maanantai 31. heinäkuuta 2017

Punarintatyyny

Olen tehnyt punarintatyynyä pitkin kesää.  Eilen annoin sen lahjaksi sisarelleni.  Koska tyyny oli menossa lahjaksi, en juurikaan blogannut siitä kokonaisuutena.
Kankaana käytin puhtaan valkoista Ikeasta ostamaani puuvillakangasta.

Punarinnan kuvan kirjoin ompelukoneella vapaalla konekirjonnalla. Se perustuu keväällä ottamaani punarinnan valokuvaan.  Lintu oli metsän varjossa ja värit kärsivät.

Piirsin kankaalle värialueiden rajat ja täytin väri kerrallaan. Joissakin kohdin tuli parikin väriä päällekkäin ihan niin kuin luonnossakin linnun höyhenpeitteessä on kerroksia.

Sumutin ensin vedellähaihtuvat merkinnät pois. Annoin kuivaa ja sumutin uudelleen ja annoin taas kuivaa kunnolla.  Sitten silitin työn.  Leikkasin kirjomani tilkun tikkaussuunnitelmani edellyttämään kokoon ja ompelin sivuille ja ylä ja alapuolelle isohkot tilkut.  Silitin saumat keskelle päin, jotta saumanvarat osuvat linnun ympärille suunnittelemaani kehykseen, joka saa kohota tikkaamattomana alueena hieman trapunton tapaan. Käytin tikkaussunnitelmaa, jota olin käyttänyt aiemmissa tyynynpäällisissä. Sisäkkäiset kehykset jakavat työn pinnan mukaviin tikkausalueisiin.  Stabiloin työn tikkaamalla pitkin pistoin vesiliukoisella ompelulangalla sen reunat ja leikkasin ylimääräiset kankaat ja vanun pois.  Vanuna on bambuvanu, koska se on niin valkoista että ei kuulla valkoisen kankaan läpi.

Kokosin tilkkutyön kerrokset ja tikkasin suorat viivat.  Ihan harjoituksen vuoksi tikkasin viivoittimen avulla, vaikka ne olisin voinut tikata yläsyöttäjän avulla tai vaan vapaalla konetikkauksella.
Tikkasin ensin linnun ääriviivat.  Koska lintuun ei tullut tikkauksia ja täytin sen ympärillä olevan alueen tiheällä vapaalla konetikkauksella, pyöristyy lintu kevyesti kolmiuloitteisena.  Tikkauskuviona pieni höyhenkuvio, josta muodostuu jonkinlainen tiheä lehvästö.  Kaarien sisäpuolelle tikkasin erikokoisia pikkukiviä.

Lopuksi tikkasin isommalla ruodittomalla höyhenkuviolla koko työn ympäri.
Työn taustakappaleeksi tuli täällä blogissa aiemmin esittelemäni viivoittimen avulla tikkaamani kappale.
Tyynyn lopulliset mitat ovat 50 cm x 50 cm. En laske koskaan työtuntien määrää, mutta tähän meni niitä hyvin runsaasti ja ompelulankaakin meni lähes kilometri.  Tekeminen oli suuri nautinto. Alareunaan ompelin vetoketjun. Vetoketjun ompelu oli vähiten inspiroiva työvaihe.  Jopa saumanvarojen siksakkaaminen on sitä hauskempaa.

21 kommenttia:

 1. Tästä tuli oikea aarre! Varmasti kaunein sinun töistäsi. Niinpä, työtuntien laskeminen on turhaa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pihalinnut, jossa on 9 kirjomaani lintua taitaa kuitenkin olla rakkain työni.

   Poista
 2. Aivan mahtava työ. Sisaresi on varmaan ylpeä tuosta lahjasta. Tikkaus korostaa lintuaihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Systeri julkaisi fb:ssa tyynyn kuvan kavereiden nähtäväksi. Kai on tulkittava hyväksymiseksi.

   Poista
 3. On upea!! Olet todella taitava!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vapaan konetikkausen opettelu oli pitkä taival.

   Poista
 4. Todella ihana tyyny. Tämä on tosi taidokkaasti tehty! Huikean hieno!

  VastaaPoista
 5. Niin hieno, ettei tuota raskisi käyttää. Vitriiniin koristeeksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tyyny on kuitenkin pesunkestävistä materiaaleista tehty ja olen pessyt samalla tekniikalla tekemiäni. Ei huolta. Mitään ei kannata säästää vaan käyttää, kunnes kuluu loppuun.

   Poista
 6. Oi miten upea!! Kyllä olet taitava♥ Mukavaa alkanutta viikkoa:)

  VastaaPoista
 7. Tyyny on todella upea. En olisi edes kuvitellut saavani sellaista. Nyt tässä oli kiva nähdä valmistumisen vaiheita. Tyyny on nojatuolissa kunniapaikalla ja vahdin tarkkaan, kuka saa istua siihen.

  VastaaPoista
 8. Kiitos. Tyyny on pesunkestävä. MIeluiten 40 asteisessa pyykissä.

  VastaaPoista
 9. Järjettömän upeaa jälkeä!
  Voisin myös ryhtyä siskoksesi :-)

  VastaaPoista
 10. Aivan huikean taitavasti tehty! Upea lahja siskolle.

  VastaaPoista
 11. punarinta on mun lemppari lintu, yksi kesä kuvasin sitä paljon, tyyny on kaunis ja hieno käsityö harrastus sinulla.Käythän katsomassa blogistani myös kuvia,liittyäkkin saa.

  VastaaPoista
 12. Upea tyyny ja kiitos että näytät meille työvaiheet, hyvin inspiroivaa. Arvokas lahja ♥ ♥ ♥

  VastaaPoista