sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Kiiltoa joulukuuhun

Ryhdyin tekemään koristeita ompelemalla metallilangalla ympyröitä kankaalle.  Kaiken piti mennä kuten ennenkin, mutta jotain meni koko ajan vikaan.  Leikkasin kankaat tukimateriaaleineen kuuttatoista ympyrää varten.

Ensimmäinen kullanvärinen ompelulanka koostui kahdesta säikeestä, ja jotenkin ompelussa kävi niin, että kiiltävä "kultalanka" upposi näkymättömäksi ja sain vain mattaommelta (kuvassa alhaalla oikealla).  Kyllästyin ja vaihdoin toisen kultalangan, jossa ei ollut muuta materiaalia kuin kullanvärinen säie.  Aluslankana oli sama onut  keinokuituinen Bottom line.  Sain säätää ylälangan kireyden lähes nollille ennenkuin tuli kelvollista ommelta.
Bottom line on suuren ihanteeni Libby Lehmanin nimikkolanka ja sen pitäisi toimia juuri koristeompleleiden teossa erinomaisesti.   Langan säädöistä huolimatta muutamat sydänkuviot jäivät junnaamaan paikoilleen ja sain saksia työn irti koneesta.  Noin puolet epäonnistui tavalla tai toisella. Se on aivan liikaa.  Kuten kuvasta näkyy, loppui paremmin toiminut kultalanka ja jouduin vaihtamaan hopeiseen.  Olen joskus kuullut, että pakkasella on vaikea onnistua metallilankojen ja joidenkin muiden erikoislankojen ompelussa.  Menköön siis pakkasen syyksi, eihän vika voi olla ompelijassa.

Onneksi kangasta ja tukimateriaalia on reilusti jäljellä ja voin tehdä uudet söhelöksi menneiden tilalle.  Noita paloja leikatessani huomasin itsessäni uuden ilmiön, leikkasin hulpiot pyöröleikkurilla pois käyttämättä viivotinta.  Leikkaan ympyrät saksilla pykäreunaa pitkin eikä ompeluvaiheessa palan reunan tarvitse olla millintarkka.  Leikkurilla leikkaamista ilman viivoitinta olen harrastanut viime aikoina NYB-sakarakaarien leikkaamisessa.  Ihan näppärästi näköjään käy.

Kun ompeleminen tökki, lohduttauduin katsomalla The Quilt Shown jakson 1912.  Siinä oli aivan upeaa applikointia.  Harmi, että kädestäni ei ole käsin applikointiin.

Itsenäisyyspäivä oo ylihuomenna. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille.  Kiitoksia kivoista kommenteistanne.

t. Milja

7 kommenttia:

 1. Kultalangalla ommellen tuleekin varmasti jouluinen alunen!
  Jännästi lanka käyttäytyi, en ole kuullutkaa tuosta pakkasjutusta.
  Samoin sinne Hyvää Itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 2. Minä karttelen metallilankoja myös suojasäällä, sateella ja poutapäivinä. Hankin metallineulankin, mutta ei silti lähtenyt rullaamaan. Kauniimpia noista alustoista tulee metallilangalla kuin taviksella.

  VastaaPoista
 3. Pakkasella oli varmasti syynsä! :) Kulta ja hopea ovat niin jouluisia punaisen kanssa!

  VastaaPoista
 4. Upeaa jälkeä!

  Ompelijassa ei ainakaan tässä tapauksessa voi olla yhtään mitään vikaa...

  VastaaPoista
 5. Sään vaikutukseen uskon minäkin:) Täytyypä tarkkailla ilmoja seuraavan kerran kun ompelen "pieleen":) Metallilankoja en lähtisi edes kokeilemaan.

  VastaaPoista
 6. Ihania alustoja ja näyttävät kauniilta, yhtään ei näy harmit. Juuri eilen ompelin Karnaluksista ostamallani metallilangalla, ja se oli ensimmäinen metallilanka, jonka sain kulkemaan kunnolla, ei katkeillut, vaikka välillä jopa hurjastelin. Sitä tuon seuraavilla reissuilla lisää, nyt ostin vain kokeilurullan, kun oli huonoja kokemuksia aiemmin.

  VastaaPoista
 7. Metallilangat taitavat olla arvaamattomia, ompelijassa ei ainakaan ollut vika!

  VastaaPoista