sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Aivojumppaa

Nyt pidän paussia tähtiblokeista.  Jo pitkään olen halunnut tehdä paperiompeluna New York Beauty NYB-mallilla jotain.  Viikolla tulostin kaavat freezer paperille ja tänään ompelin kaksi blokkia.  Ei tämä mikään läpiheittojuttu ollut. Olen aiemmin ommellut paperin läpi ja nyt ompelin freezer paperin taitteen vierestä.
Ensin ompelin silppupussista löytämistäni paloista keltavioletin blokin. Yksi sakara on liian pitkä. Freezer paperi pääsi irtoamaan ja uudelleen asettelu ei mennyt ihan nappiin.  Opettelemista on  paperin riittävässä silittämisessä kankaisiin, ettei se työskennellessä karkaa. 

Sisemmän kaaren ompelussa tuli pieni ryppy, mutta tämähän oli ensimmäinen harjoitus.  Uloimmalle kehälle tuli kaavasta johtuen turha sauma.  Silitin ko. kaavan osat yhdeksi kaavaksi myöhempiä blokkeja varten.  Samaan tulokseen olisin tietysti päässyt taittamalla kankaan.  Ko. kappaleessa ei tarvita ompelun aikana paperia, vaan ompelu tapahtuu normaaliin tapaan 1/4 tuuman verran reunasta.
Punasini-blokki on yksivärisistä kankaista. Nämä kankaat ovat lähinnä lakanakankaita ja paksumpia kuin varsinaiset tilkkutyökankaat. Hyvin toimivat.   Taaskaan en kajonnut metritavaraan vaan hyödynsin silppuja.  Oli paljon helpompaa ommella toinen blokki samalla mallilla.  Koska en ommellut paperin läpi, voin käyttää samoja tulostamiani kaavoja.  Niiden pitäisi tarttua vielä ainakin muutaman blokin tekoon.

Kaavoissa oli merkittynä tuuman mittainen viiva, johon saattoi verrata tulostimen antamaa tulosta.  Ensimmäinen tulosteeni ei ollutkaan oikean kokoinen. Tulostimeni asetti omavaltaisesti pienennysprosentiksi 97 %.  Korjasin sen sadaksi ja sain oikean kokoisen tulosteen.  Toinen pieni ongelma ilmeni siinä, että freezer paperiarkit ovat amerikkalaista 8 x 11 tuumakokoa ja malli oli suunniteltu A4:lle. Saumanvara jäi pari milliä vajaaksi uloimman kehän kaavoissa, mutta se oli helppo korjata kangasta leikatessa.  Tulostimena käytin mustesuihkutulostinta. Freezer paperi palaisi kiinni laser-tulostimen kuumuudessa. Kokemukseni mukaan laservärit tarttuvat silittäessä kankaisiin ja silityslaudalle.

Lisää ompelulankoja
Eija toi mökkinsä lähellä olevasta kaupasta ihania Mölnlycken puuvillalankoja.
Menin aivan sekaisin noista ihanuuksista.  Olin pyytänyt vain tummaa harmaata, mutta nähdessäni nuo värit jouduin hurmoksen valtaan.  Nyt on kangasta ja lankoja, miksi ei synny uusia kirjottuja lintuja? Varmaan lähiaikoina, toivon.  Vanhaa tuotantoahan nuo ovat, mutta tiedän niiden toimivat kirjonnassa kiltisti.

Maaritin näyttelyssä
Kävimme Maarit Kinnusen tilkkutyönäyttelyssä Vantaan Lumossa.  Näyttelyn hienouksia oli Maaritin johdonmukainen värimaailma.  Hän on kokeillut varmaan kaikki mahdolliset tilkkutyötekniikat.  Kirjoitimme vieraskirjaan varsin pöhkön runon:
Ihan Helsingistä asti
tulimme me kaksi
tänne Vantaan Lumoon
jossa menee mummot kumoon
Maarit on varsin huumorintajuinen, joten eiköhän hän kestä tuon.

Tapasimme näyttelyssä naishenkilön, joka tunnusti käyneensä katsomassa näyttelyn useampaan kertaan.  Häntä kiinnosti kovasti, kuinka kauan töiden tekemiseen oli mennyt aikaa. Sanoin, että kyseessä on ajanviete ja aikaa saa kulua eikä sitä mitata vaan nautitaan tekemisestä.

4 kommenttia:

 1. Hienoja sakaroita, noita olen itsekin ajatellut kokeilla joskus kun taitoa kehittyy lisää.
  No, nyt on ompelulankoja lintujen kirjomiseen:)

  VastaaPoista
 2. Minulla on joku kirja, jossa on tähtiä, mutta mitään en ole tehnyt. Sinun tähdet on siistejä ja tuo on fiksua ensin tehdä kokeiluja ja sitten vasta ottaa oikeat kankaat esille. Hieno lankakokoelma.

  VastaaPoista
 3. Sakarahommelit on niitä, joihin tuskin koskaan uskallan koskea, tyydyn vain kateellisena ihailemaan muiden tuotoksia!

  VastaaPoista
 4. Kuulostaapa hankalalta... Näpsän näköisiä blokkeja tekniikalla saa.

  VastaaPoista