tiistai 31. tammikuuta 2017

Tiheää tikkausta pihalintujen ympärille

Tikatessani pihalintuja alkoi tuntua siltä, että piti saada kaikki käyttämättömät pistot tähän työhön. Sen verran vähän olen tikannut viime aikoina.  Harmi, että koneessa ei ole pistolaskuria, jotta näkisin kuinka monta pistoa tähän meni.  Tai oikeastaan koneessa on pistolaskuri, mutta se ei paljasta salaisuuksiaan koneen käyttäjälle. Pistomäärän mukaan se ilmoittaa, että olisi aika öljytä kone tai viedä se huoltoon.
Tikkasin tiheästi, koska kangas löpötti lintujen vieressä. Tiheä konekirjonta veti kangasta kasaan. Ympärillä oleva kangas piti siis käsitellä samalla mitalla.
Tikkauslankana käytin Superior Threadsin Master Piece no 50, joka on puuvillaa.  Luonnonkuidulla ompeleminen on mukavampaa ja mielestäni hiljaisempaa.
Kone on melko äänekäs tiheään tikatessa.  Tällä kertaa kuului ylimääräistä naputusta.  Tutkin syytä ja päädyin vaihtamaan neulan.  Uusikin neula alkoi naputtamaan melkein heti.  Ääni oli sietämätön. Niinpä vaihdoin taas neulan.  Kaksi ensimmäistä neulaa olivat quilting-neuloja ja hyvin kapeita. Kahta eri merkkiä tosin.  Viimeinen neula oli Superior Threadsin Top Stich neula kokoa 80.  Ääni vaimeni ja naputus hävisi kokonaan.  Yleensä ompelen pelkästään Top Stich neuloilla ja nyt ihmettelen, miksi valitsin ensin neuloja, joita en ole ennenkään halunnut käyttää.  Joku säästöinto varmaan iski, että nuokin täytyisi käyttää loppuun.

Juuri äänekkyyttä välttääkseni tikkasin ilman piston pituuden säätäjää.  Se kun mielestäni tekee koneen äänen voimakkaammaksi.  Valinnasta seuraa tietenkin, että työssä tuskin on kahta saman mittaista pistoa :D

Alemman kuvan kuvakulma paljasti minulle kaksi toimintoa, joita en koskaan käytä koneessani. Lankaleikkurin sijaan käytän kaarevakärkisiä saksia enkä ole koskaan säätänyt paininjalan puristusta.

Nimilappu ja reunakaitale puuttuvat.  Taidan tehdä ne tavoistani poiketen hyvin nopeasti. Tekisinköhän reunakaitaleeseen valetereen?  Vähän väriä kaitaleessa voisi rajata työn selkeämmin. Valetereen teko selviää The Quilt Shown videolta.  Video on englanninkielinen.

Kiitoksia kommenteista. Niitä on aina mukavaa saada.

13 kommenttia:

 1. Hieno ja tarkka työ. Tämän avulla voi lähteä tunnistamaan lintuja! Ja tikkaus on upea kuten aina.

  Kiitos vinkeistä! Täytyy kokeilla Top Stitch -neulaa. Valeterekin näyttö helpolta - ainakin videolla.

  VastaaPoista
 2. No nyt on kyllä hienoa tiukkausta, upeaa!!

  VastaaPoista
 3. Aikaisemminkin olen ihaillut näitä lintuja, mutta nyt tikkauksen myötä linnut tulivat vielä kauniimmin esille, aivan huikea työ! Taitavaa ja upeaa työtä!!

  VastaaPoista
 4. Kauniita lintuja ja hienoa tikkausta. Upea työ.

  VastaaPoista
 5. Miten taitavasti nuo linnut saat ommeltua! Ihan kuin eläviä.

  VastaaPoista
 6. Voi ihanuuksien ihanuutta, kyllä on upeat tikkaukset ja hieno kokonaisuus, onnittelut!!!!

  VastaaPoista
 7. Aivan uskomattoman upea! Siellä oli koko lintulaudan repertuaari edustettuna =D.

  VastaaPoista
 8. Huippulaatua sekä linnut että taustatikkaus!

  VastaaPoista
 9. Wau! Nyt olet saanut tikata oikein olan takaa. Upeaa jälkeä. En tiedä ketään, kuka osaisi tikata tuolla tavalla. Hieno taito, mutta tiedän, ettei se ole ilman harjoitusta tullut. Harvalla vaan on niin pitkää pinnaa, että jaksaisi treenata tarpeeksi. Valetetee kuulostaa hyvältä!

  VastaaPoista
 10. Upea työ! Linnut niin hienoja ja taidokkaasti tikattu työ! Onnittelut!

  VastaaPoista