  En osaa hahmottaa paperin takana olevasta palasta miten se kääntyy, kun sauma on ommeltu ja käytän siksi turhan isoja paloja. Se taas johtaa siihen, että saumanvarojen hahmottaminen menee vaikeaksi.

Tilkkuilu on minulle harrastus ja harrastuksen pitää olla hauskaa. Paper piecing variksen piirtely oli haasteellista mutta työlästä ei varsinaisesti hauskaa.  Huvittavaa oli se, että ylipäätänsä lähdin yrittämään. Ompeluvaihe oli tuskaa.  Purin monta parin sentin saumaa, kun paperin taustalle laittamani kangas ei taittunutkaan oikeaan suuntaan.

Tämän kokeiluprojektin tarkoituksena oli löytää sellaisia uusia työmenetelmiä, joita voisin vastaisuudessakin käyttää elikoiden ja ihmisten kuvien ompelemiseen ja joiden tekeminen ei satu käteen.  Paper piecing on nyt ehdottomasti tekniikka, jota en enää koskaan halua kokeilla.   Kiitoksia kaikille, jotka yrititte autaa selviämään tästä turhauttavasta menetelmästä.  Kaikki ei sovi kaikille. FPP ei sovi minulle.


12 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Tekniikka on todella haastava, varmaan vaikeimmasta päästä. Siksi se ei sovi tällaiselle mukavuutta rakastavalle tilkkuilijalle.

   Poista
 2. Juu, ei tuo tekniikka ole ihan minunkaan ykkössuosikki. Varmaan kehittelet vielä muutaman uuden tekniikan, millä teet lisää variksia. Onko variksista sitten tulossa joku iso työ missä kaikki vaakut ovat yhteispotretissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tekniikan tutkimukset saavat tältä saralta jäädä tauolle. Kokoan 9 variksen potretin seinävaatteeksi.

   Poista
 3. Eipä kaikkien tarvitse kaikesta tykätäkään ja nyt olet ainakin kokeillut :-)

  VastaaPoista
 4. Mahtaako sinulla olla vielä se paperitekniikka-kaava tallessa? Olisin kovasti kiinnostunut kokeilemaan sen ompelemista, jos sinulle vain sopii :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein toivoin tuota kysymystä. Osakaavat ovat kahtena pdf-tiedostona, mutta kokonaiskuva pitää skannata. Olisi itseasiassa oikein hienoa, jos saisin palautetta kaavan piirtämisestä sellaiselta, joka oikeasti hallitsee tekniikan. Yritän skannata huomenna ja laitan johonkin saataville (googledocs tai dropbox).

   Poista
 5. Voi että, hyvin verrattu tuota tekniikkaa siihen autolla ajeluun. Ei ole minunkaan sisäistämä tämä tyyli. Mutta hienoja ovat taitajien työt.

  VastaaPoista
 6. Upeita variksia olet tehnyt. Harmi, ettei uurastuksesi paperitekniikka variksessa tuonut sinulle työniloa. Paperitekniikka on yksi suosikki teknikoistani. Onneksi tilkkutyö on niin laaja-alaista, että kaikki voivat löytää sieltä omansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Varis olisi ehkä onnistunut, jos olisin harjoitellut enemmän yksinkertaisemmilla malleilla. Yritin hypätä kerralla liian korkealle oksalle. Sosiaalisena toimintana eli kommenttien kerääjänä paperivaris toimi loistavasti. Hienoa, että löytyy ihmisiä, jotka hallitsevat tuon vaikean tekniikan ja ovat tyytyväisiä sillä tekemiinsä tilkkutöihin.

   Poista