lauantai 31. joulukuuta 2011

Merihevosia tikkuväreillä

Nyt alan saada tuntumaa paintstikeihin.  Katsoin Quilting Arts TV videoilta muutaman jakson, joissa osaajat näyttävät taitojaan näiden värien käyttämisessä ja sitten ryhdyin uuteen kokeiluun ja tällä kertaa  systemaattisemmin.

Piirsin lyijykynällä muovisabloonan avulla pergamiinille merihevosia ja niiden alapuolelle vapaalla kädellä yksinkertaista vesikasvustoa. Lyijykynä lähtee pergamiinista erittäin helposti kumittamalla, joten se on hyvää ja halpaa luonnospaperia.  Vahvistin luonnoksen ääriviivat tussikynällä, jotta ne näkyisivät paremmin silittämällä kiinnitettävän sabloonapaperin läpi, johon koopioin kuvan piirtämällä läpi.  Sabloonapaperina käytin 7-8 vuotta sitten ostamaani Magic-kaavapaperia ja itse asiassa avasin rullan nyt ensimmäisen kerran.
Tein kaksi sabloonaa, joista toiseen tulivat merihevoset ja toiseen vesikasvit. Paperisen sabloonan leikkaaminen sujui parhaiten kaarevilla saksilla, toiseksi paras oli kynsisakset. Pyöreä sabloonaleikkuri, jonka ostin vuonna 2006 olisi edellyttänyt vahvempaa paperia, kuin tämä kaavapaperi.


Videoilla olen nähnyt, kuinka taiturit esittelevät saavansa paperisabloonasta sekä positiivi- että negatiivikuvan, mutta minun muovitettu paperini oli niin ohutta, että täytyi keskittyä vain saamaan aikaan hyvänmuotoinen aukko ja unohtaa pikkukuva kokonaan.

Työn kankaaksi valitsin itse värjäämäni hailakan violetin kankaan, joka on odottanut onneaan jo vuodesta 1996.

Paintstikien käyttäminen eroaa silkkipainannasta siinä, että värejä voi sekoittaa keskenäään ja työhön voi helposti lisätä toista väriä heti toisen päälle.  Värit levitin pyöreäpäisellä töpöttämiseen suunnitellulla pensselillä. Ensin tosin laitoin väriä suoraan tikusta kankaalle. Kun olin tehnyt merihevoset ja poistanut niiden sabloonan, silitin kasvien sabloonan kankaalle ja maalasin kasvit.
Työ ei ole tässä vaiheessa vielä valmis, vaan sen pitää antaa kuivua pari päivää. Sitten värit kiinnitetään pysyviksi kuumalla silitysraudalla. Käytän silityslaudan päällä ja raudan ja työn välissä leivinpaperiarkkeja niin silityslauta ja -rauta pysyvät puhtaina.  Pergamiini toimisi ehkä yhtä hyvänä suojana.

Sen jälkeen ehkä pesen sen tai sitten kokoan sen suoraan kolmikerroksiseksi tikkausta varten.  Mahdollisesti teen joistakin hevosista pulleita laittamalla niiden alle lisävanun = trapuntoa.  Valmis työ tulee olemaan vain n. 30 x 30 cm kokoinen, joten runsas työstäminen on mahdollista.

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa lupaavalta! Luulisin, että selviäisin Paintstikeistä, mutta aiheiden keksiminen voisi olla haastavaa. Hyvä, sinä!

    VastaaPoista
  2. makeita hevosia ! jostain syysta akvaatiot ja vasinkin kalat ovat lähellä sydäntäni, johtuukohan se horoskooppimerkistäni :D

    hyvää uutta vuotta !.

    VastaaPoista