maanantai 19. syyskuuta 2016

Missä Jallu luuraa

taisi olla kauan kauan sitten vakiokysymys jossain viikkolehdessä. Jallun kuva löytyi sitten joltain sivulta. Nyt olen jahdannut vähän toisenlaista jallua ruovikosta.  Muut ovat nähneet jallun, mutta se on häippässyt muualle ennen paikalle tuloani.  Eilen oli ajoissa liikkeellä ja jallu löytyi Maarista, Espoon Otaniemen kainalosta.
Jallu eli jalohaikara on saman muotoilijan tuotantoa kuin harmaahaikara, mutta värityksenä puhdas valkoinen.
Yleensä laitan postaukseen vain yhden kuvan linnusta, mutta tämä bongaus on niin hieno, että juhlistan kahdella kuvalla.
Vertailun vuoksi laitan tähän vanhan harmaahaikarakuvan.  Sama muoto ja koko. Harmaahaikaroita näkyy säännöllisesti Laajalahdella. Lintutorneilla käydessäni näen yleensä ainakin yhden liitelevän ja katoavan ruovikkoon.

Tilkkuilu takkuaa
Näin Pomada-blogissa kivan mallin. Minulla ei ollut ohjetta, mutta päättelin mitoituksen ja tein muutaman koeblokin.  Ensin neljä vaaleahkoa blokkia ja sitten punamustia.  Ei vaan tunnu omalta. Lähtökohtaisesti on aina vaikeaa, kun tavoitteena on vain kuluttaa kirjavien kankaiden varastoa.  Ei synny mieleistä.  Nopeatekoinen malli, mutta sieluni ei tarvitse mitään nopeaa vaan jotain pikkutarkkaa pipertämistä.  

Yhdyssanavirheitä
tulee nykyään vastaan tavattoman paljon etenkin somessa.  Huomasin juuri, että tietokoneeni oikoluvulle "punamustia" ei ole muka kelvollinen sana, vaikka se oikeasti on ihan selvää suomea. "Koeblokin" ei myöskään kelpaa eikä "harmaahaikarakuvan" eikä "Laajalahdella". Jotkut uskovat oikolukua, minä en.

9 kommenttia:

 1. Minuakin harmittavat nuo yhdyssanavirheet. Yleeensä luotan itseeni enemmän kuin oikolukijaan. Jos tarvitsen virallisiin juttuihin tietoa yhdyssanoista enkä ole varma, silloin otan yhteyttä äidinkielen golleegaan. Kivoja lintukuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helena. Yritetään omalta osaltamme kirjoittaa suomea oikein ja yhdyssanat yhdyssanoina.

   Poista
 2. Hieno bongaus ja kuvat! En olekaan valkoista haikaraa koskaan nähnyt livenä, noita tavallisia harmaita vain.
  Olen huomannut saman noissa yhdyssanoissa.

  VastaaPoista
 3. Facebook on varsinainen väärin kirjoitettujen yhdyssanojen taivas. Mitä nuorempi kirjoittaja, sitä enemmän pieleen menee. Kuitenkin on kyse koulunsa käyneistä ihmisistä. Tämäkö on se Suomen koulumenestyksen ihme?
  Hienoja lintuja kuietenkin!

  VastaaPoista
 4. Älä yritä väkisin kuluttaa niitä kuviokankaita, ota mukaan jos sopivat ja hyvältä tuntuu. Toimii tuo malli ihan hillityilläkin kuoseilla :)
  Jotkut yhdyssanat on aika kinkisiä, joskus joutuu etsimään googlesta apua!

  VastaaPoista
 5. Haikarat on niin ihania. Toivotaan että jäävät olemaan meidän iloksi. Tuo yhdyssanaongelma on todella ärsyttävä. Ent. suomen opiskelijana olen niin kyllästynyt kuinka nykykielemme on vääristynyt aivan hirveäksi sekamössöksi. Kukaan ei enää osaa kielioppisääntöjä. Mailit ja tekstarit myös syyllisiä.

  VastaaPoista
 6. Hienoa, että sinua onnisti! Jallu on komea ja harmaat serkut kelpo veikkoja.

  VastaaPoista
 7. Hienot kuvat haikaroista. Hyvä, kun näen erilaisia lintuja postauksissasi. Täällä metsien ja peltojen keskellä lentelee ihan muita lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Monet linnut viihtyvät rannoilla. Helsingissä ja Espoossa riittää rantoja, on meren rantaa, jokia ja järviä. Täytyy aina muistaa olla kiitollinen, että niin paljon rantaa on säilytetty lintujen ja ulkoilijoiden iloksi eikä kaikkea ole rakennettu umpeen.

   Poista