torstai 19. huhtikuuta 2012

Vesilintuja Mätäjoella

Mätäjoki on nyt vapautunut jäistä ja sinne on tullut muitakin vesilintuja kuin lokkeja.  Kävelin läntistä rantaa pitkin joen mutkan suvannolle asti palaten vastakkaista puolta pitkin kotiin.  Suvannossa on saari, jossa linnut saavat pesiä rauhassa. 

Haapanapariskuntia näin ainakin kolme.
Uroshaapanat ovat huomiota herättävän näköisiä. Naarashaapanan tunnistaminen on vähän vaikeampaa. Ne kuitenkin liikkuvat pariskunnittain, joten oikeasti ei ole tunnistusvaikeuksia.
Uroshaapana Anas penelope Mätäjoella 19.4.2012

Naarashaapana Mätäjoella 19.4.2012Tukkasotkapariskuntia näkyi myös.  Uroksesta onnistuin saamaan julkaisukelpoisen kuvan, mutta vastavalo teki pariskunnasta ottamastani kuvasta niin arvoituksellisen, että siitä ei ole julkaistavaksi.
Tukkasotkauros Authya fuligula Mätäjoella 19.4.2012
Oikeastaan menin etsimään harvinaisempaa lintua eli urostelkkää.  Kesällähän näkee paljon naaraita ja poikasia, mutta ei uroksia.  Löysin yhden uroksen, jota ensin luulin tukkasotkaksi, kunnes älysin valkoisesta poskilaikusta löytäneeni etsimäni.
Urostelkkä Busephala clangula Mätäjoella 19.4.2012
Tässä näkyy tunnistajille selviä eroja tukkasotkauroksen ja telkkäuroksen välillä. Telkällä on valkoinen poskilaikku ja pään muoto on erilainen.  Tukkasotkan tukka ei läheskään aina erotu.
Joella oli myös valkoposkihanhiparvi, mutta varsinkin Valokuvasta kangaskuvaksi kurssilla olleet ovat nähneet niistä kuvia ihan riittävästi. Lintujen bongaus tutussa ympäristössä on helppoa. Samat lajit tulevat joelle vuodesta toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti